Siri Lise Aukner ser inn i kameraet. Hun har på seg en svart og hvit skjorte og smiler.

YrkesintervjuGravør favoritt ikon

Siri Lise liker pirkearbeid og graverer alt fra pokaler til smykker. Hun har både gullsmedforretninger og privatpersoner som kunder.

Siri Lise Aukner
60 år
Gravør
Selvstendig næringsdrivende, Oslo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Min far og onkel drev verksted da jeg vokste opp. Faren min jobbet også en del hjemme, og jeg ble kjent med yrket allerede som liten. Jeg er utdannet sekretær og har jobbet noen år med administrasjon, men har alltid vært glad i å tegne og lage ting. Derfor valgte jeg til slutt dette faget og jeg begynte som lærling hos min far og onkel. Nå har jeg drevet for meg selv i 22 år.

img_4648.jpg

Siri Lise Aukners arbeidsredskaper ligger på et bord. De kalles stikler og er stålstenger med ulike profiler og runde trehåndtak i forskjellige farger.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Jeg starter dagen med å finne ut hva som må være først ferdig og eventuelt bestille materialer til kommende arbeid. Jeg driver med håndgravering, maskingravering og fresing i de fleste metaller og glass. Jeg jobber med smykker, sølvtallerkener, krus, bestikk, gravplater, glass, pokaler og medaljer.

Når jeg skal gravere en gjenstand må jeg vurdere materialet og finne ut hva slags fremgangsmåte jeg bør bruke. Jeg vurderer gjenstandens størrelse og form. Ut fra bestillingen fra kunden vurderer jeg skrifttype, størrelse og hvor på gjenstanden det er naturlig å gravere. Når jeg håndgraverer må mønsteret først tegnes på gjenstanden. Jeg legger en hvit dekkfarge på og tegner med blyant det som skal graveres. Det er helt nødvendig å være stø på hånden. Det aller vanligste jeg graverer er et navn og en dato. Det kan også være mer kunstneriske ting som for eksempel familievåpen, ornamenter og monogrammer.

Jeg graverer med en stikkel som er en stålstang med forskjellige profiler. Den vanligste stikkeren er en spisstikler. Det er ikke alltid enkelt å feste gjenstandene for at de skal stå støtt. Mange større ting må jeg holde fast i hånden og prøve å finne det mest stabile leie.

Maskin med diamantstift og sjablonger kan brukes når jeg graverer pokaler, noen typer sølvgjenstander, smykker og skilt. Maskingravering er normalt lavere priset. Kundene mine er gullsmedforretninger og verksteder, også en del firmaer og noen privatpersoner. Jeg har lange dager, spesielt i høysesongen, som vanligvis er i april og i sommermånedene.

Hvilke kvalifikasjoner kreves for dette yrket.

– Jeg var lærling i fire år før jeg tok svennebrevet. Det vanlige utdanningsløpet er Vg1 Design og håndverk og deretter tre års opplæring i bedrift. Det kan være utfordrende å finne en lærlingplass. Det er mulig å ta full utdanning utenlands og jeg kjenner til gode skoler i Tyskland og Finland. Gravørfaget er et særløpsfag og et verneverdig fag.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Er du ikke flink til å tegne, har et godt syn og er stø på hånden, så passer det ikke. Du må syntes det er gøy. Det er en stillesittende jobb og ønsker du et fysisk aktivt yrke, så er ikke gravør ideelt. Kravet til rettskrivning er strengt. 

Hva liker du best med yrket ditt?

– Å få til gode komposisjoner av bokstavsammenstillinger er gøy. Det er også alltid hyggelig å få gode tilbakemeldinger fra kunder.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Å gjøre feil er det verste jeg vet.   

img_4655.jpg

 Siri Lise Aukner graverer et skilt. Skiltet ligger på et bord og Siri Lise sitter bøyd over det. Hun har på hvit og svart skjorte og vernebriller. På bordet står også en pokal og endel annet arbeidsutstyr.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må like å tegne, drive med pirkearbeid, ha en stor dose yrkesstolthet og være veldig nøyaktig. I og med at de fleste gravører jobber som selvstendige næringsdrivende, er det viktig å ha god helse og utholdenhet for å kunne levere arbeider til avtalt tid. Du må også være klar over at det tar tid å bygge opp en virksomhet som du kan leve av.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Nesten uten unntak så jobber gravører for seg selv. Det er et lite nisjefag med krav til høy kompetanse på området. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Lønnen er veldig avhengig av kundegruppen og arbeidsinnsatsen. For å starte for seg selv trengs en del utstyr. Mye kan kjøpes brukt og du trenger ikke gjøre de store investeringene. Jeg søkte og fikk stipend da jeg startet for meg selv.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Du må skape din egen arbeidsplass. Å ha god kontakt med gullsmedbransjen er veldig viktig. I en oppstartsfase, ville jeg kanskje tenkt på å starte en nettbutikk med et begrenset utvalg varer som kan selges ferdig gravert.

 

 

Tekst:
Bente Haraldstad Delmas

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser