Bilselger

Det yrket kan passe godt for mange. Hvis du er sosial, utadvendt og glad i å snakke med folk, så kan bilselger være riktig valg for deg, sier Geirmund Buene.
En mann i hvit skjorte og mørkeblå bukser. Han står foran en rød bil. Han er i bilbutikken.
Geirmund Buene , 27 år
Bilselger/bruktbilansvarlig
Sulland, Elverum
«Jeg prøver å lese kundene og finne ut at hva de trenger. Noen trenger en kort samtale, andre det motsatte. »
― Geirmund Buene
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 31.05.2023
«Jeg prøver å lese kundene og finne ut at hva de trenger. Noen trenger en kort samtale, andre det motsatte. »
― Geirmund Buene
«Jeg syns jeg har en veldig morsom jobb, og jeg liker salgsbiten veldig godt.»
― Geirmund Buene

Hvorfor valgte du å bli bilselger?

– Da jeg gikk på ungdomsskolen, var jeg i en bilbutikk. Det ga mange inntrykk. Selgerne gikk i fine klær, solgte nye biler, og var i en bransje som virket å være i utvikling. Alt dette tiltrakk meg.

Jeg gikk ut fra ungdomsskolen uten grunnlag for karakter i ganske mange fag, men på videregående hadde jeg fem i snitt. Det var på grunn av at jeg hadde fått et mål om å få meg en jobb som jeg kom til å trives i.

Da jeg var lærling havnet jeg på arkivet hos fylkesmannen. Det var en tøff periode, og midt i den fikk jeg diagnosen ADHD. Jeg oppdaget at jeg ikke kan sitte så mye stille og gjøre gjentakende oppgaver. For meg er det superviktig at det skjer noe hele tiden rundt meg, ellers er jeg ikke så effektiv som jeg ønsker å være.

Selv om jeg mente at bilselger var et bra yrke for meg, var det ikke så lett å komme seg dit. Jeg var atten år og hadde ingen erfaring, så ingen ville gi meg jobb. Jeg fikk meg en jobb med å selge forsikringer, og kjørte drosje. På den måten fikk jeg litt erfaring med bil.

Etter det bestemte jeg meg for å utdanne meg videre på Bilakademiet. Det hjalp, og nå jobber jeg stort sett med bruktbiler. Jeg ble ansatt i mars 2022, og allerede i mai ble jeg fungerende bruktbilsjef, og nå, ett år etter jobber jeg fortsatt som det.

Image
En mann i mørkeblå t-skjorte snakker med en mann i hvit skjorte. De ser på en pc-skjerm. De er på et kontor.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

Jeg starter dagen med å ordne enkle ting først. Jeg går i avdelingen min for å sjekke at alt er i orden. Alle biler må ha annonser på rutene, og det må være ryddig og rent. Hvis det mangler én lapp på ruta, så blir kundene usikker på om bilen er til salgs.

Som bruktbilansvarlig må jeg ha full kontroll på alt som skjer med butikkens bruktbiler. Jeg må vite hva kommer inn og hva som går ut. Jeg må sørge for at alle brukte biler får en takst, og jeg er med på å bestemme den endelige innbytteprisen. Alle bilene som kommer inn får utbedret eventuelle feil og mangler som blir funnet ved takst.

Jeg har også administrative oppgaver, som for eksempel å legge bilene inn i interne systemer og følge med på fortjeneste ved salg.

Det morsomste jeg gjør er å selge biler. Jeg får virkelig glede av det. En selger som kun jobber med nye biler, kan selge en bil på et kvarter, og bruker heller ikke så lang tid når bilen leveres.

Jeg jobber stort sett med brukte biler, og prøver å forberede meg så godt som overhodet mulig slik at jeg vet alt om bilen. Samtidig prøver jeg å lese kundene og finne ut at hva de trenger. Noen trenger en kort samtale, andre det motsatte.

Det samme gjelder levering av solgte biler. Derfor leverer jeg noen ganger en bil på 10 minutter, og andre ganger bruker jeg tre timer. Som bilselger vil jeg gjerne signere kontrakten samme dag, fordi jo lengre folk tenker, jo mindre sjanse er det for salg. Etter at kundene godkjenner tilbudet ordner jeg kontrakt.

Da kommer jeg gjerne med forsikringstilbud og finansiering, hvis det trengs. Etterpå ordner jeg med diverse registreringer. En annen del av arbeidet som bilselger er oppfølgingen av kundene. Det synes jeg er kjempeviktig. Først kontakter jeg kunden etter tre dager, og så er det oppfølging et helt år.

