Image
Illustrasjonsbilde av en maskør- og parykkmaker i arbeid med en parykk.
Lenke
Norsk håndverksinsititutt

Yrkesbeskrivelse

Maskør- og parykkmaker

En maskør- og parykkmaker lager og reparerer masker og parykker.

Som maskør- og parykkmaker gir du rollefigurer et bestemt uttrykk ved hjelp av masker, hår og sminke. Arbeidsoppgavene omfatter både håndverksmessige og kunstneriske oppgaver.

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • • lage, tilpasse og reparere parykker
  • • lage skjegg, øyebryn o.a.
  • • lage, tilpasse og reparere masker
  • • utføre ulike sminketeknikker

I samarbeid med regissør, scenograf, og skuespillere kan maskør- og parykkmakeren lage frisyrer, masker og sminke som underbygger rollenes særtrekk.

For å lage en parykk må flere tusen tynne hårbunter knyttes til en bunn av tyll eller lignende. Deretter klippes og friseres parykken. Under forestillinger kan maskør- og parykkmakeren være med på å sette på parykker og sminke skuespillere. Du må derfor regne med kvelds- og helgearbeid.

Hvor jobber maskør- og parykkmakere ?

En maskør- og parykkmaker arbeider ved kulturinstitusjoner som teater, opera, TV- og filmselskaper. De kan også jobbe frilans eller som selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

Som maskør- og parykkmaker bør du ha god farge- og formsans, være nøyaktig og kreativ. Du bør ha kunnskap om ulike stilperioder, ansiktets anatomi og ulike materialer.

Å lage parykker krever både fingerferdighet og tålmodighet. Du bør også være serviceinnstilt og kunne samarbeide med andre. I hektiske perioder må du kunne jobbe under tidspress.

Dersom du jobber frilans, må du også ha kunnskap innen økonomi og markedsføring.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning

Du kan ta mesterbrev i maskør- og parykkfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber maskør- og parykkmakerutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2020. Tall fra høsten 2019. Forklaring til statistikken

  • 483105 - Maskør- og parykkmakerfaget, Vg2 og Vg3, særløp (gammel ordning)

Bedrifter

Maskør- og parykkmaker i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 7435102 - MASKØR
  • 7435104 - FAGARBEIDER (PARYKKMAKER)
  • 7435106 - FORMANN (PARYKKMAKER)
  • 7435101 - PARYKKMAKER
  • 7435103 - PARYKKMAKERMESTER

Sist kvalitetssikret den 29. oktober 2021, av Norsk Håndverksinstiutt