Image
Illustrasjonsbilde av en maskør- og parykkmaker i arbeid med en parykk.
Lenke
Norsk håndverksinsititutt

Yrkesbeskrivelse

Maskør- og parykkmaker

Som maskør- og parykkmaker lager du karakterer på aktører og skuespillere ved hjelp av ulike teknikker med sminke, parykker, hår eller spesialeffekter.

Arbeidsoppgavene omfatter både håndverksmessige og kunstneriske oppgaver. I samarbeid med regissør, scenograf, skuespillere og andre aktører utvikler maskør- og parykkmakeren rollekarakteren ved å sminke, frisere håret eller parykker for å underbygge rollens særtrekk eller vise et spesielt visuelt utrykk for eksempel i en teaterforestilling eller film. Som maskør- og parykkmaker må du derfor ha kunnskap om  ulike stilperioder, ansiktets anatomi og ulike materialer.

Vanlige arbeidsoppgaver:

 • skjønnsminke og teatersminke ved å bruke ulike sminketeknikker
 • frisere hår i ulike tidsepoker eller moderne frisyrer
 • lage, tilpasse, frisere og reparere parykker
 • lage skjegg, bart, øyebryn og annet
 • lage spesialeffekter for eksempel løsnese og sår
 • kalkyle og budsjettarbeid
 • HMS-arbeid

For å lage en parykk tas det mål av skuespilleren og det lages en montur, en slags hette i et tyllstoff som passer aktøren helt perfekt, hetten har små hull. Hår knyttes fast som små knuter ved hjelp av en mikro-liten heklenål. Det tar ca 40- 50 timer å knytte en parykk og når den er ferdig klippes den og friseres den til ønsket frisyre.

Før forestilling sminkes og friseres aktørene klare, under forestillinger gjøres endringer eller oppfriskninger og etter forestilling tar maskøren av parykker og rydder. Jobben kan være å forandre på sminke, håret eller å bytte parykker på de forskjellige rollene. Du må derfor regne med kvelds- og helgearbeid.

Hvor jobber maskør- og parykkmakere ?

En maskør- og parykkmaker arbeider ved kulturinstitusjoner som teater, opera, TV- og filmselskaper. De kan også jobbe frilans eller som selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

Som maskør- og parykkmaker bør du ha god farge- og formsans, være nøyaktig og kreativ. Du må være opptatt av hygiene og orden, og jobbe raskt, men samtidig ha en ro rundt arbeidet med aktørene. Å lage parykker krever både fingerferdighet og tålmodighet. Du bør også være serviceinnstilt og kunne samarbeide med andre. I hektiske perioder må du kunne jobbe under tidspress.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning

Du kan ta mesterbrev i maskør- og parykkfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber maskør- og parykkmakerutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå. Tall fra høsten 2022. Forklaring til statistikken

 • 483105 - Maskør- og parykkmakerfaget, Vg2 og Vg3, særløp (gammel ordning)

Bedrifter

Maskør- og parykkmaker i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 7435102 - MASKØR
 • 7435104 - FAGARBEIDER (PARYKKMAKER)
 • 7435106 - FORMANN (PARYKKMAKER)
 • 7435101 - PARYKKMAKER
 • 7435103 - PARYKKMAKERMESTER

Sist kvalitetssikret den 29. oktober 2021, av Norsk Håndverksinstiutt