Hvorfor valgte du dette yrket?

-Jeg er født med bilder i hodet og uansett hva jeg ser så tenker jeg; hvordan kan jeg feste dette på papir eller lerret? Jeg vokste opp i et kreativt hjem omgitt av kunstnere og har alltid malt. Bakgrunnen min er brokete og i veldig korte trekk er jeg både scenograf, kostymedesigner og billedkunstner. Det er først de siste årene jeg har hatt selvtillit nok til å satse på billedkunst. I vår skal jeg ha utstilling i Moss og det blir veldig spennende.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg er en morgenfugl og liker aller best å male styggtidlig. Nyansene i lyset i morgentimene er fantastiske og jeg prøver å få med meg spillet i det jeg ser. Lyset er alt! Jeg blander akryl, gips, tekstiler, akvarell, stoffarger og har nettopp begynt å eksperimentere med oljemaling. 

Jeg maler i et gammelt hus i havgapet i Bø i Vesterålen. Der har jeg et stort atelier med en spektakulær utsikt og en godfølelse i veggene. Det er fantastisk inspirerende å jobbe foran Lofotveggen, havet, Vesterålsalpene og masse lys og vær. Alt forandres underveis og føles intuitivt. Jeg kan bruke flere uker på å bli ferdig med et maleri og jobber parallelt med flere bilder. Henger de opp på veggene til tørk, og mens de henger der ser jeg hvordan farger og forskjellige teknikker harmonerer sammen. Maleriene er under stadig utvikling og forandring. Noen ganger kan jeg male noe på et kvarter og det er en flott følelse. Jeg har en abstrakt stilart, men mange ser noe figurativt i bildene mine. Akkurat nå planlegger jeg større formater enn jeg har arbeidet med før.

Fram til nå har jeg solgt gjennom utstillinger og jungeltelegrafen. Alle 25 bilder til utstillingen i mai spennes nå opp på blindrammer for å henges opp i galleriet. 

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det er et utall veier å bli billedkunstner på. Det er flere kunstfagskoler, Kunsthøyskolen, og en lang rekke gode skoler utenlands. Mange er selvlært, men jeg vil si det kommer godt med å ha en grunnutdannelse for å utvikle seg videre. I utgangspunktet trenger man ikke være såkalt "flink" med streker eller farger. Men å kunne teknikker er viktig.

Jeg tok et ettårig kurs i billedkunst på Academie Charpentiere i Paris. Det inkluderte alle de klassiske fagene pluss kunsthistorie. Etter et par år gikk jeg på fagskolen Oslo Tegne – og malerskole ved Magne Austad. Han var en stor kunstner. Skolen er dessverre nedlagt. Deretter gikk ferden til Østerrike og arkitekturstudier. Underveis i livet har jeg også blitt scenograf.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Det passer ikke for deg som ønsker deg en stabil inntekt og et forutsigbart liv.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Jeg elsker øyeblikkene når jeg er i en god flyt og kjenner at dette blir bra!

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg er ikke glad i å promotere meg selv og er heller ikke god på det.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Folk er veldig individuelle. Det billedkunstnere og andre kunstnere gjerne har felles er en kreativitet man ikke legger fra seg. Du trenger ikke å være spesielt flink med farger. Kunst er alt og ingenting. Å ha selvinnsikt nok til å forstå at alt man lager ikke er genialt, er en veldig god egenskap.   

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste kunstnere driver for seg selv. Du kan undervise, gi kurs, jobbe med terapeutisk arbeid. Noen driver også som kunsthandel, med gallerivirksomhet, reklame og design.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Det er et umulig spørsmål å svare på. Jeg vil søke kunstnerlønn fra neste år. Det er et nåløye, men er verdt å prøve. Det er et yrke hvor du både må investere i og stole på seg selv. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Ingen blir fast ansatt, men det finnes oppdrag. Sjansene er der hvis du treffer de riktige menneskene. For eksempel med utsmykking og bestillingsarbeider.

Image
Lisens
1