Image
Spillprogrammerer skriver kode.

Yrkesbeskrivelse

Spillprogrammerer

En spillprogrammerer jobber med å lage spillopplevelser.

Som spillprogrammerer planlegger, utvikler og programmerer du spillopplevelser. Spillopplevelser kan være både dataspill, men også spill-lignende verktøy som simulerer virkeligheten. Det kan for eksempel verktøy for kartlegging, opplæring, simulering og lignende. 

Som spillprogrammerer jobber du ofte med å sette sammen plattformene og motorene som skal drive spillene, samt skrive kode  tilpasset programvaren for å støtte de unike kravene til spill.

Du må ha god kunnskap om koding og de ulike plattformene for å bli en spillprogrammerer. Som spillprogrammerer har du ofte en fordypning innen feks. grafikk, kunstig intelligens, lyd, skripting, brukergrensesnitt eller nettverk.

Vanlige arbeidsoppgaver for en spillprogrammerer:

 • bygge kunstig intelligens for spill (AI) og matematikk som bygges opp til 3D-grafikk
 • jobbe med simuleringsløsninger, for eksempel å få karakterene i spillet til å bevege seg naturlig 
 • samarbeide med spilldesignere, utviklere og andre

Du programmerer programvaren som driver spillet og verktøyene spilldesigneren trenger for å utvikle spillet videre. Du er ansvarlig for spillets kjerne, spillmotoren, som påvirker spillets kvalitet og levetid.

Som spillprogrammerer må du ha god forståelse for teknologien som benyttes innen spill. Du må også ha kunnskap om ulike sjangre og ulike typer spill.

 

 

Hvor jobber spillprogrammerere ?

Som spillprogrammerer kan du jobbe innen spillindustrien, i IT-bedrifter eller media. Du kan også jobbe i bransjer som olje, kraft, mobiltelefoni og Forsvaret.

 

Personlige egenskaper

Som spillprogrammerer må du være interessert i teknologi. Du må kunne jobbe strukturert og planmessig.

 

Utdanning

Veien til å bli spillprogrammerer er mange. Mange er utdannet innen informatikk eller annen datateknisk utdanning. Flere institusjoner i Norge tilbyr egne spillrelaterte utdanninger.

Hva jobber dataprogrammerer som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2022. Tall fra høsten 2021. Forklaring til statistikken

 • 554141 - Fagskoleutdanning, spillutvikling, toårig
 • 754115 - Master, informatikk, toårig
 • 654120 - Bachelor, informasjons- og kommunikasjonsteknologi, treårig
 • 654121 - Bachelor, informatikk, treårig
 • 654122 - Bachelor, ingeniørfag, data, treårig
 • 654134 - Bachelor, spillteknologi og simulering, treårig

Bedrifter

Spillprogrammerer i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 2130158 - DATASPILLPROGRAMMERER
 • 2130102 - PROGRAMMERER (DATA)

Sist kvalitetssikret den 03. februar 2022, av TietoEVRY