Gjørtler
Gjørtleren lager eller restaurerer gjenstander i messing og bronse.
Arbeidsoppgaver
En gjørtler (metallstøper) støper og restaurerer messing- og bronsegjenstander. Støpeprosessen starter ved å lage avtrykk eller modell av en gjenstand i en støpeform med sand. Metallet varmes opp til en temperatur på over 1000 grader før det fylles i støpeformene. Når metallet er avkjølt, tas den støpte gjenstanden ut av formen og overflødig metall som er festet til gjenstanden slipes bort.
Vanlige arbeidsoppgaver for en gjørtler:
- rekonstruere manglende deler
- klargjøre støpeformer
- smelte metaller og støpe
- dreie, slipe og polere støpte gjenstander
Restaurering av lysekroner fra kirker, kopiering av kulturhistorisk viktige objekter eller reparasjon av interiørartikler for privatpersoner er eksempler på arbeidsoppgaver for en gjørtler. Gjørtleren støper også nye produkter i form av enkeltgjenstander eller i små serier.
Hvor jobber gjørtlere?
Gjørtleren arbeider vanligvis i små bedrifter, oftest i egen bedrift.
Bli med en gjørtler på jobb
Hvordan er det å jobbe som gjørtler?
Gjørtler
Totto Eide
Viktige egenskaper for en gjørtler
Som gjørtler bør du være kreativ og finne løsninger på ulike oppgaver. Nøyaktighet, presisjon og sans for form og detaljer er viktig. Siden restaurering av verdifulle antikviteter er et viktig arbeidsfelt, bør du være opptatt av kulturhistorie og kjenne de ulike stilartene.
Hva tjener gjørtlere?
Hvordan utdanner du deg til gjørtler?
Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.
Bedrifter: Hvor jobber gjørtlere?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med gjørtlere
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 7211105 - GJØRTLER