Era Leisner er billedkunstner.

YrkesintervjuBilledkunstner favoritt ikon

- Jobben min er en nytelse, men også en «kunst» i selvdisiplin, sier Era Leisner.

Era Leisner
29 år
Billedkunstner
Selvstendig næringsdrivende

Hvorfor valgte du dette yrket?

- Jeg har tegnet hele livet og har tenkt på mange yrker som er relatert til kunst og tegning. Å bli kunstner var et bevisst valg, men veien til å skulle leve av egen kunst ble til mens jeg tok utdanning. Å være billedkunster på fulltid krever at jeg er dedikert. Jeg må øve og øve. Samtdig må jeg tenke på at jeg skal kunne leve av det jeg skaper.

img_9703.jpg

Era Leisners utstyr og bildet "Duer".
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

- Jeg setter på en lydbok og begynner dagen klokken åtte. Jeg jobber hjemme og er lykkelig med å kose meg med tegning, akvareller og oljemalign. På toppen av alt kan jeg leve av det!  Det er viktig for meg å kunne legge fra meg malepenselen og være ferdig med arbeidsdagen klokka 17.00.

Før jeg satset 100 % som billedkunstner var jeg redd for at jeg ikke hadde den selvdisiplinen jeg trengte for å skape min egen arbeidsdag. Det er har vist seg at det egentlig er ganske enkelt for meg å følge en arbeidsplan. Noen kunstnere jobber best om natten, eller når de er inspirert. Mange velger å jobbe sammen med andre i et felles lokale. For meg er alenetiden viktig for konsentrasjonen, og for å planlegge neste bilde. Å jobbe alene i mitt eget hjem passer meg perfekt. Mens jeg jobber med et bilde kommer ideene til neste. Idétørke eller det å ikke vite hva man skal male er en kunsters mareritt. Produktivitet er avgjørende når jeg lever av det jeg produserer.

Jeg jobber med olje, akryl og akvarell. Motivene på bildet er med på å bestemme hva slags maling jeg bruker. Jeg er en figurativ kunstner og for meg er symbolisme viktig. Akkurat nå maler jeg et bilde i olje som jeg kaller "Duer". Det har jeg holdt på med i en uke og håper å bli ferdig om noen dager. Et stort oljemaleri er lag på lag, masse detaljer og tar lang tid. Når jeg maler i akvarell bruker jeg som oftest tre til fire arbeidsdager på å bli ferdig med et bilde.

Jeg bruker lite tid på å markedsføre meg i sosiale medier. Jeg er jevnlig i kontakt med gallerier og leter alltid etter et bra sted å stille ut bildene mine. Akkurat nå stiller jeg ut på to kollektivutstillinger, men har også har flere separatutstillinger. Jeg har vært billedkunstner i knappe tre år og det er tidkrevende å finne gallerier. På sikt håper jeg at galleriene heller vil finne meg. Jeg har også noen privatkunder, og det er bra. Jeg blir inspirert av blant annet historie, myter, ubevisste impulser og kunstnere som Gustav Klimt og Lars Lerin.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

- Jeg har gått tre år på kunstakademiet i Edinburgh, har bachelor i kunsthistorie og en kort utdanning i illustrasjon.

Det kreves ingen formell utdanning for å være billedkunstner. Noen få talentfulle kunstnere er selvlærte. For å kunne søke stipender og å få stille ut på gallerier, lønner det seg å ha solid utdanning. Jeg tror det er viktig å forstå at det finnes like mange sorter kunst som det finnes kunstnere. Derfor er det lurt å tenke gjennom din uttrykksform før du velger kunstskole. Det er ikke sikkert du trenger å lære alle mulige teknikker for å utrykke din form. Øvelse gjør mester! 

Hvem passer ikke dette yrket for?

- Vil du ha økonomisk trygghet så er dette en nervepirrende jobb.

Hva liker du best med yrket ditt?

- Jeg elsker å sitte for meg selv, tegne, male, forsvinne inn i min verden. Jeg storkoser meg, nyter alle detaljene og har det aller best når jeg er fornøyd med et bilde.

Hva liker du minst med yrket ditt?

- Å promotere meg selv er den verste delen av jobben. Jeg må bite tennene sammen for å selge meg selv og kunsten min til for eksempel gallerier. 

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

- Folk som liker å være kreativ og skape noe som er bare sitt. Det behøver ikke være noe dramatisk, men bør være ditt eget. Du må brenne så mye for billedkunst at du tror du kan tjene penger på det.

img_9672.jpg

Era Leisner er billedkunstner og jobber hjemme i leiligheten i Oslo.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

- Du må gjerne se litt utenfor boksen og skape egne muligheter. Det er fullt mulig å finne en jobb som er handler om kunst selv om du ikke er utøvende kunstner. Eksempler kan være å jobbe med design, jobbe i galleri eller undervise. Selv kan jeg for eksempel ta pedagogikkutdanning og drive med undervisning, eller jobbe som illustratør.  

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

- Selv tjener jeg under 200 000 i året og er lykkelig med det. Mange har jobber ved siden av. Å justere utgifter etter inntekter gir arbeidsro.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

- Den første dagen på akademiet i Edinburgh sa læreren til oss: «Dere skal vite at kun en av hundre kunstnere klarer seg økonomisk». I mitt kull er vi mange som har klart oss!  En billedkunstner er som regel selvstendig næringsdrivende. Du skaper din egen jobb og selger deg selv.

 

Tekst: Bente Haraldstad Delmas

    • For å kunne søke stipender og få stille ut på gallerier, lønner det seg å ha solid utdanning.
    • Du må brenne så mye for billedkunst at du tror du kan tjene penger på det.

Yrkesbeskrivelser