
Hudpleiar
Ein hudpleiar behandlar hud og kropp, og førebygger hudproblem.
Arbeidsoppgaver
Hudpleieren gir ansikts- og kroppsbehandling som fremmar sunnhet og god hudhelse. Ein hudpleier har kunnskap om balansering av dei ulike tilstandane til huda og kjenne til hudas ulike livsfaser.
Hudpleieren kan tilby løysingar på hudproblemer og gi rettleiing tilpassa behovet til den enkelte kunde basert på konsultasjon og analyse. Ein viktig del av arbeidet er å førebygga ulike problem som akne (kviser), sensitivitet, solskader, arr, tørr hud osb. og arbeid med ein behandlingsplan for den enkelte kunden. Hudpleiere bruker ulike behandlingsmetodar i hud- og kroppspleie og har god kjennskap til ingrediensteknologi og høgteknologiske apparat.
Hudpleieren har kunnskap om samanhengen mellom livstil og hudhelse kan tilby avstressande pleia som manuell massasje og velværebehandlingar. Hudpleieren kallast òg hudterapeut. Ein hudpleier jobbar helserelatert, ofte saman med utøvarar av andre helsefaglig yrke og veit kva problem som må vidaresendast for behandling hos hudlege.
Vanlege arbeidsoppgåver for hudpleieren:
- utføra helsefremmende behandling av hud og kropp
- forebygge hudproblemer
- rettleia kundar i korrigerande behandlingar knytt til hud og utsjånad
- gi individuell produktrettleiing og laga behandlingsplanar
- gi manuell behandling som aroma- lymfe- og kroppsmassasje
- gi manikyr og pedikyr
- farge og stella vippar og bryn
- utføra ulike former for hårfjerning
- utføra hygienetiltak
- marknadsføra og selja profesjonelle hudpleieprodukter
I arbeidet inngår òg kunderettleiing, marknadsføring og sal av kosmetikk og hudpleieprodukter.
Hvor jobber hudpleiarar ?
Mange hudpleiere jobbar hudpleieklinikker eller salongar, spa-sentre, men kan òg jobba i apotek, parfymeri eller nettbutikkar. Mange er sjølvstendig næringsdrivande med eiga bedrift. Hudpleiere kan òg jobba som konsulentar innan kosmetikk- og hudpleiebransjen, hos leverandørar eller for produktmerke med sal og undervisning. Det har òg vorte meir vanleg å jobba i helseinstitusjonar. Andre arbeider som sminkørar og maskører innan teater, film og TV, ofte i kombinasjon med etterutdanning innan hår og make up.
Intervjuer

Hudpleier
Jennifer Valderhaug
Viktige egenskaper
Som hudpleier kjem du nært på ulike menneske. Du må derfor vera god til å kommunisera og kunne skapa trygd og tillit. Arbeidet som hudpleier krev presisjon, kreativitet og estetisk sans.
Lønn
For dette yrket finst det ikkje tilgjengeleg lønnsdata. Les meir om korleis utdanning.no samlar inn lønnsstatistikk.
Utdanning
Utdanning til fagarbeidar er eit yrkesfagleg løp i vidaregåande opplæring.
Etterutdanning og kurs
Hudpleiarar kan spesialisere seg innan ulike retningar av faget, til dømes aromaterapi eller spa-behandling.
De vanligste jobbene blant hudpleiarfagutdanna
- 483104 - Hudpleier, Vg3
Arbeidsmarked
Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.
Bedrifter med hudpleiarar
Vigo
Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.
Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.
Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.
Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.
Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.
- 5141104 - HUDPLEIER
Andre yrke

Frisør

Kosmetolog

Massasjeterapeut

Modell

Naprapat
