Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Ferskvarehandler

En ferskvarehandler behandler og selger råvarer som sjømat, kjøtt og ost, og tilbereder mat til ferskvaredisken. Du gir også tilberedningstips til kunder.

Arbeidsoppgaver

Vanlige arbeidsoppgaver for en ferskvarehandler:

  • vurdere og behandle ferskvare, deriblant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer og sjømat til salg i butikk 
  • ferdigstille retter til cateringvirksomhet eller ferskvaredisken
  • produsere farse og deiger
  • lage mat med hjelp av forskjellige typer verktøy, maskiner og utstyr
  • presentere råvarer og ferdigretter på en delikat måte i disken
  • kundeveiledning om tilberedelse og bruksområder av råvarene

I dette yrket må du ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes. 

Ferskvarehandleren må ha gode kunnskaper om alle typer ferskvarer, som for eksempel frukt og grønt, ost- og melkeprodukter, kjøtt og sjømat.

Det er viktig å ha solide kunnskaper om hygiene og renhold, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

I det daglige jobber ferskvarehandleren med både håndverktøy og mer avanserte maskiner. Derfor er det også viktig å ha kunnskaper innenfor HMS, og du må kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

Yrket innebærer en del tunge løft, så du bør være i god fysisk form.

Yrket kalles også fiskehandler eller butikkslakter.

 

Hvor jobber ferskvarehandlere?

Som ferskvarehandler jobber du hovedsakelig i ferskvareavdelingen i større dagligvarebutikker eller spesialforretninger. Du kan også være ansatt i cateringvirksomheter, slakterbutikker, sjømatforretninger, eller i spesialavdelinger i pølsemakerier eller produksjonsbedrifter. Andre ferskvarehandlere jobber i eksport- og grossistnæringen.

Bli med en ferskvarehandler på jobb

Hvordan er det å jobbe som ferskvarehandler?

En kvinne med hvite arbeidsklær og blått forkle. På arbeidsklærne står Meny-logoen. Kvinnen har oppsatt hår og et svart tørkle på hodet. Hun smiler mot kameraet.

Ferskvarehandler

Aase-Marie Malm

– Jeg liker muligheten til å være kreativ når diskene legges opp. Jeg finner glede i å gjøre det mest mulig innbydende for kundene, sier ferskvarehandler Aase-Marie.
En mann med hvit kokkehatt og svart uniform. I bakgrunnen er hvite fliser.

Butikkslakter

Steffen Frøyland Ommundsen

– Jeg får jobbe med de lokale produsentene og leverandørene, det synes jeg er interessant, sier butikkslakteren Steffen.
Ferskvarehandler Hedda Løyning Larsen holder opp en stor ørret og smiler til kameraet. Hun har på seg hvit skjorte og et mørkt forkle over.

Fiskehandler

Hedda Løyning Larsen

For å kunne jobbe som fiskehandler må du ha en lidenskap for sjømat, kvalitet og delikatesser, forteller Hedda Løyning Larsen som er assisterende ferskvaresjef på Coop Mega Tananger.

Viktige egenskaper for en ferskvarehandler

Som ferskvarehandler har du gode kunnskaper om råvarenes egenskaper og de ulike bearbeidingsprosessene. Du må være serviceinnstilt, være god på hygiene og være flink til å kommunisere effektivt i et hektisk arbeidsmiljø.

Hva tjener ferskvarehandlere?

Hvordan utdanner du deg til ferskvarehandler?

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Videreutdanning

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i butikkslakterfaget. Les mer om mesterbrev

Matteknikk
Fagskole
Se utdanninger og steder
Mat og drikke
Fagskole
Se utdanninger og steder

Hvilke utdanninger er vanligst for ferskvarehandlere?

Hva jobber ferskvarehandlerutdannede med?

  • 458117 - Ferskvarehandlerfaget, Vg3
  • 458103 - Sjømathandlerfaget, Vg3
  • 458102 - Butikkslakterfaget, Vg3

Bedrifter: Hvor jobber ferskvarehandlere?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med ferskvarehandlere

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 5221135 - FERSKVARESJEF (BUTIKK)
  • 7411102 - FISKEHANDLER
  • 7411106 - BUTIKKSLAKTER
  • 7411110 - BUTIKKSLAKTERMESTER
  • 5221148 - FAGKONSULENT (FERSKVARE BUTIKK)

Andre yrker

Kvinne som kjøper fisk av en mannlig fiskehandler

Sjømathandler

Sjømathandleren selger og bearbeider sjømat.
Salgssjef på jobb med salgsteam i bakgrunnen.

Salgssjef

En salgssjef har ansvaret for bedriftens salgsvirksomhet og leder salgsteamet.
Bilselger overleverer nøkler til kjøper av ny bil.

Bilselger

Bilselgere selger nye og brukte biler.
Kundeansvarlig i samtale med en kunde.

Kundeansvarlig (salg)

En kundeansvarlig innen salg har et overordnet ansvar for enkelte kunder.
Markedsfører viser fram planar på et møte.

Markedsfører

En markedsfører utarbeider, former og lanserer kampanjer for bedrifter.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
En mann i svart kokkeuniform og caps tar på seg et par blå plasthansker. Han står bak en disk fyllt med fisk og sjøkmat. I bakgrunnen er det et storkjøkken.

Butikkmedarbeider

Butikkmedarbeideren hjelper kunder og yter service i forskjellige typer butikker.
Vinkelner

Vinkelner

Vinkelnere er faglærte personer i hotell - og restaurantbransjen, med omfattende kunnskaper om vin og andre drikkevarer.
Butikkhyller. I bakgrunnen går det to mennesker med handlevogn, de er ute av fokus.

Butikksjef

En butikksjef har ansvar for den daglige driften av en butikk.
En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Blomsterdekoratør Ingrid Marie Aarre med blomsterkrans i håret lager en blomsterkrans med rosa blomster

Blomsterdekoratør

Som blomsterdekoratør lager du blomsterarbeider til små og store begivenheter og arrangementer.
Salgsmedarbeider i jernvarebutikk.

Salgsmedarbeider

En salgsmedarbeider jobber med salg, produktveiledning, kundebehandling og yter service til privatkunder eller bedrifter.