Portrettfoto av frisør Kristi Helen Furset, iført svart overdel med logoen "Pitings" på i gull skrift. Hun har kort, blondt hår og briller. Ser rett inn i kamera.

YrkesintervjuFrisør favoritt ikon

Arbeidsdagen til frisør Kristi Helen Furset pleier som regel å gå fort. – Vanligvis har jeg en kunde per halvtime, hvis det bare er snakk om klipping, sier hun.

Kristi Helen Furset
56 år
Frisør
Pitings Frisør, Stranda

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Det begynte med at jeg klippet venner og syntes det var kjekt å jobbe praktisk med hendene i tillegg til at jeg likte den kreative biten. Deretter søkte jeg meg inn på yrkesskolen på frisørlinja. Den gangen var det litt annerledes enn studieløpet i dag. Der gikk jeg i 1 år før jeg begynte som lærling i 1982. 

arbeidssituasjon_frisorkrisifurset_fotoingvilderiksen.jpg

Frisør Kristi Helen Furset ser inn i kamera og smiler mens hun viser fram hårfarger.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Her på Pitings starter arbeidsdagen klokka ni. Da stempler jeg meg inn i kassa, skrur på lys og sjekker at salongen ser fin ut og at alt er ryddet dagen før. Og så er det bare å vente på en kunde. Da går det i behandlinger som farging, klipping, permanent, striping og noen ganger brudeoppsett. Dette pleier vi å gjøre på lørdager og det tar lengre tid enn en vanlig frisørtime. 

Jeg gjør ikke så mange administrative oppgaver, men hvis jeg er alene på slutten av dagen, må jeg ta oppgjøret i kassa. Ellers må vi bestille varer, legge de inn i kassasystemet og sette varene på plass i hylla. På slutten av en arbeidsdag rengjør vi salongen og sjekker speilene. Vanligvis har vi fullt opp med kunder hele dagen, og da har jeg cirka en kunde per halvtime hvis det bare er snakk om hårklipping. Skulle det bli en rolig dag på jobb, pleier vi å vaske hyller og skap og rydde. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Du må ha fagbrev som frisør, dette tar du gjennom å gå frisørlinja på videregående og deretter være lærling i en salong. Denne utdanningen tar totalt fire år. 

Som person må du være utadvendt og like mennesker. Det er dessuten viktig å være litt sterk i kroppen for å tåle dette yrket ettersom vi står mye oppreist i løpet av en dag. Et tips er å holde seg i form og ha gode sko på jobb. I tillegg må du være kreativ og ha formsans. Du må kunne se hvilken frisyre som passer til en kunde, men dette er også noe du lærer når du får mer erfaring. Ofte kommer folk med bilder og vil ha frisyren på bilde, og da må du kunne se for deg hvordan dette skal gjøres og blir til slutt. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Hvis du har problemer med ryggen eller fysiske handikap, vil du slite i denne jobben. Ellers jobber vi med mange ulike kjemikalier (i for eksempel sjampo), så du har en utfordring hvis du sliter med eksem og liknende. En annen ting som vil bli vanskelig som frisør, er hvis du er veldig stille av deg. Da vil nok arbeidsdagen bli ganske tung, tror jeg. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det er en kombinasjon av kundene og det at jeg får være kreativ. Arbeidsdagen går fort når det er masse å gjøre, og jeg blir så glad når kundene blir fornøyde.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Frisører som jobber på kjøpesenter har ofte arbeidstid utover kvelden, noe jeg ville sett litt mørkt på. Hos oss jobber vi vanligvis til halv fem, men en sjelden gang til seks. 

arbeidssituasjon_2_frisorkristifurset_fotoingvilderiksen.jpg

Frisør Kristi Helen Furset står på venstre side av en mannlig kunde og klipper ham. Han har grått hår og en svart kappe over seg mens han ser inn i speilet. Frisør Kristi Helen Furset har på seg svart T-skjorte med "PITINGS" på og briller.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Jeg vil anbefale denne jobben til utadvendte mennesker som liker å prate med mennesker og være kreativ samtidig. 

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ganske mange muligheter, du kan for eksempel studere videre innen sminke og hudpleie. Det er også mulig å ta mesterbrev, da vil du også få regnskapsdelen innen faget. Ellers går det an å bli frisørlærer, jobbe med TV, film og teater, jobbe i en sminkesalong eller med styling og oppsett. En annen mulighet for en frisør er å jobbe med salg og markedsføring av frisørprodukter. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Når du har fagbrev og skal begynne i jobb, vil du ha provisjonslønn, som betyr at du lønna di avhenger av hvor mange kunder du har. Minste fastlønn for en nyansatt frisør med fagbrev ligger på 301 860 kroner i året. I tillegg kommer overtidsbetaling og provisjonslønn, som nevnt (Kilde: NFVB). 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket? 

– Det er gode sjanser for å få jobb som frisør. I Norge er det mange frisørsalonger, og hvis du i tillegg er villig til å flytte litt på deg og er dyktig i faget ditt, vil du få jobb. I en jobbsøkingsprosess er referanser viktig, slik at arbeidsgiveren kan få vite om du er god med kunder eller ikke. 

    • Arbeidsdagen går fort når det er masse å gjøre, og jeg blir så glad når kundene blir fornøyde.
    • Jeg vil anbefale frisøryrket til utadvendte mennesker som liker å være kreativ samtidig.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser