Image
En mann står bak en truck i arbeidsklær
Lenke
Adobe stock / corepics

Yrkesbeskrivelse

Truck- og liftmekaniker

Truck- og liftmekanikere kontroller, feilsøker, vedlikeholder og reparerer trucker og lifter med tilhørende utstyr.

Det finnes en rekke forskjellige typer trucker og lifter med forskjellige driftstyper og forskjellige tilleggsutstyr.

Truck og liftmekanikere må derfor forholde seg til forbrenningsmotorer, elektriske motorer, hydrauliske motorer og hybride system. Ny teknologi gjør at truck- og liftmekanikeren også må ha kjennskap til selvkjørende og robotiserte maskiner.

I tillegg til motorer, reparerer truck- og liftmekanikeren også drivverket som understell og hjul, bremsesystem, hydraulikken, sving- og løftemekanikken og utfører slitasjemåling.

Som truck- og liftmekaniker må du også feilsøke digitale systemer knyttet til styringer for motorikk og hydraulikk, batterier og ladesystem.

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • utføre periodisk vedlikehold på trucker og lifter og tilhørende utstyr
  • kontrollere og dokumentere sprekker i sveis- og stålkonstruksjoner
  • reparere og feilsøke batterier og ladesystem
  • vedlikeholde og reparere transmisjoner, drivverk og bremsesystem
  • vedlikeholde og reparere hydrauliske kretser, slanger, koblinger, komponenter og mekaniske system
  • kommunisere med kunder og kollegaer om service og reparasjonar
  • vedlikeholde og reparere understell, svingkrans, svingmekanismer, bomkonstruksjoner, wire, glideflater og løftemekanismer
  • utføre slitasjemåling med tanke på stabilitet

Hvor jobber truck- og liftmekanikere ?

Truck- og liftmekanikere kan jobbe hos forhandlere av anleggsmaskiner og på maskinverksteder der de reparer slike type maskiner. Du kan også jobbe i bedrifter som tilbyr utlån av trucker og lifter.

Personlige egenskaper

Som truck- og liftmekaniker må du kunne kommunisere godt med oppdragsgivere og kolleger og evne til å planlegge arbeidsoppdrag. Truck- og liftmekanikere må være systematisk og  lese teknisk litteratur og veiledninger knyttet til reparasjoner.

Utdanning

Truck- og liftmekaniker er et yrkesfaglig løp.

Hva jobber truck- og liftmekanikerfagutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2021. Tall fra høsten 2020. Forklaring til statistikken

  • 455255 - Truck- og liftmekanikerfaget, Vg3

Bedrifter

Truck- og liftmekaniker i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

Andre yrker