Vinkelner (sommelier)

Det er gøy å vite hvilken vin som passer til ulike typer mat, og å velge riktig vin når gjester spør om den som passer perfekt til retten, sier Christina Andersen.
Kvinne i hvit skjorte. Hun står foran en bokhylle.
Christina Andersen, 34 år
Daglig leder og vinkelner/sommelier
Bardus Bistro og Bar i Tromsø
«Før jeg tok utdanningen var jeg interessert i vin, men når jeg smakte på vin kunne jeg bare si om jeg likte den eller ikke.»
― Christina Andersen
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 21.06.2022
«Før jeg tok utdanningen var jeg interessert i vin, men når jeg smakte på vin kunne jeg bare si om jeg likte den eller ikke.»
― Christina Andersen
«Skolen forventer at vi har kunnskap om vin til fingerspissene.»
― Christina Andersen

Hvorfor valgte du å bli vinkelner?

– Det er litt artig egentlig, når jeg tenker på det. Jeg begynte å jobbe i utelivsbransjen litt tilfeldig. Jeg spilte fotball og ble skadet, så jeg trengte å gjøre noe annet. På det tidspunktet jobbet nesten hele familien min i bransjen. Jeg fikk meg en helgejobb, og nå har jeg jobbet i utelivsbransjen i 15 år. I løpet av den tiden ble jeg mer og mer interessert i vin. Jeg hadde lyst å ta vinkelnerstudiet i mange år. Til slutt sa sjefen min at jeg hadde snakket om det så lenge, at jeg måtte gjøre det. Jeg var så heldig at arbeidsplassen ønsket å investere i meg og betalte skolen for meg.

Grunnen til at det tok så lang tid å bestemme meg for å gå på skolen var at jeg syntes at det var skummelt, for jeg visste at det var mye å lære. Nå er jeg glad for at jeg har den kunnskapen, spesielt i restauranten. Det er gøy å vite hvilken vin som passer til ulike typer mat, og å velge riktig vin når gjester spør om den som passer perfekt til retten. Noen gjester er interesserte i vin selv, det er gøy å snakke med dem og fortelle om hvor vinen kommer fra, hvordan den produseres, hvilke druer som er brukt, hva som gjør den spesiell og så videre. Jeg har mye kunnskap som jeg kan dele med kolleger og gjester.

Image
Kvinne i hvit skjorte. Hun lukter på vinen i vinglasset. Kvinnen er i en bar.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Når jeg kommer på jobb sjekker jeg hvilken vin vi har og hvilke flasker som står åpne fra dagen før. Åpnet vin må serveres først. Jeg ser på hva som står på menyen, tenker over hvilken type vin som kan gå til ulike typer retter, og legger opp en plan på hvordan vi kan presentere det til gjestene.

Som vinkelner vet jeg for eksempel hvilken vin som går fint til fisk, men jeg må tenke gjennom valgene mine. Det er viktig å ta hensyn til hvordan kjøkkenet serverer fisken. Den vinen som kan gå perfekt til fisk med smørsaus, kan krasje totalt med fisk med tomatsaus. Det er mange elementer jeg må klare å balansere for å finne den perfekte matchen. Jeg har mye kunnskap fra skolen, men jeg jobber fortsatt for å lære meg alt i praksis.

Som vinkelner har jeg ansvar for vinmenyen. På grunn av utdannelsen min kan jeg planlegge vinkartet, og jeg tar med både ukjente og kjente dyrere viner. Det er spennende å utforske vin som kommer fra andre land enn kun de klassiske store vinprodusentene. Det er veldig mange andre land i verden som lager fantastisk god vin. Nå kan jeg ringe leverandører og spørre etter vin fra Libanon eller Marokko, ikke bare Italia, Frankrike og Spania.

Hva kreves for å kunne jobbe som vinkelner?

– Du må en utdannelse som gir deg den tittelen. Jeg tok vinkelnerstudiet på Kulinarisk Akademi i Oslo. Det var intensivt. Kurset var samlingsbasert og vi møttes i Oslo en uke hver måned. Skoleåret vårt var snudd litt opp ned fordi det var 2020 og korona, og det var en del utsettelser. Men vi lærte utrolig mye. Før jeg tok utdanningen var jeg interessert i vin, men når jeg smakte på vin kunne jeg bare si om jeg likte den eller ikke. Plutselig fikk jeg servert vin og måtte analysere den, jeg kunne si at vinen er rød og smaker godt, men jeg lærte at det er mange flere elementer man kan kjenne etter, for eksempel om det er rett balanse i vinen.

For å ta vinkelnerstudiet må du ikke jobbe som servitør eller ha bakgrunn fra utelivsbransjen, men det er en fordel å ha en genuin interesse for vin. Jeg tok utdanningen sammen med mange som hadde vin som hobby og ville ha vinkelnertittelen og vite mer om vin.

