Bartender

For bartender Pål Markussen ble jobben så spennende at han etablerte egen bedrift og stortrives med høyt tempo og det sosiale livet.
Portrettbilde av bartender Pål Markussen med skjegg og rød og hvit trøye
Pål Markussen, 40 år
Bartender
Bastard Bar, Tromsø
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«For meg er det en belønning når jeg lykkes med at gjestene har en fin kveld. »
― Pål Markussen
Publisert: 28.05.2021
«For meg er det en belønning når jeg lykkes med at gjestene har en fin kveld. »
― Pål Markussen
«Anbefales for folk som ikke liker å stå opp klokka syv om morgenen.»
― Pål Markussen

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Da jeg studerte, begynte jeg å jobbe som ekstrahjelp i bar. Jeg syntes det var veldig spennende, sosialt og utfordrende. Da jeg var ferdig med utdanningen, valgte jeg å jobbe som bartender på heltid og etablerte egen bedrift, som jeg stortrives med.

Image
Bartender Pål Markussen med grå t-skjorte og skjegg står bak bardisken og holder en drinkmixer
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidstida er på kveldstid, fra klokka 17.30 og avsluttes mellom 2 og 4 på natta. Når jeg kommer på jobb, så gjør jeg en del forberedelser før vi åpner. Jeg lager forskjellige typer juice, garnityr og kaffe, og jeg bestiller varer. Når gjestene kommer, er det servering ved bardisken, eller ved bordene.

Mange gjester ønsker å få en anbefaling fra oss, vi presenterer menyen og kommer med forslag til drinker. Vi har en egen meny som vi har utviklet selv og fornyer to ganger i året. Vi kommer med anbefalinger og bruker råvarer i forhold til sesongen. Det er også mange gjester som vet hva de vil ha og kommer med bestillingen som vi ordner raskt og effektivt.

Vi er en bar som arrangerer en del konserter. Vi tar imot artistene og bidrar med henting, ordner overnatting og tilrettelegger for at de kan jobbe med lydsjekk før konserten.

Vi har mange forskjellige typer gjester, avhengig av hvilke konserter vi arrangerer. Som bartender er det viktig å sørge for at alle gjestene har det bra.

Etter stengetid tar vi kasseoppgjør, rydder glass og vasker bord. Vi avslutter ofte med å sette oss ned, slappe av og prate sammen, og eventuelt tar en øl sammen før vi går hjem.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er ingen formelle krav for å være bartender. Men det kreves at du er sosial og er dyktig til å håndtere folk. Du må være glad i folk, flink til å småprate og samtidig være tålmodig. Om du har en dårlig dag, så må du ha evne til å smile til gjestene.

Det kreves av du har interesse for å lære om oppskrifter, smakssammensetninger og skaffe deg kunnskap om alkohol. I vår bedrift har vi interne kurs, og vi har workshops to ganger i året, hvor vi jobber med å utvikle menyer og nye oppskrifter.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– For å jobbe som bartender må du gå eller stå hele tida, og i tillegg bære en del, så hvis det skaper problemer, så passer ikke jobben.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste er det sosiale! Det er høyt tempo, og det liker jeg godt. Arbeidsdagen går fort. For meg er det en belønning når jeg lykkes med at gjestene har en fin kveld.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Den lille andelen av gjester som oppfører seg dårlig.

Image
Bartender Pål Markussen med burunderrød t-skjorte står i baren og tapper øl
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Anbefales for folk som ikke liker å stå opp klokka syv om morgenen. Jobben passer for dem som heller liker skiftarbeid og vil ha fleksibel arbeidstid når det gjelder helg og ukedager.

Er du sosial og interessert i folk så vil du trives i jobben. Har du høy arbeidsmoral, yrkesstolthet og er selvstendig, så passer du i dette yrket.

 Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Her hos oss, er vi også konsertarrangør, så det er flere som jobber i baren som får opplæring som lydtekniker og kan jobbe med konsertarrangement. Erfaring som bartender gir også etterspurt kompetanse innen helse og barnevern, fordi en bartender har mye erfaring med å håndtere mange typer mennesker.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Med utgangspunkt i tariff, ligger en årslønn på 400–500 000 kroner.

Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Akkurat nå har det vært en spesiell periode, men vanligvis er det gode muligheter for å få jobb. De fleste starter i en deltidsjobb og jobber seg videre til en jobb på heltid.

 

Tilhørende utdanninger

Servitørfag

Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.

Finn studier