Diplomat
Diplomater arbeider for å skape og opprettholde et godt forhold mellom Norge og landet man er stasjonert i.
Arbeidsoppgaver
En diplomat (utenrikstjenestemann) er en offisiell representant for Norge i utlandet. Diplomatens viktigste oppgave er å fremme norske interesser i det landet man er stasjonert i, samt bidra til gode relasjoner mellom Norge og andre land.
Som diplomat må du regne med å tjenestegjøre i ulike land i løpet av karrieren. Du må også regne med å skifte mellom perioder i utlandet som diplomat, og perioder der du jobber i Utenriksdepartementet i Oslo. Dette er et yrke for personer som liker å reise, tåler store endringer i hverdagen og liker å treffe nye mennesker.
Vanlige arbeidsoppgaver for diplomaten:
- bistå norske statsborgere i utlandet
- utstede norske dokumenter, som for eksempel visum, til utenlandske borgere
- rapportere til Utenriksdepartementet om tilstanden i landet der du er stasjonert
- hjelpe norske bedrifter med å etablere seg i det landet du er stasjonert i
- legge til rette for kulturell utveksling mellom Norge og vertskapslandet
Typiske diplomatstillinger er ambassadør, attaché, konsul, ministerråd, ambassadesekretær og ambassaderåd.
Hvor jobber diplomater?
Som diplomat kan du jobbe på en av Norges 100 utenriksstasjoner (ambassader eller faste delegasjoner).
Hvordan er det å jobbe som diplomat?
Diplomat
Johan Bjerkem
Viktige egenskaper for en diplomat
Du bør være dyktig til å kommunisere og du bør ha lett for å komme i kontakt med ulike typer mennesker. En diplomat bør ha solide språkkunnskaper, spesielt i engelsk og helst også i det språket som brukes på tjenestestedet. Ettersom du opptrer som Norges ansikt utad, må du også være høflig, korrekt og tålmodig.
Siden du i jobben ofte har kontakt med representanter fra andre land bør du ha en generell oversikt over politikk og samfunnsliv i verden, og spesielt i det landet du er stasjonert.
Hva tjener diplomater?
Hvordan utdanner du deg til diplomat?
Utenriksdepartementets aspirantopptak er en vanlig måte å bli rekruttert til utenrikstjenesten på, men du kan også bli ansatt i Utenriksdepartementet ved utlysning av ledige enkeltstillinger. Det er ikke et krav om å gjennomføre aspirantopplæring for å bli diplomat. Aspirantopplæringen gis normalt til de som er tatt opp som aspiranter, men enkelte deler av opplæringen tilbys også andre ansatte i utenrikstjenesten. Før utreise til utenriksstasjoner er det vanlig å bli pålagt å gjennomføre flere forskjellige forberedende kurs.
UDs aspirantkurs er et treårig trainee-program med sikte på fast jobb i utenrikstjenesten. Kurset er en kombinasjon av opplæring og praksis – i Norge og utenlands. Årlig tas det opp om lag 15 aspiranter.
Mer informasjon om aspirantordningen finner du på Utenriksdepartementets sider.
Opptakskrav
- høyere utdanning, fortrinnsvis på masternivå, med meget gode resultater (det er vanlig å ha for eksempel juss, statsvitenskap, økonomi, historie)
- svært gode kunnskaper i engelsk og helst andre språk i tillegg
- sterke mellommenneskelige og interkulturelle ferdigheter
- noe internasjonal arbeidserfaring er en fordel
- tilpasningsdyktighet
- være norsk statsborger
- god vandel
Hva jobber UD-aspirantutdannede med?
- 731901 - Aspirantkurs for utenrikstjenesten
Bedrifter: Hvor jobber diplomater?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med diplomater
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 2419105 - AMBASSADESEKRETÆR
- 1120141 - CHARGE D'AFFAIRES
- 1120139 - ATTACHE
- 1120138 - AMBASSADØR
- 1120137 - AMBASSADERÅD
- 1120136 - VISEKONSUL
- 1120114 - MINISTERRÅD
- 1120108 - KONSUL
- 1120107 - GENERALKONSUL