Hvorfor valgte du dette yrket?

– Helt fra jeg var liten har jeg tegnet hus og vært interessert i innredning. Dette er et spennende yrke fordi det er så sammensatt med mange fagområder og det dukker hele tiden opp nye ting jeg må lære meg. Da blir det aldri kjedelig og jeg er stadig i faglig utvikling. Jeg tenker interiør store deler av døgnet og er heldig som jobber med det som er både en hobby og en lidenskap for meg.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Vanligvis bruker jeg en del tid på dataen, der jeg tegner bygg, interiør eller møbler. Jeg lager presentasjoner av konsepter vi har utarbeidet og beskrivelser av produkter, farger og materialer vi skal bruke.

Jeg jobber også på prosjekter sammen med en oppdragsgiver, andre fagpersoner som er involvert og de som skal utføre arbeidet. I tillegg drar jeg på befaring på byggeplassene for å følge opp arbeidet som gjøres der. 

I starten av prosjektene har vi møter og workshops sammen med dem som skal bruke rommene og byggene vi skal innrede, for å finne ut hvilke behov de har.

Jeg bruker også en del tid på å holde meg orientert om nyheter innen faget, både ved å dra på arrangement og messer, men også på nett.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har min mastergrad fra Institutt for design på Kunsthøyskolen i Bergen, det som nå heter Fakultet for kunst, musikk og design på Universitet i Bergen, KMD. Du kan også ta tilsvarende utdanning på Kunsthøyskolen i Oslo, KHIO. For å komme inn må du ha generell studiekompetanse (det finnes noen unntak) og i første runde sende inn portfolie og besvare hjemmeoppgaver. Hvis du kommer videre innkalles du til opptaksprøve og intervju på skolen. 

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Interesse er viktigst. Hvis du har interesse for faget, kan du alltid lære deg andre ferdigheter. Hvis interessen derimot mangler er ikke dette faget noe for deg.

Hva liker du best med dette yrket?

– Jeg liker å sette meg inn i livene og behovene til de menneskene som skal bruke byggene vi jobber med, for deretter å utforme rom som både er estetiske, funksjonelle og miljøvennlige.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Vi må hele tiden forholde oss til tidsfrister og det kan enkelte ganger være stressende.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Hvis du er opptatt av hvordan de fysiske omgivelsene ser ut og hvordan de påvirker oss, og hvis du vil være med å tilrettelegge og forme omgivelsene på en positiv måte, er dette yrket for deg.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De fleste interiørarkitekter jobber på arkitektkontor eller interiørarkitektkontor, mange etablerer også egne bedrifter. Du kan også være ansatt i offentlige etater eller spesialisere deg og jobbe med f.eks. med scenografi, utstillingsdesign, universell utforming, belysning osv.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Begynnerlønn for de med mastergrad ved ansettelse på et arkitektkontor ligger vanligvis på litt over 500.000 kroner. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Arbeidsmarkedet svinger i takt med byggebransjen, derfor kan det i perioder være vanskeligere å få jobb. Det er mye forskjellig man kan jobbe med og hvis man engasjerer seg og virkelig vil, er det alltid muligheter for arbeid. 

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.