Hvorfor valgte du dette yrket?
– Jeg valgte det fordi jeg har en stor interesse for skjønnhet, massasje og de ulike behandlingene som jeg gir. Jeg liker å ta vare på huden min, og jeg tenkte at det ville passet perfekt å være hudpleier.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg eier min egen salong i Ålesund. Når jeg kommer til salongen, prøver jeg å skape en varm og hyggelig stemning for kundene mine, ved å sette på rolig musikk, skru på rett temperatur og gjøre salongen koselig. Jeg desinfiserer hele salongen for å gjøre den ren. Deretter sjekker jeg kundelisten min for å finne ut hvem jeg skal behandle, når de skal behandles og hva jeg trenger å forberede. Dette kan for eksempel bety å forsikre meg om at jeg har nok varm olje for en massasje. I salongen min gjør jeg alt fra massasje til voksing av hår, farging av vipper og bryn og manikyr og pedikyr.
Hvis en kunde kommer til meg for en pedikyr, så begynner jeg med å desinfiserer neglene til kunden. Deretter ser jeg på hvordan neglene ser ut og spør hva kunden ønsker at jeg skal gjøre. Kanskje vil kunden ha neglelakk eller shellac, som er en type løsnegler som sitter på i to til tre uker. Jeg begynner med å file neglene og neglebåndet, så skrubber jeg hånden til kunden for å fjerne død hud og øke sirkulasjonen i huden. Når de vasker huden sin vil de få like myke hender som en baby. Når kunden har rene og fine hender, setter jeg på neglelakk. Hvis kunden ønsker shellac, så setter jeg for eksempel på en baseneglelakk, to farger som kunden velger selv og et topplag. Jeg bruker en UV-lampe som hardner alle lagene sammen. Hele prosessen tar rundt en time.
Når jeg er ferdig å behandle kunden, rydder jeg opp salongen. Jeg gjør også papirarbeid på data, bestiller produkter, gjør eget regnskap, markedsfører salongen min i sosiale medier og oppdaterer priser. De fleste kundene får jeg gjennom sosiale medier, jungeltelegrafen eller på grunn av beliggenheten av salongen. Salongen min ligger rett ved et tannlege- og legesenter, noe som har bidratt til at mange kunder kommer innom meg også.
Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?
– For å bli hudpleier kan du gå på hudpleierlinjen på videregående, som tar tre år.
Hvem passer ikke dette yrket for?
– Å være hudpleier kan være hardt arbeid. Jeg ville sagt at det er en stor fordel å være i god form og at dette ikke er en jobb for de med ryggproblemer, siden du bruker mye tid på føttene.
Hva liker du best med yrket ditt?
– Det beste meg jobben er å hjelpe andre mennesker og gjøre dem glade. Det gir meg så utrolig mye så se en kunde forlate salongen min litt mer glad enn hva de var da de kom. Å vite at jeg hjalp dem med et problem eller fikk dem til å føle seg litt bedre når de ser seg selv i speilet, er en veldig tilfredsstillende følelse. Jeg liker også å se at kunder kommer tilbake til meg, fordi det betyr at de ser verdi i det jeg gjør for dem.
Hva liker du minst med yrket ditt?
– Jeg har ikke mye å si om akkurat det, men hvis jeg måtte si noe, så måtte det være at jeg ikke liker dager hvor jeg gir nøyaktig den samme behandlingen til alle kundene mine. Jeg foretrekker å ha en variasjon i arbeidsoppgaver, og det oppnår jeg ved å for eksempel spre like behandlingstimer til ulike tidspunkt i uken.
Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?
– For å bli hudpleier tror jeg det er et stort pluss å være glad i mennesker. Du må snakke med mange ulike kunder, og være genuint interessert i dem: hva de gjør, hva de liker og hvordan de vil ha behandlingen. Hvis du ikke interesserer deg for dette, så vil det vises ganske tydelig gjennom behandlingen. Du må også være fleksibel, særlig når det gjelder arbeidstid, fordi det kan variere veldig når på dagen kundene dine ønsker behandling.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter for utvikling som hudpleier. Du kan blant annet jobbe på mange ulike salonger, på cruiseskip, på spa eller starte egen bedrift. Du kan også selge hudpleieprodukter, spesialisere deg med mer utdanning innen et felt i hudpleie, du kan ta medisinsk utdanning eller ta kurs for å kunne gi Botox og fillers.
Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?
– Det er vanlig å få rundt 170 kroner per time pluss noen tillegg, så altså 331 500 kroner i årslønn. Jeg anbefaler ikke dette yrket dersom du ønsker å bli rik. Lønnen vil variere ut ifra hvor du jobber og hvor mye du jobber.
Hvordan er du sjansene for å få jobb innen dette yrket?
– Hvis du genuint er interessert i å jobbe som hudpleier og brenner for faget, så burde det ikke være noen problem med å få jobb. Det er ikke alltid mulig å finne en jobb akkurat hvor du bor, men hvis du er åpen for å flytte på deg, så kan det absolutt øke sjansene.
Det beste med jobben er å hjelpe andre mennesker og gjøre dem glade.
For å bli hudpleier tror jeg det er et stort pluss å være glad i mennesker.
Du må også være fleksibel, særlig når det gjelder arbeidstid, fordi det kan variere veldig når på dagen kundene dine ønsker behandling.