Hudpleier

– Jeg jobber med å gi kunder en sunn hudhelse og god selvtillit, sier Bettina.
Smilende kvinne med lang svart hår og mørke klær.
Bettina Austad, 33 år
Hudpleier
Eger Clinic, Majorstuen i Oslo
«Influensers gir ofte et urealistisk bilde, og min rolle er å bruke kompetansen min til å formidle at et naturlig utseende er helt topp.»
― Bettina Austad
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 12.05.2025
«Influensers gir ofte et urealistisk bilde, og min rolle er å bruke kompetansen min til å formidle at et naturlig utseende er helt topp.»
― Bettina Austad
«Jobben er mer krevende enn mange tror, og krever disiplin, struktur og nøyaktighet.»
― Bettina Austad

Hvorfor valgte du å bli hudpleier?

– Da jeg var på utdanningsmesse på videregående skole, kom jeg forbi standen til Hudpleieakademiet og ble umiddelbart interessert. Jeg har aldri sett for meg å ha en stillesittende kontorjobb. Det å kunne ha en aktiv hverdag med kunderelasjoner samtidig som man kan hjelpe andre appellerte til meg. 

Image
Kvinne med langt svart hår og mørke klær sitter bak en maskin som lyser blått. Inne i maskinen skimtes et ansikt.
Foto: privat

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig arbeidsdag er fylt med avanserte hudpleie- og velværebehandlinger. Som oftest starter jeg et kundeforhold med en konsultasjon. Det er en dialog hvor kunden skal bli sett, hørt og føle seg trygg. 

Vi ser på hudtype, hudtilstand og eventuelle behandlinger for å komme til det resultatet de ønsker. Vi legger en plan som også inkluderer hvordan stelle huden sin hjemme og hvilke produkter de bør bruke. Vi kaller det et hjemmeprogram.

I løpet av en dag har jeg mellom fem og åtte kunder. Jeg er veldig bevisst rollen min om å være en erfaren rådgiver, og ikke gi urealistiske håp. Jeg jobber mest med forskningsbaserte behandlinger som jeg vet gir gode resultater. 

Under behandling tilpasser jeg meg kundenes behov for å prate. Noen ønsker å snakke litt, andre vil være stille. En bonus er at de er veldig forskjellige, og jeg lærer stadig noe nytt. En annen bonus er at jeg går cirka 10 000 skritt om dagen. 

I og med at kundene ofte er i jobb, så har vi åpent når de har fri. Det vil si at vi holder åpent kvelder og helger, og jeg jobber turnus

Ellers er jeg fagansvarlig på avdeling Majorstuen, og det er spennende. Det betyr at jeg er med i en ekspertgruppe som jobber med produkter og behandlinger. Min bransje er i stor utvikling, og alle på klinikken må være faglig oppdatert og delta på kurs både internt og eksternt. Jeg jobber tverrfaglig med sykepleiere, og det er de som setter for eksempel Botox og andre injeksjonsbehandlinger.

Hva kreves for å kunne jobbe som hudpleier?

– Hudpleier/terapeut er ikke en beskyttet tittel. På min arbeidsplass er det krav til utdanning. Selv har jeg tatt en ettårig utdanning på Hudpleieakademiet. Den kan tas fulltid på ett år eller deltid to år. Veien blir til mens du går, og underveis har jeg vært på utallige kurs og er sertifisert i ulike behandlingsmetoder. 

Ett krav som ikke står på noe vitnemål, er yrkesstolthet og ærlighet. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Jobben er mer krevende enn mange tror, og krever disiplin, struktur og nøyaktighet. Også å være god til å skape tillit og gode relasjoner. Videre bør man være en selger og like å jobbe i en servicebransje. 

Man må ikke være redd for å ta på folk og være nær. Selv er jeg sosial og liker å hjelpe andre mennesker. Det er på en måte litt grunnleggende for yrket. De som ikke kjenner seg igjen i hvem det passer for, bør kanskje ikke bli hudpleier. 

Hvilken påvirkning har influensere på din arbeidshverdag?

– Jeg har mange konsultasjoner med unge som tror det er livsviktig at de endrer på noe. Jeg som ekspert kan fortelle at den problemstillingen de har er helt normal og at huden er i stadig endring. Influensere gir ofte et urealistisk bilde, og min rolle er å bruke kompetansen min til å formidle at et naturlig utseende er helt topp.

Hva liker du best med å være hudpleier?

– Det beste er når kunden og jeg samarbeider mot – og når et mål. 

Hva liker du minst?

– Det jeg liker minst er arbeidstidene. Jeg jobber en del ettermiddager, kvelder og helger i tillegg til i julen. Ettersom vi har kunder, har vi ikke muligheten til hjemmekontor eller å kunne dra tidligere på hytta en fredag.

Image
Smilende kvinne med mørkt hår og svarte klær peker på et produkt i en hylle. En annen kvinne med svart hestehale står med ryggen til fotografen.
Foto: privat

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det finnes mange kombinasjonsmuligheter med å være en behandlende hudpleier. Hos oss kan du jobbe deg oppover for å bli både fagansvarlig, teamleder, daglig leder og/eller kursholder. 

Andre muligheter er å jobbe på leverandørsiden som ute/inne-selger og kurse i nye produkter og behandlingsformer. For øvrig er det muligheter for eksempel på spa, cruiseskip og til å starte for seg selv. 

Hva kan man forvente i lønn som hudpleier?

– Det varierer veldig fra klinikk til klinikk, ansiennitet, antall faste kunder og hvilke behandlinger du utfører. Men en hudpleier vil nok tjene en gjennomsnittlig lønn som er på cirka 500 000 kroner i året, med store muligheter til å kunne tjene mer.

Hvordan er sjansene for å få jobb som hudpleier?

– Det er rift etter de beste hudpleierne. Jeg tror at de som har en lidenskap, er nysgjerrige og har ståpåvilje, lett får en jobb. Jeg vil anbefale å søke praksis på en klinikk der du ønsker å jobbe etter utdanning. Da vil du få et godt innblikk i yrket, og gjør du en god jobb, så blir du kanskje ansatt.

Tilhørende utdanninger

Hudpleie

Du lærer å pleie og behandle hud, hår og negler.

Finn studier
Make-up, skjønnhet og velvære

Du lærer teori og teknikker du trenger for å jobbe med makeup, massasje eller som negletekniker.

Finn studier