Samfunnsplanlegger
Som samfunnsplanlegger arbeider du med planlegging og utvikling av regioner, byer, lokalsamfunn eller en bestemt sektor i samfunnet.
Arbeidsoppgaver
En samfunnsplanlegger jobber med samfunnsutfordringer som for eksempel vekst, fraflytting, utbyggingsmønster, klima og miljø, folkehelse, næringsutvikling eller samferdsel.
Som samfunnsplanlegger i kommunesektoren jobber du med planlegging og samfunnsutvikling i en kommune eller region. Du tilrettelegger slik at innbyggere kan delta, slik at planlegging fungerer som et politisk styringsverktøy og slik at ulike aktører kan samarbeide for å få til den samfunnsutviklingen de ønsker.
Hvis du er samfunnsplanlegger i staten, for eksempel i et departement eller et direktorat, jobber du med utvikling av en bestemt sektor. For eksempel transport, folkehelse eller med klima. Samfunnsplanleggere i privat sektor jobber ofte i konsulentselskap som gjør plan- og utredningsoppdrag for stat, kommune og private.
Arbeidsoppgavene varierer avhengig av hvor du er ansatt.
Vanlige arbeidsoppgaver for en samfunnsplanlegger kan være:
- utrede og fremskaffe fakta som blir beslutningsgrunnlag for politikere og ledere
- økonomisk planlegging eller bærekraft-/miljøplanlegging
- lokaliseringsanalyser, hva som skjer ved utbygging op ulike steder
- utvikling av offentlige tjenester
Som samfunnsplanlegger har du god kompetanse i prosessledelse, og er ofte prosessleder for et plan- eller utviklingsarbeid.
Samfunnsplanlegging skjer ofte i samarbeid mellom offentlige, private og frivillige organisasjoner, og du samarbeider med personer i andre sektorer og på ulike nivåer.
Yrket samfunnsplanlegger har mye til felles med arealplanlegger. Begge yrkesgruppene har kunnskaper om planteori, historikk, lover og system på feltet.
Forskjeller er at samfunnsplanleggeren arbeider mer på samfunnsnivå, med tema som sosial og økonomisk bærekraft, demokratisk medvirkning, politisk ledelse og styring.
Hvor jobber samfunnsplanleggere?
Samfunnsplanleggere arbeider i kommuner, i staten eller i private selskaper som driver med plan- og utredningsarbeid.
Hvordan er det å jobbe som samfunnsplanlegger?
Samfunnsplanlegger
Kirsti Jansson
Viktige egenskaper for en samfunnsplanlegger
Du bør ha god samfunnsforståelse, evne til analytisk tenkning og interesse for samfunnsutvikling. Gode kommunikasjons- og samarbeidsevner er også viktig.
Hva tjener samfunnsplanleggere?
Hvordan utdanner du deg til samfunnsplanlegger?
Du kan studere samfunnsplanlegging på både bachelor og masternivå. Utdanningen er tverrfaglig og knytter sammen fag som samfunnsøkonomi, samfunnsgeografi, sosiologi, pedagogikk og statsvitenskap.
Tittelen samfunnsplanlegger er ikke beskyttet og krever derfor ingen spesiell utdanning. Ofte krever arbeidsgiver minimum bachelor, noen ganger utdanning på masternivå.
Hva jobber samfunnsplanleggerutdannede med?
- 633105 - Bachelor, samfunnsplanlegging og kommunikasjon, treårig
- 633104 - Bachelor, samfunnsplanlegging og kulturforståelse, treårig
- 733108 - Hovedfagskandidat, samfunnsplanlegging
- 631103 - Høgskolekandidat, samfunnsplanlegging, toårig
- 733113 - Master, samfunnsplanlegging og kulturforståelse, toårig
- 731109 - Master, samfunnsplanlegging, toårig
- 833105 - Ph.d.-program, samfunnsplanlegging og kulturforståelse
- 631107 - Samfunnsplanlegging, lavere nivå
- 731110 - Samfunnsplanlegging, toårig videreutdanning
- 733103 - Cand.polit.-utdanning, planlegging og lokalsamfunnsforskning
- 631104 - Høgskolekandidat, kommunal planlegging og administrasjon, toårig
Bedrifter: Hvor jobber samfunnsplanleggere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med samfunnsplanleggere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2141126 - KOMMUNEPLANLEGGER
- 2141114 - TRAFIKKPLANLEGGER
- 2141113 - AREALPLANLEGGER
- 2141108 - ØKOLOGISK PLANLEGGER
- 2141105 - BYPLANLEGGER