
Hudlege
En hudlege er en lege med spesialisering innen hudsykdommer og seksuelt overførte sykdommer.
Arbeidsoppgaver
Hudleger behandler sykdommer i hud, slimhinner, hår, negler og seksuelt overførbare sykdommer. Som hudlege kan du behandle for eksempel eksem, psoriasis, infeksjoner, svulster, akne, forandringer i blodårer og leggsår.
Vanlige arbeidsoppgaver for hudlegen:
- undersøke symptomer
- stille diagnose
- behandle hud- og veneriske sykdommer
- utføre undersøkelser
- gi råd og veiledning til pasienter
- gjøre administrativt arbeid
- samarbeide med spesialister, sykepleiere, allmennpraktiserende leger og andre
- oppdatere seg på ny forskning innenfor feltet
Hudleger har også ansvar for å gi råd og veiledning for å forebygge hudsykdommer.
Kor jobbar hudleger?
En stor andel hudleger driver egen spesialistpraksis. Hudleger jobber også på sykehus eller er ansatt på universiteter som forelesere og forskere.
Bli med ein hudlege på jobb
Korleis er det å jobbe som hudlege?
Hudlege
Jon Gottfred Andersen

Hudlege
Inger Mathilde Lofterød
Viktige egenskaper for en hudlege
Du bør være interessert i å hjelpe mennesker, og ha gode kommunikasjonsevner. Du må ha evne til å se hver pasient som et individ, og du bør kunne jobbe like godt både selvstendig og sammen med andre.
Kva tener hudleger?
Korleis utdannar du deg til hudlege?
Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.
De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.
Kva jobbar medisinutdannede med?
- 763106 - Fagprøven for leger utdannet utenfor EU/EØS og Sveits
- 763102 - Utenlandsleger, tilleggskurs
- 763101 - Cand.med.-utdanning
Bedrifter: Kor jobbar hudleger?
Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.
Bedrifter med hudleger
Vigo
Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.
Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.
Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.
Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.
Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.
- 2221133 - HUDSPESIALIST
Andre yrke

Aktivitør

Allmennlege

Ambulansearbeidar

Anestesisjukepleiar

Apotekteknikar

Audiograf

Barnesjukepleiar

Bioingeniør

Biokjemikar

Bioteknolog

Ergoterapeut
