Image
Gravering
Lenke

Yrkesbeskrivelse

Gravør

Gravøren lager inngraveringer på ulike typer gjenstander.

En gravør bruker tegninger og håndverktøy til å lage graveringer på gjenstander i sølv, gull eller stål. Typisk er skrift, logoer eller dekor på sølvkrus, dåpstallerkener, pokaler, bestikk og smykker. Mange ønsker å få personlige inngraveringer som navn og datoer på for eksempel klokker, ringer og armbånd.

Håndgravører arbeider mest med håndverktøy, særlig med skjæreredskaper som kalles stikler. Det er mye arbeid med små detaljer, så det er behov for en hodelupe eller mikroskop for å se godt.

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • lage arbeidstegning med mål og dimensjoner
  • gravere tekst i ulike skrifttyper
  • tegne, tilpasse og gravere mønstre og motiver
  • skravere med stikkel og punsel

Innen gravering er det flere spesialområder som sølvgravering, stålgravering og stempelgravering. Det er i dag få utøvere som graverer for hånd og stålgravørene har i stor grad blitt erstattet av datastyrte maskiner og laserteknikk, men det finnes fortsatt oppgaver som ikke lar seg løse maskinelt. Maskiner kan heller ikke erstatte det levende uttrykket i håndgraverte arbeider.

Hvor jobber gravører ?

Gravører arbeider ofte i små bedrifter med en eller noen få ansatte håndverkere. De kan være ansatt i en sølvvarefabrikk eller i gullsmedbutikker, men det er vanlig å være selvstendig næringsdrivende med eget verksted.

Personlige egenskaper

Gode tegneferdigheter og sans for detaljarbeid er nødvendig i gravørfaget. Tålmodighet og kreative eller kunstneriske evner er en fordel i yrket, og du bør ha godt syn og være svært stødig på hånden.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Du kan ta mesterbrev i gravørfaget. Les mer om mesterbrev.

Hva jobber gravørfagutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå 2021. Tall fra høsten 2020. Forklaring til statistikken

  • 416203 - Gravørfaget, Vg2 og Vg3, særløp (gammel ordning)

Bedrifter

Gravør i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 7313105 - GRAVØR (EDELMETALL)
  • 7313109 - GRAVØRMESTER (GULL- OG SØLVVARER)
  • 7313112 - STÅLGRAVØR
  • 7313111 - SØLVGRAVØR

Sist kvalitetssikret den 08. oktober 2021, av Norsk Håndverksinstiutt