Gjennomgått i samarbeid med Faglig råd for restaurant og matfag 15. februar 2022

Kjøkkensjef

En kjøkkensjef leder arbeidet på et kjøkken.

Arbeidsoppgaver

Som kjøkkensjef har du ansvar for den daglige driften av kjøkkenet. Det innebærer at du har ansvar for det kjøkkenfaglige og for økonomi og personale.

Vanlige arbeidsoppgaver for en kjøkkensjef:

  • planlegge og utvikle menyen
  • lære opp og følge opp personalet
  • sette opp vaktlister
  • ansvar for budsjett, innkjøp, lagerbeholdning og varetelling
  • følge opp leverandører

I dette yrket må du ha bred kunnskap om mat, vin og annen drikke, og være oppdatert på utvikling og trender innen feltet.

På et kjøkken er det viktig å følge regelverk innen hygiene og renhold, samt HMS-rutiner. Dette er kjøkkensjefens ansvar. 

Mange kjøkken, for eksempel restaurantkjøkken, har åpent på kveldstid, i helgene og på helligdager. Du må derfor være innstilt på å arbeide turnus.

 

Hvor jobber kjøkkensjefer?

Vanlige arbeidsplasser for en kjøkkensjef er restauranter, hoteller, kantiner og cateringbedrifter. 

Bli med en kjøkkensjef på jobb

Hvordan er det å jobbe som kjøkkensjef?

Mann som kjøkkensjef

Kjøkkensjef

Marko Jevremovic

– Du må ha tålmodighet og lidenskap for faget, det er viktig i denne bransjen, sier Marko.
Portrettbilde av Andreas, han smiler i kamera med kokkejakke på. Bak han er det trær.

Kjøkkensjef

Andreas Vold Dørum

Kjøkkensjef Andreas og hans team lager mat for 250 mennesker som spiser i kantinen til Forsvaret hver dag.

Viktige egenskaper for en kjøkkensjef

Som kjøkkensjef bør du ha lederegenskaper og evnen til å motivere andre. Du må ha gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Du må være selvstendig og strukturert, og ha evne til å jobbe under tidspress. 

 

Hva tjener kjøkkensjefer?

Hvordan utdanner du deg til kjøkkensjef?

Etter at du har tatt fagbrev i kokkefaget eller institusjonskokkfaget, er det vanlig å jobbe noen år som kokk før du kan prøve å bli kjøkkensjef. 

Hvilke utdanninger er vanligst for kjøkkensjefer?

Bedrifter: Hvor jobber kjøkkensjefer?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med kjøkkensjefer

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 1224112 - KJØKKENSJEF (OVER 9 ANSATTE)
  • 5122109 - KJØKKENSJEF (FÆRRE ENN 10 ANSATTE)
  • 5122127 - ARBEIDSLEDER (KJØKKEN)
  • 5122111 - ASSISTERENDE KJØKKENSJEF
  • 5122107 - KJØKKENBESTYRER
  • 5122101 - DIETTKJØKKENSJEF
  • 5122118 - SJEFSKOKK
  • 5122104 - FORPLEININGSJEF (STUERT)
  • 1224105 - SOUSSJEF (RESTAURANT)
  • 1224110 - SOUSSJEF (HOTELL)

Andre yrker

Kostøkonom prater med kokker

Kostøkonom

Kostøkonomer har ansvar for at storkjøkken serverer god og næringsrik mat til en forsvarlig pris.
Mann med kort, mørkt hår smiler mot kamera. Han har på seg svart genser med en lys t-skjorte synlig i åpningen. En TV står på i bakgrunnen, inne på kontoret hans.

Arrangementsplanlegger

Som arrangementsplanlegger har du ansvar for planleggingen og gjennomføringen av ulike typer arrangementer.
En hotelldirektør snakker med sine ansatte

Hotelldirektør

Som hotelldirektør er du hotellets leder og har hovedansvaret for drift, økonomi og de ansatte på hotellet.
Kantinemedarbeidere forbereder salat

Kantinemedarbeider

Som kantinemedarbeider lager du kald og varm mat. Kundebehandling er også en viktig del av jobben.
Kvinneleg kokk på et kjøkken

Kokk

Kokker jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer.
Illustrasjonsbilde av kvinne utenfor kirke.

Kirkeverge

En kirkeverge er øverste administrative leder i et kirkelig fellesråd.
En konditor sprøyter ut kakedeig på en stekeplate

Konditor

Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.
En mannlig markedssjef peker på en post-it lapp på et whiteboard.

Markedssjef

Markedssjefen har ansvaret for markedsplaner og markedsaktiviteter i en bedrift.
Overstyrmannen sitter ved kontrollpanelene på brua på et skip.

Overstyrmann

Som overstyrmann har du ansvar for skipets stabilitet, og for lasting og lossing.
Butikkhyller. I bakgrunnen går det to mennesker med handlevogn, de er ute av fokus.

Butikksjef

En butikksjef har ansvar for den daglige driften av en butikk.
En servitør står med en serveringsfat med glass

Servitør

Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og gjør sitt beste for at hver enkelt gjest skal trives.
Resepsjonist på hotell

Hotellmedarbeider

En hotellmedarbeider jobber på et hotell, og kan ha mange ulike arbeidsoppgaver.