Interiørarkitekt
Hvorfor valgte du å bli interiørarkitekt?
– Jeg har tegnet, formet og malt hele livet, og gjorde en del research på hvilken type yrke jeg skulle velge. Jeg besøkte bedrifter, ringte rundt og var med en interiørarkitekt en uke for å finne ut om det var noe for meg. Det var det! Etter femten års erfaring hadde jeg et så stort nettverk av kunder og leverandører at jeg startet for meg selv. Det er en blanding av både skummelt og gøy.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber med prosjekter som kan vare i opptil to år, så å beskrive en vanlig dag er ikke enkelt. Alle dager er ulike, og det skjer mye uforutsett underveis. Jeg jobber mest med å innrede hotell, både nybygg og restaurering. Alle prosjekter starter med et besøk for å kartlegge behovet til kunden. Jeg er akkurat ferdig med et prosjekt på Sortland hotell. Det første som må gjøres er å lage selve interiørkonseptet. I hotellbransjen er det vanlig å designe egne tapeter, tepper og møbler. Jeg må forstå nøyaktig hva kunden ønsker for å starte å tegne 2- og 3D modeller i et program som heter Archicad. Jeg lager en presentasjon, setter sammen alle planene, legger ved en collage av valgte materialer, fargeprøver og tekstiler som jeg presenterer for kunden.
Er prosjektet veldig stort samarbeider jeg med et annet firma for å sette sammen tilbudet. Det betyr å få en total pris fra alle leverandører og faggrupper, som for eksempel elektriker og rørlegger. Pakken inneholder alt fra type knotter på skapdører, til tapeter, tepper, tekstiler, farge på veggene, møbler – kort sagt alt som trengs for å innrede et hotell. Det er omfattende, detaljert og krever at jeg følger alle regler og normer for det som kalles universell utforming. Universell utforming betyr å tilrettelegge for personer med funksjonsnedsettelser. Jeg følger også med på trender, reiser på messer og holder meg oppdatert på nyheter fra leverandørene.
Når det skal bygges et nytt hotell er jeg med fra begynnelse til slutt på byggeprosjektet. Jeg jobber tett sammen med arkitekter og andre faggrupper gjennom hele prosessen. Jeg jobber i hele landet og må derfor reise en del, for eksempel på befaring, presentasjonsmøter og i selve sluttprosessen for å sjekke den siste finishen.
Det skjer mye som ikke er planlagt og jeg må kaste meg rundt, hoppe på et fly og finne nye løsninger. Jeg kan gjøre det meste på kontoret og samarbeider med en lang rekke leverandører, håndverkere, arkitekter og entreprenører. Jeg valgte å starte for meg selv da jeg fikk barn. Det er enklere å planlegge arbeidsdagen når jeg har et enkeltpersonforetak.
Hva kreves for å kunne jobbe som interiørarkitekt?
– Jeg tok tegning form og farge på videregående og fikk studiekompetanse. Deretter tok jeg en toårig interiørskole i Norge og det siste året, bachelorgraden på Griffith College i Dublin.
Jeg har jobbet som kjøkkenkonsulent, i interiørbutikk, som DAK-tegner og mye annet. All erfaring har bidratt til at jeg driver med akkurat det jeg drømte om å gjøre.
Jeg tenkte lenge på å ta en master. Det krever noen års erfaring å komme inn på kunsthøyskolen i Oslo eller i Bergen. For meg veide erfaring tyngre enn en mastergrad. Flere og flere stillinger krever en mastergrad og for å få ansvar for større prosjekter, må du oftest ha utdanning på masternivå.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Kreativitet og engasjement er det aller viktigste. Du bør like å samarbeide med mange og til tider ha en hektisk hverdag med løse tråder og uforutsigbarhet. Man bør være positiv, ikke se begrensninger, men muligheter og kunne snu seg fort, tenke nytt og løse problemer.
Vi lever i en digital verden og jeg ser ingen begrensninger rent fysisk, foruten om å være fargeblind. Man må ha en god estetisk sans og kunne se en helhet. Yrket passer ikke hvis du er veldig ustrukturert, men mange er litt vimsete og gode hjelpemidler er godt å ha for å følge med. Liker du ikke å jobbe med tidsfrister så er ikke dette rett yrkesvalg.
Hva liker du best med å være interiørarkitekt?
– Jeg liker å ha mange forskjellige oppgaver og å følge prosjektet fra start til slutt. Det er en sosial jobb med mange samarbeidspartnere. Å utfordres til å tenke nytt passer meg veldig bra. Det aller beste er en fornøyd kunde.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Jeg er ikke så glad i å skrive produktbeskrivelser, dokumentasjon og andre skjemaer. Stramme tidsfrister kan til tider bli litt stressende.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– De aller fleste jobber på arkitektkontor eller hos entreprenører. Mange gjør som meg og starter for seg selv. Det er et stort spenn i hva man kan spesialisere seg i - alt fra kjøkken og bad, til å innrede sykehus, skoler, andre offentlige bygninger og privathus. Noen velger å bli forhandlere for tekstiler, produkter og møbler.
Hva kan du forvente i lønn som interiørarkitekt?
– En startlønn er cirka 450 000 kroner i året på et arkitektkontor. Med erfaring og gode resultater er en lønn rundt 700 000 i året vanlig.
Hvordan anser du sjansene for å få jobb som interiørarkitekt?
– Min drøm var å innrede hotell og det var ikke lett å finne jobb. Det jeg har lært er at å komme seg inn i bransjen, bygge nettverk, vise engasjement og vilje er kjempeviktig for å komme dit du vil. Start et sted, skaff deg erfaring - så får du en jobb!
Tilhørende utdanninger
Arkitektur
Du lærer om estetikk og formgivning, praktisk og funksjonelt design, konstruksjon og hvordan skape bærekraftige løsninger.
Finn studierInteriør
Du lærer å designe interiør- og romløsninger slik at du kan innrede og style offentlige og private bygninger.
Finn studierInteriør
Du lærer om hvordan du kan skape gode interiørløsninger i private og offentlige rom.
Finn studierInteriør- og dekoratørutdanning
Utdanningen gir deg grunnleggende innføring i fag som møbel- og interiørdesign. Du lærer å utforme og innrede rom.
Finn studier