Miljørådgiver
En miljørådgiver gir veiledning og faglige råd i miljøspørsmål.
Arbeidsoppgaver
Som miljørådgiver jobber du for mindre forurensing og bedre miljø. Du foreslår forebyggende tiltak og du jobber med å redusere den uheldige påvirkningen menneskelig aktivitet har på jordens miljø.
Eksempler på arbeidsoppgaver:
- kartlegge og dokumentere forurensing og naturverdier
- lede oppryddings- eller andre miljøprosjekter
- utarbeide miljøstrategi for en virksomhet
- sørge for miljøsertifisering
- tilrettelegge for ENØK og andre klimavennlige tiltak
- organisere avfalls- og kjemikaliehåndtering
- jobbe med mulighetene for bruk av alternative drivstoffer
- føre klima- eller miljøregnskap
- promotere miljøkampanjer
- gi råd knyttet til miljøkrav og oppfylling av regelverk
- restaurering og skjøtsel av naturområder
- tilrettelegging og samarbeid med organisasjoner når det gjelder friluftsliv
Arbeidsoppgavene dine vil være avhengig av hvor du jobber. En miljørådgiver som er ansatt i det offentlige har ofte et spesielt ansvar for å se til at lover og forskrifter følges. Du kan også få i oppdrag å følge opp enkeltprosjekter, som for eksempel bygging av veier.
En miljørådgiver i det private næringsliv jobber ofte mot eksterne samarbeidspartnere og oppdragsgivere eller offentlige etater. Du kan også jobbe med oppgaver knyttet til virksomhetens interne drift.
I dette yrket må du ha god oversikt over relevante lover og regler.
Andre yrkestitler innenfor dette feltet er miljøvernkonsulent, miljøvernleder og naturforvalter.
Hvor jobber miljørådgivere?
I offentlig forvaltning finnes det miljørådgivere i departementene og i ulike direktorater. Du kan også få jobb i etater som Statens vegvesen og Kystverket, og i fylker og kommuner.
Eksempler på arbeidsplasser i privat næringsliv er bygg- og anleggsbransjen, olje- og gassindustrien, ulike interesseorganisasjoner og private rådgivningsbedrifter.
Bli med en miljørådgiver på jobb
Hvordan er det å jobbe som miljørådgiver?
Miljørådgiver
Agnete Pedersen Evertsen
Viktige egenskaper for en miljørådgiver
Som miljørådgiver må du være engasjert i miljøspørsmål. Du må ha evnen til å sette deg inn i store mengder informasjon. Siden jobben innebærer prosjektledelse, rådgivning og rapportering, kreves det at du kan kommunisere godt, både skriftlig og muntlig.
Hva tjener miljørådgivere?
Hvordan utdanner du deg til miljørådgiver?
Miljørådgiver er ikke en beskyttet tittel og det er derfor ingen absolutte krav til utdanning. Mange har høyere naturvitenskapelig eller realfaglig utdanning. Noen har bakgrunn fra samfunnsfag, økonomi eller juss. Jobber du med miljørådgivning innen spesielle områder, som for eksempel olje, gass, transport eller landbruk, kan utdanning fra disse fagområdene være relevant.
Bedrifter: Hvor jobber miljørådgivere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med miljørådgivere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2413113 - MILJØVERNRÅDGIVER
- 2413105 - MILJØVERNKONSULENT
- 3222122 - HELSEINSPEKTØR (MILJØ)
- 1227198 - FYLKESMILJØVERNSJEF
- 2413123 - MILJØVERNSJEF PÅ SVALBARD
- 1227146 - MILJØVERNSJEF
- 1227145 - MILJØVERNLEDER
- 1143104 - LEDER (MILJØ- OG NATURVERNORGANISASJONER)
- 1227160 - PLAN- OG MILJØSJEF (OFFENTLIG VIRKSOMHET)
- 2141108 - ØKOLOGISK PLANLEGGER
- 2149128 - SIVILINGENIØR (VANNRESSURSFORVALTNING)
- 2413129 - BÆREKRAFTSANSVARLIG