Jeg prøver å ringe en gang i halvåret, hvis det er tid til det. Men det er ikke alltid så lett, fordi som bilselger er du kundens nærmeste support, og i tillegg bindeleddet mellom kunder og leverandører, forsikringsselskap også videre.

Kundene tar kontakt både på telefon og på e-post. Jeg bruker å si at det er 24 timers bemanning på telefonen. Jeg prøver å svare på e-post med en gang, også på fritiden. Det er litt det samme som når kunder kommer inn i butikken. Hvis du ikke ser kunden i løpet av 60 sekunder, så har du allerede gitt et dårlig førsteinntrykk. På e-post er det mulig at en kunde sender den samme e-posten til fire-fem selgere samtidig. Derfor vil jeg være den som svarer med en gang.

Men det betyr ikke at jeg jobber hele tiden. Jeg ser fort hvor ekte interessen til kunden er. Hvis kunden er veldig interessert så prøver jeg å gi et tilbud på innbyttebil. Hvis en e-post kan vente, så takker jeg for henvendelsen og passer på at jeg svarer neste morgen.

I jobben min er det ekstremt viktig å samarbeide godt med kollegaene. Når jeg plutselig har veldig mye å gjøre, er jeg avhengig av at de vet hvilke oppgaver jeg har, og at de stiller krav til meg.

Jeg har mine svakheter på grunn av ADHD, og for meg er det ikke så lett å prioritere. Men jeg har en veldig flink salgssjef som minner meg på hva jeg må huske å gjøre den dagen, og når jeg hører at jeg må gjøre noe, så gjør jeg det. Det hjelper mye.

Hva kreves for å kunne jobbe som bilselger?

– Hvis du er riktig mennesketype til yrket, må du ikke ha en relevant utdanning. Jeg kjenner bilselgere som ikke fullførte videregående, som gjør det veldig bra i yrket. Likevel anbefaler jeg å ta en utdanning som er rettet mot faget. Det forbereder deg på å jobbe i bilbutikk.

Hvis du tar linjen salg, service og reiseliv, lærer du deg det grunnleggende, mye viktig som du kan ta med deg videre. Jeg synes også at det er lurt å ha fokus på økonomi på VGS, og gjerne ta utdanning i den retningen.

En bilselger må alltid tenke på inntekter og utgifter, og forstå hva som ligger bak tallene. Derfor er det veldig positivt hvis du har økonomisk bakgrunn.

Jeg syns videreutdanning er veldig nyttig. Personlig er jeg veldig fornøyd med Bilakademiet. Der lærte jeg meg mye om kundebehandling, og det at en selger bare har 60 sekunder på å få kontakt med kunden når den kommer til bilbutikken.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Det yrket kan passe godt for mange. Hvis du er sosial, utadvendt og glad i å snakke med folk, så kan bilselger være riktig valg for deg. Om du ikke er superinteressert i bil, så blir du det av å jobbe her.

Som selger må du være flink til å snakke med folk. Det er ikke en jobb hvor du klarer deg uten det. Du må snakke med kunder, kolleger, samarbeidspartnere, verkstedet også videre. Hvis du er redd for å kommunisere med folk, så passer ikke dette yrket for deg.

Hvis du liker å sitte mye for deg selv uforstyrret, så er det ikke riktig yrke for deg. Som bilselger må du være klar hele tiden. Det er viktig at du klarer å skape en slags kjemi mellom deg og kunden. Du kan selge verdens beste biler, men hvis det ikke er kjemi mellom deg og kunden, så går kunden videre.

Hvis du synes at det er skummelt å håndtere mye penger, er bilselger ikke det beste yrkesvalget. Her jobber vi daglig med store tall. Derfor passer bilselger fint for noen som blir trigget av at det skjer noe hele tiden, og finner spenning i salg og forhandlinger.

I tillegg er det viktig å ha litt konkurranseinstinkt og like å strekke seg etter et mål. Jeg har et mål om å selge 100 biler per år. For meg er det en daglig motivasjon, som ikke bare handler om premie, men også anerkjennelse. Hvis du selger biler, så er det nesten hver gang noen som klapper deg på skulderen og sier bra jobba.

Hva liker du best med å være bilselger?

– Jeg syns jeg har en veldig morsom jobb, og jeg liker salgsbiten veldig godt. I tillegg er ingen dag lik, hver dag kan du bli overrasket.

