Interiørkonsulent

Linn jobber som interiørkonsulent på Slettvoll. Hun møblerer alt ifra hoteller, til villaer og leiligheter.
Portrettbilde av Linn Lorentzen. Hun har brunt hår i hestehale, sort dressjakke og beige tskjorte.
Linn Lorentzen, 35 år
Interiørkonsulent og fagansvarlig
Slettvoll, Skøyen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det spiller ingen rolle om man selv ikke liker roser, hvis kunden elsker roser. »
― Linn Lorentzen
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 25.09.2022
«Det spiller ingen rolle om man selv ikke liker roser, hvis kunden elsker roser. »
― Linn Lorentzen
«Din jobb blir å komme med faglige vurderinger. Litt sånn: "Jeg skjønner at du liker denne type møbel, men med tanke på livsstilen din, så kan dette være mer passende". »
― Linn Lorentzen

Hvorfor valgte du å bli interiørkonsulent?

– Når jeg var liten så ommøblerte jeg rommet mitt hele tiden. Jeg elsket å dra på interiørbutikker og kjøper puter i ulike farger. Jeg synes det var kjempegøy å følge årstiden. Jeg vurderte å studere grafisk design, men når jeg flyttet til Oslo bestemte jeg meg for at jeg ville satse på interiør. 

Image
Interiørkonsulent Linn Lorentzen justerer en stor blomsterdekorasjon som står på et trebord, midt i butikken hun jobber i. Rundt henne står det mange vakre møbler.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg har ansvaret for de på gulvet i butikken, så dagen min starter med at vi lager en plan og bestemmer hvem som skal gjøre hva. Hvem drar på befaring, hvem tegner og hvem har mulighet til å stå i butikken. Deretter går jeg over til å jobbe med mine prosjekter. Jeg møblerer mye forskjellig, kontorer, hoteller, vanlige eneboliger, små leiligheter og villaer.

Jeg står også i butikken og tar imot kunder. Da kommer det mange som skal pusse opp. Noen ganger bare ett rom, noen ganger flere, og andre ganger hele huset eller hytta.

Jeg starter med å avtale et møte med kunden. Møtet handler om å bli kjent og å snakke om endringene kunden ønsker å gjøre. Hvor er huset? Hvor stort er huset? Hvem bor i huset? Har dere barn? Har dere dyr? Hva skal det brukes til? Det er på en måte en intervjuprosess hvor vi finner ut hvem kunden er, hvordan er hverdagen deres. Er de forsiktige? Bruker de møblene sine godt? Vil de ha varme eller kalde farger? Hvordan stoffer liker kunden? Noen liker absolutt ikke ull eller lin for eksempel.

Jeg kan også hjelpe de med malings- og tapetvalg, men Slettvoll selger ikke maling. Vi ønsker ikke å overmøblere kunden. Vi er her for at kunden skal få et hyggelig hjem, som de føler er deres. Har kunden noe arvegods eller noe de setter kjært, så blander vi det inn. Det er også viktig å følge sjelen til huset. Har man en gammel villa, så kan man gjøre den litt moderne hvis man ønsker, men fremdeles holde på det klassiske. Funkisboligene skal ofte ha en litt strammere look.

Så tegner jeg opp hvordan dette kunne sett ut i et tegneprogram. Jeg lager kollasjer med ulike stoffer for å vise kunden. Deretter setter vi opp et nytt møte, går igjennom alt sammen og blir enig om hva som fungerer og ikke fungerer. Det er veldig sjeldent det blir flere møter etter det, som regel blir vi enige om alt der og da. Etter det er det bare å sette alt til bestilling.

Når leveringsdagen kommer, og det er et stort prosjekt, så er vi ofte med på å levere møblene. Vi pakker opp møblene, fjerner alt av emballasje og styler med interiørvarer vi har tatt med oss. Det var et år hvor jeg leverte møbler til en hytte på Kvitfjell og tok med meg styling. Det var juletider, så jeg pyntet faktisk til jul. Hengte opp kransen på døren. Ja, det er faktisk noen jeg har pyntet juletreet for også! Man gjør alt egentlig. Vi har egne folk som monterer opp møbler, men jeg synes det er gøy å gjøre hele prosessen med kunden. Man får et bånd med kunden. 

Hva kreves for å kunne jobbe som interiørkonsulent?

– En utdanning innen interiør, og da ville jeg anbefalt å ta en bachelorgrad. Jeg tok en fagskoleutdanning på Norges Kreative Høyskole, (nå Høyskolen Kristiania).

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jeg ville anbefalt denne jobben til de som ommøblerte rommet sitt hele tiden som liten. De som har sansen for farger, møbler, belysning og trender. De som liker å ha det lunt og fint rundt seg. Man må like mennesker. Å være en konsulent er mer enn å bare være en konsulent; man utvikler et nært bånd til kunden. Man setter egne behov til siden, og fokuserer på kunden. Det spiller ingen rolle om man selv ikke liker roser, hvis kunden elsker roser. Kunden kommer alltid først.

Din jobb blir å komme med faglige vurderinger. Litt sånn: "Jeg skjønner at du liker denne type møbel, men med tanke på livsstilen din, så kan dette være mer passende". Som interiørkonsulent må du være glad i å prate, med alle typer mennesker. Man skal ikke ta seg selv høytidelig. Man trenger ikke å være den beste i å holde foredrag eller stå på en scene, så utadvendt trenger man ikke å være. Så lenge man liker å prate med folk, kanskje to til fire om gangen. 

Hva liker du best med å jobbe som interiørkonsulent? 

– Det jeg liker best med jobben min er å få være kreativ, sosial og det å gjøre noe jeg brenner for. Jeg får også utfordret meg selv, noe jeg liker veldig godt.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Det kan være vanskelig å knytte bånd med alle kunder, men så lenge man er jordnær og man prøver å forstå de, så vil alt gå bra. Det kan også være en utfordring å gi kunden det de ønsker seg, men det er en morsom utfordring.

Image
Bildet er tatt over skulderen på interiørkonsulent Linn Lorentzen. Hun ser ned mot en kollasj av stoffer i ulike farger.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Som interiørkonsulent kan du gjøre mye forskjellig. Man kan være sjef i en interiørbutikk, man kan jobbe for seg selv og leie ut tjenestene sine, man kan jobbe på et arkitektkontor og man kan være fagansvarlig. Jeg har jobbet her i såpass mange år at jeg har fått mange nye arbeidsoppgaver. Jeg er fagansvarlig og jeg har ansvaret for å bestille inn alle varer. Jeg har også hatt ansvaret for personalet og HMS

Hva kan man forvente i lønn som interiørkonsulent? 

– Jeg tror at startlønnen er på 400 000 kroner i året, og så er det vanlig å gå mer mot 500 000–600 000 kroner etter hvert.

Hvordan er sjansene for å få jobb som interiørkonsulent?

– Med tiden har dette yrket blitt veldig ettertraktet og det er mange søkere på en stilling. Å være interiørkonsulent er jo ikke en beskyttet tittel, så det er mange som bruker tittelen, til og med etter å bare ha tatt et enkelt nettkurs eller å ha gjort 1–2 oppdrag. Det er ikke nok jobber for at alle som kaller seg interiørkonsulent skal få jobb, men det er nok jobber til de som er virkelig flinke.

Tilhørende utdanninger

Interiør

Du lærer å designe interiør- og romløsninger slik at du kan innrede og style offentlige og private bygninger.

Finn studier
Interiør

Du lærer om hvordan du kan skape gode interiørløsninger i private og offentlige rom.

Finn studier