Image
Eksponeringsdesigner (Utstillingsdesigner) smører hvit maling på gipsmodell.

Yrkesbeskrivelse

Eksponeringsdesigner

Eksponeringsdesignere lager konsepter, utstillinger og messestander.

Eksponeringsdesignere het tidligere utstillingsdesignere. I forbindelse med fagfornyelsen har yrkestittelen blitt endret.

eskponeringsdesigneren sørger for å fremme merkevarer og tjenester, i tillegg til å profilere bedrifter og arrangementer.

eksponeringsdesignere designer alt fra logo og kulisser, til salgsutstillinger i butikkvinduer og messeområder for bedrifter, skoler eller organisasjoner. I tillegg til markedsføring kan eksponeringsdesignerens arbeid være knyttet til museumsformidlingkulturformidling og informasjons- og kommunikasjonsarbeid.

Vanlige arbeidsoppgaver for eksponeringsdesigneren:

 • utvikle ideer og konsepter
 • definere målgruppe
 • tegne skisser og presentasjonstegninger
 • bygge modeller
 • velge tekniske og funksjonelle løsninger
 • bestille skilt, tapeter, tekstiler og andre effekter
 • monteringsledelse: ha ansvar for helheten i utstillingen

Eksponeringsdesigneren jobber tett med oppdragsgivere og underleverandører for å skape et best mulig resultat. Mange spesialiserer seg innenfor en eller flere typer arbeidsområder. Eksponeringsdesignere jobber ofte med butikkeksponering og skaper kreative utrykk i butikkvinduer og kjøpesentre.

Hvor jobber eksponeringsdesignere ?

En eksponeringsdesigner kan jobbe frilans eller være ansatt, da oftest hos varemagasiner, butikkjeder, museer, evenements-, reklame- eller arkitektbyråer eller hos firmaer som driver med messeprofiler og utstillingsdesign. Ofte brukes stillingstittelen eksponeringsdesigner om de som jobber med utstillinger i butikkvinduer eller på salgsmesser.

Personlige egenskaper

Eksponeringsdesignere må være kreative og ha evne til nytenkning. De bør være flink til å visualisere, både to- og tredimensjonalt, og ha sans for form, farge og estetikk. Det er en fordel at å være praktisk anlagt.

Det er også spesielt viktig at å ha teknisk forståelse, fordi mye av jobben dreier seg blant annet om lys- og lyskontroll, digital styring av lyd, bilde og opplevelse. Eksponeringsdesigneren må vite mer enn kunden om digitale og tekniske muligheter og må derfor alltid holde seg oppdatert om denne utviklingen.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring. I 2020 ble navnet på den videregående utdanningen endret fra utstillingsdesign til eksponeringsdesign. 

Det er også vanlig å gå på en designhøyskole, arkitekthøyskole eller kunsthøyskole for å få jobb som eksponeringsdesigner. 

Hva jobber eksponeringsdesignutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021. Forklaring til statistikken

 • 416501 - Utstillingsdesign, Vg3
 • 416504 - Eksponeringsdesign, Vg3
 • 416505 - Eksponeringsdesign, Vg3, grunnkompetanse

Bedrifter

Eksponeringsdesigner i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 3471121 - BUTIKKDEKORATØR
 • 3471101 - DEKORATØR
 • 3471125 - DEKORKONSULENT
 • 3471123 - SKILTDEKORATØR
 • 3471139 - UTSTILLINGSDESIGNER
 • 3471142 - EKSPONERINGSDESIGNER

Sist kvalitetssikret den 26. mars 2021, av Playcreate