Tatovør
En tatovør designer og tatoverer permanente tatoveringer på huden.
Arbeidsoppgaver
Som tatovør skal du sammen med kunden finne et passende motiv som skal tatoveres. Sammen skal dere avgjøre hvilken størrelse og farger tatoveringen skal ha, og hvor på kroppen det skal tatoveres.
Som tatovør kan du lage dine egne motiver eller bruke noe som andre har laget, eller som kunden selv har laget. Som oftest kommer kunden med et ønske eller en ide, som tatovøren kan hjelpe til med å designe.
Når man tatoverer lager man tegninger i huden gjennom å sette inn tatoveringsfarger i huden ved hjelp av nålestikk. Derfor må tatovører ha god kunnskap om smittevern, hygiene, rengjøring og sterilisering av verktøy. I dag brukes det i stor grad engangsutstyr.
Det er også viktig at tatovøren kjenner til tatoveringsfargene, for å unngå å få allergiske reaksjoner.
Vanlige arbeidsoppgaver kan være:
- lage skisser på motiv
- rengjøre og sterilisere utstyr
- markedsføre seg selv og bedriften
- kundekontakt på telefon og e-post
- samtaler og veiledninger med kunder om tatoveringer
- ivareta smittevern
- regnskap
Hvor jobber tatovør?
Tatovering kan kun utføres i godkjente lokaler og tatovører jobber i tatoveringsstudioer som selvstendig næringsdrivende eller ansatt av en bedrift.
Hvordan er det å jobbe som tatovør?
Tatovør
Linn Aasne Grønnerøe
Viktige egenskaper for en tatovør
Som tatovør må du være flink til å tegne og være kreativ. Du må også like å ha mye kontakt med kundene og takle mye ansvar. Du bør også håndtere å sitte stille i lengre perioder.
Hva tjener tatovør?
Stillingstittelen tatoverer kommer i statistikken under kosmetologer.
Hvordan utdanner du deg til tatovør?
Det finnes ikke egne utdanninger i Norge for å bli tatovør. Du kan begynne med å gå i lære i et tatoveringsstudio, og etterhvert lære deg håndverket.
Bedrifter: Hvor jobber tatovør?
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned
- 5141119 - TATOVERER
- 5141119 - TATOVERER