Image
En sminkør sminker øynene til en jente som sitter i en stol
Lenke
AS Photo Project / Adobe stock

Yrkesbeskrivelse

Sminkør

En sminkør legger sminke og ordner hår, parykker og masker. Sminkører jobber gjerne med film, teater, reklame eller ulike typer arrangementer.

Som sminkør legger du sminke og setter opp hår på modeller, skuespillere, artister eller andre. Arbeidshverdagen vil variere avhengig av hvor du jobber.

Vanlige arbeidsoppgaver for sminkører:

 • sminking til fotoshoots 
 • brudesminke
 • sminking ved film- og fjernsynsopptak og teaterforestillinger (både justere farger og kontraster og lage effekter, som sårskader eller å få folk til å se eldre ut enn de er)

Mange sminkører er selvstendig næringsdrivende. Da er kundepleie og det å skaffe seg nye kunder en viktig del av jobben. 

Sminkøren samarbeider tett med for eksempel regissører/filmregissører, skuespillere, artister, fotografer, musikere og kostymesyere.

Andre titler på yrket kan være stylist, maskør eller makeupartist. 

Hvor jobber sminkører ?

Sminkører jobber ofte som selvstendig næringsdrivende eller frilans. Sminkører kan også jobbe i parfymerier, hudpleie- eller frisørsalonger, i teater, TV-produksjoner, filmproduksjoner, magasiner eller med reklame. Noen sminkører jobber også med undervisning. 

Personlige egenskaper

Som sminkør, stylist eller maskør må du være kreativ og nøyaktig. Du må kunne takle forskjellige typer mennesker og ha gode samarbeidsevner. Du bør også kunne takle tidspress og lange arbeidsdager.

Utdanning

Det er ingen formelle utdanningskrav for å kalle seg sminkør. Mange sminkører har tatt kurs av ulik varighet. I videregående opplæring kan du utdanne deg til maskør og parykkmaker.

Etter- og videreutdanning
Det er flere muligheter for videreutdanning der du kan spesialisere deg innenfor ulike fagfelt.

Hva jobber hår- og skjønnhetspleieutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2021. Tall fra høsten 2020. Forklaring til statistikken

 • 5831 - Hår- og skjønnhetspleie
 • 583101 - Fagskoleutdanning, sminkørutdanning (make-up artist)
 • 4831 - Hår- og skjønnhetspleie
 • 483199 - Hår- og skjønnhetspleie, uspesifisert, videregående, avsluttende utdanning
 • 483105 - Maskør- og parykkmakerfaget, Vg2 og Vg3, særløp (gammel ordning)

Hva er de vanligste utdanningene for sminkører ?

Kilde: Kilde: Statistisk sentralbyrå 2021. Tall fra høsten 2020.

Bedrifter

Sminkør i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

 • 5141115 - SMINKØR
 • 5141122 - SMINKØRLEDER
 • 5141107 - STYLIST

Sist kvalitetssikret den 09. februar 2017, av Imageakademiet