Utdanningen ble avsluttet med både skriftlig og praktisk eksamen. For å bestå det krevdes det mye jobb. Det er ikke den type eksamen som det er nok lese en kveld for å bestå. Skolen forventer at vi har kunnskap om vin til fingerspissene.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Når du er vinkelner, enten i restaurant eller bar, så må du for det første være glad i folk, fordi du skal prate med gjestene gjennom hele arbeidsdagen. Det er også en jobb som krever veldig høyt tempo. Det skal gå kjapt hele veien og det er ting som må gjøres hele tiden. Hvis du synes at det er mer komfortabelt å sitte ved pulten din og jobbe alene, så er ikke dette yrket for deg.

Jeg synes også at det er et yrke for de som vil lære noe nytt hele tiden. Jeg kan sammenligne det å være vinkelner med å trene. Å kjenne teorien er ikke nok, som vinkelner må du holde deg ved like. I vinverdenen endrer ting seg hele tiden. Derfor må du smake på vin og gjerne gjøre blindsmakinger. Når du blindsmaker får du servert vin, og du ser bare om den er rød eller hvit, men du vet ikke mer enn det. Så må du lukte, smake og komme fram til hvilken type vin det er i glasset, hvilken drue det er, hvilket land og helst hvilken årgang og produsent den kommer fra.

Hva liker du best med å være vinkelner?

– Jeg synes det er gøy å jobbe i utelivsbransjen, ikke bare som vinkelner. Her skjer det noe hele tiden, det er alltid noe å gjøre. Selv om det ikke alltid er gjester, så prater jeg med kjøkkenet, leser om vin, lager vinmeny også videre. Jeg liker spesielt å møte nye folk, det gjør jobben interessant.

Det kommer mange nordlysturister til Tromsø hver vinter. Jeg blir kjent med folk fra hele verden. Det er spennende å høre om andre land, hvordan folk har det der og hva de gjør.

Hva liker du minst?

– Det er at arbeidstiden kan være litt utfordrende. I utelivsbransjen jobber vi ofte sene kvelder og i helgene. Mens jeg er på jobb har mine venner fri fordi de jobber i vanlig arbeidstid. Det er det jeg liker minst med jobben, men jeg kan ikke gjøre noe med det. Jeg kunne likevel aldri hatt kontorjobb hvor jeg sitter fra åtte til fire. Jeg trenger å møte folk og at det skjer noe rundt meg.

Image
Kvinne med briller, hvit skjorte og svart bukse. Hun åpner vinskapet. Kvinnen er i restauranten.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er en verden av muligheter. Som vinkelner kan du undervise om vin, jobbe på vinmonopolet eller på leverandørsiden. Du kan, som noen av mine venner, starte ditt eget importselskap og importere vin og selge den.

De fleste vinkelnere jobber aktivt i service, med lignende jobb som meg. Noen steder er det hovedvinkelnere som har ansvar for andre vinkelnere og passer på at de har den kunnskapen som trengs, vet hva de skal servere, i hvilken rekkefølge og lignende.

Som vinkelner har du mange muligheter og det handler om hva du har lyst på. Noen vinkelnere har lyst å være i service, mens andre har lyst til å klatre i karrierestigen i den bransjen. Jeg tok vinkelnerutdanningen fordi jeg er interessert i vin. Å være vinkelner er en tittel, og man mister ikke den. Jeg er daglig leder i Bardus, og bruker min kunnskap i hverdagen når jeg jobber, enten i baren eller i restauranten. Jeg er glad at jeg tok utdanningen.

Hva tjener en vinkelner?

– Det er veldig vanskelig å svare korrekt fordi det varierer mye. Det kommer helt an på hvor i landet man bor, hvilken stilling man har, om man jobber kun i service eller har mer ansvar på jobben, og hvilken type sted man jobber. Det er stor forskjell mellom restauranter. I utelivsbransjen tjener mange mellom 185–210 kr i timen, men flere har fast lønn. Det kommer tips i tillegg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som vinkelner?

– Jeg tror at det er en god sjanse for å få jobb som vinkelner. Jeg følger med på hva som skjer i utelivsbransjen og har sett mange stillinger lyst ut, spesielt etter korona.

Dersom du ikke får jobb som vinkelner med en gang, kan du starte å jobbe som servitør og jobbe deg videre oppover. Når man tar utdanningen er man vinkelner uansett hvilken stilling man er ansatt i. Du har den tittelen, og den er din. Ikke alle steder trenger å ha vinkelner. Likevel, når man bruker sin kunnskap i jobben, så er det viktig å snakke om det med sjefen, fordi det bør slå positivt ut på lønn.

Tilhørende utdanninger

Servitørfag

Du får grunnlag for servering av mat og drikke på ulike typer serveringssteder.

Finn studier