
Politijurist
Politijurister har lederstillinger i politi- og påtalemyndigheten.
Arbeidsoppgaver
Som politijurist er du utdannet jurist, og arbeider for politi- og påtalemyndigheten. En politijurist har i tillegg til politimyndighet også påtalemyndighet, det vil si rett til å reise tiltale i en straffesak.
Hovedoppgaven er å være etterforskningsleder, ha ansvar for straffesaker og føre straffesaker for tingrett og lagmannsrett. Det er politijuristen som vurderer om en sak skal tas til retten eller ikke. Politijurister er ledere, og deres avgjørelser kan ikke overprøves av andre i politiet. Politijurister tar del i vaktordninger for påtalemyndigheten i politiet, såkalt jourvakt. Som jourhavende tar du beslutninger om tvangsmiddelbruk, som for eksempel pågripelser og ransaking.
Politijurister kan være ansatt som politifullmektig, politiadvokat eller politiadvokat 2.
Politifullmektig er en opplæringsstilling du normalt har i 1 til 2 år, inntil du får tildelt utvidet påtalekompetanse. Som politifullmektig har du en veileder som har ansvar for opplæringen i arbeidet. Stilling som politiadvokat kan du søke når du har fått utvidet påtalekompetanse. I noen tilfeller kan du søke stilling som politiadvokat uten påtalekompetanse, dersom du har advokatbevilling. Personer med spesiell kompetanse eller lang erfaring kan søke stilling som politiadvokat 2.
Som politijurist samarbeider du med andre yrkesgrupper i politi- og påtalemyndigheten, deriblant politibetjenter og advokater. Du har også kontakt med andre yrkesgrupper, som helsepersonell og personer i offentlig forvaltning.
Jurister kan også ha andre stillinger i politiet, for eksempel lensmann, politiinspektør, politimester og politioverbetjent.
Noen juriststillinger i politiet har ikke politi- og/eller påtalemyndighet. Dette kan være namsmenn med namsmyndighet, namsfullmektiger og ansatte i forliksrådsekretariatene. Jurister kan også ha stillinger innen administrasjon og forvaltningsgjøremål. For eksempel skal hvert politidistrikt ha en eller flere personvernrådgivere, som fortrinnsvis skal ha juridisk utdannelse.
Hvor jobber politijurister?
Politijurister er ansatt i et av landets politidistrikter eller i et av politiets særorgan.
Intervjuer

Politijurist
Ingeborg Drægebø
Viktige egenskaper
Som politijurist må du ha gode lederegenskaper, være beslutningsdyktig og kunne takle stress. Du er etterforskningsleder og må kunne analysere store mengder informasjon hurtig for å avgjøre veien videre i etterforskningen. Selv om jobben i stor grad er selvstendig, bør du ha gode samarbeidsegenskaper. Høy grad av integritet er også viktig for å kunne fatte tøffe beslutninger. Du bør ha høye etiske standarder, evne til å motivere medarbeidere og kunne planlegge og prioritere.
Lønn
Utdanning
Politijurister er utdannet jurist, det vil si at de har mastergrad i rettsvitenskap (juss). Enkelte utdanningsinstitusjoner tilbyr fordypningsemner i politi- og påtalerett. Du utdanner deg med andre ord ikke til politibetjent.
Når du er ferdigutdannet og ansett i Politiet vil du gå gjennom et utdanningsløp for politijurister. Utdanningen holdes på Politihøgskolen.
De vanligste jobbene blant jurister
- 737102 - Master, rettsvitenskap, femårig
- 737101 - Cand.jur.-utdanning, profesjonsstudiet
Bedrifter som ansetter politijurister
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med politijurister
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2523103 - POLITIADVOKAT
- 2523102 - POLITIFULLMEKTIG
- 2523105 - POLITIINSPEKTØR
- 2523111 - FØRSTEKRIGSADVOKAT
- 2523110 - NAMSFOGD
- 2523109 - KRIGSADVOKAT
- 2523108 - GENERALADVOKAT
- 2523107 - FØRSTESTATSADVOKAT
- 2523104 - STATSADVOKAT
- 2523101 - POLITIADJUTANT
- 1227108 - AVDELINGSSJEF (POLITI)
- 1227193 - POLITIMESTER
- 1227173 - VISEPOLITIMESTER
- 1227109 - POLITISTASJONSSJEF
- 3431103 - NAMSFULLMEKTIG
- 1210189 - ASSISTERENDE RIKSADVOKAT
- 1120118 - RIKSADVOKAT
Andre yrker

Advokat

Advokatassistent

Advokatsekretær

Ambassadør

Ansatt i Forsvaret

Antikvar

Apoteker

Arbeidsleder bygg og anlegg

Arbeidsmedisiner

Arealplanlegger

Arkeolog
