Hudpleier

Hudpleier Maiken Gamborg driver egen salong som fokuserer på probiotisk behandling.
Portrettbilde av hudpleier Maiken Gamborg. Hun har sorte klær og langt blondt hår.
Maiken Gamborg, 28 år
Hudpleier og daglig leder
Grønne Gamborg, Lillestrøm
«Jeg slet med min egen hud, motivasjonen ble å hjelpe meg selv og andre.»
― Maiken Gamborg
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 15.03.2023
«Jeg slet med min egen hud, motivasjonen ble å hjelpe meg selv og andre.»
― Maiken Gamborg
«Som hudpleier gjør vi behandlinger på ansikt, hender, føtter, vipper og bryn. Når en kunde kommer hit gjør vi en hudanalyse. Da stiller vi spørsmål om hud, medikamenter og livsstil. »
― Maiken Gamborg

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg har alltid vært interessert i hud og sminke, men jeg visste ikke man kunne jobbe med det. Jeg tok studiespesialisering på videregående og begynte på jusstudiet. Plutselig fikk jeg opp en reklame for en hudskole, og da valgte jeg å begynne. Jeg slet med min egen hud, motivasjonen ble å hjelpe både meg selv og andre.

Image
Hudpleier Maiken inne på et behandlingsrom. Veggene er grønne og Maiken står og smiler til siden, mens hun tar noe ned fra en hylle.
Jonina Reynisdottir

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Som hudpleier gjør vi behandlinger på ansikt, hender, føtter, vipper og bryn. Når en kunde kommer hit gjør vi en hudanalyse. Da stiller vi spørsmål om hud, medikamenter og livsstil. Ofte er et hudproblem ikke bare et hudproblem – det kan komme innenfra eller utenfra. Det må løses helhetlig, med mer enn bare behandling og produkter.

Hudanalysen forteller oss også hvor mye tid kunden ønsker å bruke på hudrutiner, det tas med i betraktning når vi anbefaler produkter. Det gir også en forståelse for hvor godt kunden er kjent med hudpleie. Er kunden helt ny på hudpleie, begynner vi med hvordan man renser huden hjemme. Har de en god rutine allerede kan vi gå litt mer i dybden på ting.

En vanlig ansiktsbehandling vi gjør her er en rens av ansiktet. Deretter gjør jeg en peeling eller skrubb, kanskje bruker jeg noen apparater, vi har blant annet mye ledlys.

Så gjør jeg en liten ansikt-, nakke- og skuldermassasje. Til slutt legges det en ansiktsmaske. Det er en veldig tradisjonell behandling. På skolen lærer man hvordan man skal gi gode massasjer. Etter hvert sitter bevegelsene bare i hendene, det blir som en dans man kan inn og ut. Disse bevegelsene føles godt for kunden, og det er det man vil oppnå. Man vil at kunden skal slappe av, senke skuldrene og nyte behandlingen.

I tillegg må man sørge for at salongen er ren. I dag er det også forventet at man gjør litt markedsføring på sosiale medier, det går i bilder og videoer.

Hva kreves for å få jobb?

– Det er ikke en beskyttet tittel, men det er ønskelig å ha en faglig bakgrunn. På videregående kan du gå hudpleierlinjen i to år. Man kan også ta hudpleierutdanning på private skoler rundt om i landet, det tar 1–2 år. Cidesco-godkjenningen er en internasjonal sertifisering, med den kan man jobbe som hudpleier hvor som helst.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Man må være omsorgsfull og like mennesker. Dette er hardt arbeid. Det er lange dager og det er fysisk krevende å gi massasjer. Gjennom en vanlig arbeidsdag er det ikke mye tid til en selv. Det handler om å gi gode opplevelser til kundene dine og samtidig trives med det.

– Tidligere kunne allergier være problematisk som hudpleier, men nå er produktene mildere og man jobber mer med hansker. Har man mye eksem, kan det bli litt slitsomt, fordi hendene er mye i vann.

Hva liker du best med å være hudpleier, og hva liker du minst?

– Det beste og vanskeligste med jobben er menneskene. Det er fantastisk å møte mennesker og få de til å føle seg bedre – men det kan også være vanskelig fordi kundene kommer med ulike utfordringer og ulikt humør.

En annen ting som kan være utfordrende er arbeidstiden. Det er viktig å sette grenser, så man ikke jobber seg i hjel.

Image
Hudpleieren står bak en disk i en butikk. Lokalet er lyst og fint og det er flere grønne planter omkring.
Jonina Reynisdottir

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket?

– Man kan jobbe på salonger, på cruise, i nettbutikker med hudpleie hvor man svarer på chat, hos leverandører og på hudpleieskoler. De fleste jobber på salonger, og salonger kommer i alle former og farger. Her jobber vi mye med probiotiske behandlinger, mens andre salonger har andre fokusområder.

Hva tjener man som hudpleier?

– NHO sender ut lønnsundersøkelser. De gir ikke tall for hudpleiere, men for frisører, som har ganske like tall. En gjennomsnittlig, etablert frisør tjener 193 kroner i timen. Jeg synes det høres litt lite ut, men jeg tror mange også har provisjonsløsninger. Jeg tror en vanlig årslønn er 400 000 kroner. Jeg håper at det øker, det jobber vi med.

Hvordan er sjansene for å få jobb?

– Nå virker det veldig bra. Jeg synes det er nye utlysninger hele tiden, stor etterspørsel. Vi søker folk nå, men det er vanskelig å finne hudpleiere.

Tilhørende utdanninger

Hudpleie

Du lærer å pleie og behandle hud, hår og negler.

Finn studier
Make-up, skjønnhet og velvære

Du lærer teori og teknikker du trenger for å jobbe med makeup, massasje eller som negletekniker.

Finn studier