Image
Interiørkonsulent ser gjennom stoffprøver

Yrkesbeskrivelse

Interiørkonsulent

Interiørkonsulenter planlegger gode og funksjonelle løsninger for innredning av rom. De innreder for private hjem, bedrifter og offentlige rom.

Interiørkonsulenten har svært varierte arbeidsoppgaver. Ingen oppdrag er like. Det fokuseres mye på kundens ønsker og behov.

Vanlige arbeidsoppgaver for interiørkonsulenten:

 • finne gode og funksjonelle løsninger for innredning av rom
 • lage møbleringsforslag, velge farger og annet interiør
 • lage belysningsplan
 • beregne kostnader og budsjett
 • kundemøter og presentasjon

I arbeidet er det viktig å lytte til kundens ønsker og behov. Dette kombineres med kunnskapen du har om interiør og innredning.

Hvor jobber interiørkonsulenter ?

Interiørkonsulenter har et stort arbeidsfelt. De kan jobbe i møbel-, kjøkken- og baderomsbutikker. Det er også behov for interørkonsulenter innen belysning, teppe, tekstil, solskjerming og boligstyling. Konsulentenes fargekunnskap vil også være attraktivt for fargehandlere og byggevarehus. Det er også mulig å etablere eget firma.

Personlige egenskaper

En interiørkonsulent må ha god form- og fargesans og må like å holde seg orientert om trender og materialer. Konsulenten må ha evne til å se behov, og utvikle nye løsninger sammen med kunden.

Utdanning

Interiørkonsulenter som ønsker å videreutdanne seg på høyskolenivå har  godt grunnlag for studier innenfor interiørarkitektur.

Hva jobber interiørkonsulentutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021. Forklaring til statistikken

 • 516501 - Fagskoleutdanning, interiør
 • 516504 - Fagskoleutdanning, interiør, ettårig
 • 516503 - Fagskoleutdanning, interiør, toårig
 • 416502 - Interiør, Vg3 (gammel ordning)

Hva er de vanligste utdanningene for interiørkonsulenter ?

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021.

Bedrifter

Interiørkonsulent i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 3471121 - BUTIKKDEKORATØR
 • 3471101 - DEKORATØR
 • 3471125 - DEKORKONSULENT
 • 3471117 - INNREDNINGSKONSULENT
 • 3471116 - INTERIØRKONSULENT
 • 3471102 - INNREDER
 • 3471127 - SJEFSDEKORATØR

Sist kvalitetssikret den 23. februar 2022, av Faglig råd for frisør, blomster, interør og eksponeringsdesign