Neon ganger kan det være helt stille, og du er ferdig med alle oppgaver, også plutselig er det et rush med telefoner. Jeg trenger aldri å tenke at i morgen må jeg gjøre det samme på nytt.

For eksempel skriver jeg en del annonser, men de handler om forskjellige biler. Jeg må se på bilen som et eget individ, fordi to 2020-modeller Skoda Octavia kan være helt forskjellige, fordi de har hatt forskjellige eiere og har blitt behandlet ulikt.

Det er også fint når jeg ringer kundene og hører at jeg har gjort et godt inntrykk og at folk husker meg. Konkurransebiten av jobben er også gøy, å være beste selger en måned for eksempel.

Jeg liker også veldig godt dynamikken med mine kolleger. Vi kan strekke hverandre litt, og skjønner når det er konstruktivt. Som bilselger er jeg også med på veldig mange ting, fordi vi har samarbeidspartnere. Jeg har vært i Frankrike på grunn av jobben, og vært på forskjellige billanseringer.

Hva liker du minst?

– Det som kan være kjedelig med denne jobben er å måtte gi en dårlig beskjed til en kunde. For eksempel må jeg noen ganger si til noen at økonomien ikke strekker til for å kjøpe akkurat den bilen de ville når søknaden om finansiering blir avvist, eller at de må vente lenge på en bil.

Noen ganger må man kanskje fortelle en kunde at en bil ikke passer til behovet deres. Jeg synes at bilselgere ikke bare skal selge for å selge, men først og fremst prøve å hjelpe folk å finne en bil som passer nå og i fremtiden.

Image
En mann i mørke klær sitter i en rød bil. En mann i hvit skjorte viser han noe i bilen. De er i bilbutikken.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De er mange, selv uten å bytte jobb. Jeg føler at jeg kan utvikle meg i Sulland fordi det er så mange muligheter. De fleste ledere som er på toppen, var bilselger tidligere. De startet på gulvet, og har jobbet seg oppover.

Man kan bli merkeansvarlig, bruktbilansvarlig, salgssjef, daglig leder også videre. Hvis du er flink og det trengs noen til en lederstilling, så er det naturlig at det letes blant ansatte først.

Hvis du er en ekstremt flink selger, så er det nok mest lønnsomt å være selger, på grunn av bonusordningen. En selger kan tjene mer enn daglig leder. Hvis du har høy utdanning innenfor salg eller økonomi, og kan søke på lederstilling med en gang, vil jeg likevel anbefale deg å starte med å jobbe som bilselger for å bli godt kjent med yrket og utfordringer som kan oppstå.

Når man har salgskunnskaper kan man jobbe i mange andre bransjer.

Hva tjener en bilselger?

– I denne bransjen er lønna avhengig av resultater, og folk kan tjene 800.000–1.000.000. En ung bilselger kan regne med en grunnlønn på kr 450.000–550.000. Men det er bare den lønna som du er garantert, så kommer det i tillegg en bonus som kan være på noen hundre tusen.

Jeg får bonus når jeg selger 100 biler per år, i tillegg får jeg bonus hvis kunden bestemmer seg for forsikring, finansiering eller serviceavtale. Jeg må også nevne at jeg også bruker firmabil, så det er en stor fordel med å jobbe som bilselger hos en merkeleverandør.

Hvordan er sjansene for å få jobb som bilselger?

– Jeg tror at det er gode sjanser for riktig person. Når du har erfaring fra salg, og riktig utdanning, så øker sjansene dine. I mitt tilfelle hjalp det mye å ta videreutdanning. Når man blir innkalt på jobbintervju, så må man selge seg inn. Man bør forberede seg godt, gjerne lage presentasjon om seg selv, og vise at du er riktig person til jobben.

Samtidig må jeg si at selv om folk trenger biler i hele landet, og det er bilbutikker overalt, så er det lettere å få jobb i en stor by enn på landet.

Tilhørende utdanninger

Salgsfag

Du lærer om kundebehandling, salg og markedsføring av produkter, og blir i stand til å håndtere endringer og sikre lønnsom drift av virksomheter.

Finn studier
Ledelse

Fagskoleutdanninger innen feltet ledelse. Her finner du studietilbud som dekker en rekke bransjer og fagfelt.

Finn studier
Handel og innkjøp

Du får praksisnær kunnskap om salg, service, handel, innkjøp av varer og tjenester og logistikk.

Finn studier