Interiørarkitekt
En interiørarkitekt planlegger hvordan hus og bygninger skal se ut innvendig.
Arbeidsoppgaver
En interiørarkitekt tegner og planlegger rom inne i bygninger. De jobber både med nye bygg og når gamle bygg skal endres.
De kan jobbe med mange typer bygg: hjem, skoler, sykehus, butikker og kulturbygg. Noen lager også egne møbler og løsninger til spesielle prosjekter. En interiørarkitekt hjelper til med å skape rom som fungerer godt for de som skal bruke dem.
Vanlige arbeidsoppgaver for en interiørarkitekt:
- planlegger rom slik at alt fungerer som en helhet
- tegner interiørløsninger med fagprogram på data
- undersøker behov og samarbeider med brukerne
- lager farge- og materialpaletter
- planlegger belysningsløsninger
- velger møbler og tekstiler til prosjektet
- designer spesialtilpassede løsninger
- beregner kostnader og innhenter anbud fra leverandører
- prosjektledelse
Interiørarkitekten samarbeider med oppdragsgivere, byggherrer, arkitekter og andre fagfolk.
En interiørarkitekt kan gjøre samme type arbeid som en interiørkonsulent. Men med lengre utdanning kan de ta større oppdrag. De må også kjenne til alle regler og lover som gjelder for faget.
Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) autoriserer interiørarkitekter på masternivå. Med autorisasjon fra NIL kan du kalle deg interiørarkitekt MNIL.
Hvor jobber interiørarkitekter?
Som interiørarkitekt kan du jobbe på et arkitektkontor, i et entreprenør-, konsulent- eller byggefirma eller i andre bedrifter. Du kan også være selvstendig næringsdrivende og drive eget firma, og bli engasjert for større og mindre oppdrag.
Hvordan er det å jobbe som interiørarkitekt?
Interiørarkitekt
Therese Eng
Viktige egenskaper for en interiørarkitekt
Som interiørarkitekt bør du være kreativ, ha anlegg for tegning og kunne legge fram dine ideer på en god måte. Du må også være nøyaktig. Du bør ha blikk for både detaljer og helhet. Siden du har mye kontakt med kunder, må du være lyttende og ha gode samarbeidsevner.
Hva tjener interiørarkitekter?
Hvordan utdanner du deg til interiørarkitekt?
Det finnes flere utdanninger innen design, interiørdesign og lignende som kan gi deg den nødvendige kompetansen innenfor interiørarkitektur. Flere utdanningsinstitusjoner i Norge tilbyr utdanning på fagskole-, bachelor- og masternivå. For å bli interiørarkitekt med ansvar for større prosjekter, må du ofte ha utdanning på masternivå.
Hva jobber interiørarkitektutdannede med?
- 616503 - Bachelor, interiørarkitektur og møbeldesign, treårig
- 616502 - Høgskolekandidat, interiørarkitektur og møbeldesign, treårig
- 716502 - Master, design, studieretning interiørarkitektur og møbeldesign, toårig
- 716906 - Master, design, toårig
Bedrifter: Hvor jobber interiørarkitekter?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med interiørarkitekter
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2141104 - INTERIØRARKITEKT