Kantinemedarbeider

– Det jeg liker best er vel å møte alle menneskene som kommer innom her, sier Hilde Mari.
Portrettfoto Kantinemedarbeider Hilde Mari Sletten
Hilde Mari Sletten, 40 år
Kantinemedarbeider
Namsos Sykehus
«Du bør jo være glad i å lage mat, samt være glad i mennesker. »
― Hilde Mari Sletten
Intervju:
Andreas Bugge Sandmo
Publisert: 01.11.2022
«Du bør jo være glad i å lage mat, samt være glad i mennesker. »
― Hilde Mari Sletten
«Jeg trives også med rutinearbeid, samtidig som vi får bruke kreativiteten.»
― Hilde Mari Sletten

Hvorfor valgte du å bli kantinemedarbeider?

– Jeg er utdannet restaurantkokk, men da jeg fikk barn så passet dette yrket bedre. Dette med tanke på arbeidstid også videre. Jeg skulle egentlig bare være vikar her en sommer, men nå har jeg jobbet her i snart 19 år. 

Image
Kvinne i kokkeklær står foran glassmonter med mat

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Den tidligste vakta er fra 06.00–13.30. Så har vi en vakt fra 08.00–15.30. Seinvakta varer fra 10.00–17.30. Vi jobber aldri lengre enn til 17.30. Dagene går med til å forberede salatbaren, smøre rundstykker og ordne alt klart til kundene kommer. Vi forbereder og serverer også lunsj og middag til hver dag. 

På sykehuset hvor jeg jobber kan man møte alle slags mennesker i forskjellige situasjoner. De ansatte bruker kantina, men også pasienter og pårørende som akkurat kanskje har mistet noen. Du må være et medmenneske.

Vi har åpent her året rundt, så det er ikke en dag det er stengt. 

Hva kreves for å kunne jobbe som kantinemedarbeider?

– Når det kommer til utdanning så kan det være greit å ha et fagbrev som kokk. Du bør kunne håndtere råvarer og være opptatt av nyskapning både for å kunne utnytte varelager og råvarer på en best mulig måte, og for å utvikle og forbedre tilbudet til kundene. Du bør jo være glad i å lage mat, samt være glad i mennesker. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Det viktigste er vel å være serviceinnstilt, Og du bør interessere deg for mat. Du må kunne jobbe selvstendig og samtidig være god til å samarbeide med andre. Det er viktig å være strukturert og kreativ. Du bør også være i god fysisk  form. Hvis du ikke er noe av dette, så kan det være at jobben ikke passer for deg. 

Hva liker du best med å være kantinemedarbeider?

– Det jeg liker best er vel å møte alle menneskene som kommer innom her. Jeg trives også med rutinearbeid, samtidig som vi får bruke kreativiteten på blant annet å sørge for at diskene, maten og kantina ser innbydende ut til en hver tid. 

Hva liker du minst?

– Det kjedeligste må være dager der det er veldig rolig på jobb. Dette for eksempel på helligdager og så videre da det er veldig lite folk her. Da må man prøve å finne på noe på gjøre. 

Image
Kvinne i kokkeklær triller en vogn med servise gjennom et storkjøkken

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Om du tar fagbrev innen restaurantfaget så kan du gå mange veier. Du kan gå fra å være kokk, til å jobbe i kantiner og så videre. I tillegg kan du ta pedagogikk og deretter arbeide med å undervise i faget. I tillegg er det masse jobber på ulike restauranter rundt omkring. Det finnes masse muligheter. 

Hva kan man forvente i lønn som kantinemedarbeider?

– Man kan vel forvente alt fra 480.000 i lønn. Dette avhenger fra hvor lenge du har jobbet. Man starter vel ikke på den lønna, men man jobber seg oppover og det avhenger også av hvor du jobber. I tillegg så tjener man ekstra om man jobber på helligdager og i helger og så videre.

Hvordan er sjansene for å få jobb som kantinemedarbeider?

– Sjansen for å få seg jobb tror jeg er stor. Det er vanskelig å få tak i folk nå for tida. De som er utdannet kokk, de vil jobbe på de beste restaurantene, men denne jobben kan passe bedre hvis man får familie.

Tilhørende utdanninger

Kokkfag

Du lærer å tilberede mat på ulike typer serveringssteder.

Finn studier
Ernæringskokkfaget

Du lærer om valg av råvarer og tilberedning av ernæringsriktig mat og spesialkost, i tråd med nasjonale, samiske og internasjonale mattradisjoner og trender.

Finn studier