
Pleiemedarbeider
Pleiemedarbeidere gir praktisk hjelp, pleie og omsorg til mennesker som trenger det.
Arbeidsoppgaver
Som pleiemedarbeider jobber du med mennesker i alle aldre og i ulike livssituasjoner.
Vanlige arbeidsoppgaver for en pleiemedarbeider:
- servere brukerne mat og hjelpe dem med daglig stell og praktiske ting, som for eksempel å gå på toalettet
- hjelpe brukerne med å ha et aktivt og sosialt liv, for eksempel ved å prate med dem, ta dem med på tur og spille spill
- på noen arbeidsplasser vil du også ha i oppgave å hjelpe sykepleierne og helsefagarbeiderne med å sjekke blant annet temperatur, puls, blodtrykk og blodsukker
Som pleiemedarbeider har du kontakt med de pårørende, og dersom det trengs skriver du også opplysninger i pasientenes journaler.
Du jobber tett med andre yrkesgrupper, deriblant med sykepleiere og helsefagarbeidere. En forskjell på pleiemedarbeider og helsefagarbeider, er at helsefagarbeider har autorisasjon som helsepersonell.
På flere av arbeidsstedene må du regne med å jobbe turnus.
En annen yrkestittel for pleiemedarbeider er pleieassistent.
Kor jobbar pleiemedarbeidere?
Pleiemedarbeidere jobber på sykehjem, på bo- og servicesenter, på sykehus, i rusomsorgen, i hjemmesykepleien, i hjemmetjenesten, innen psykiatrien, i boliger for funksjonshemmede eller psykisk utviklingshemmede og ved opptrenings- og behandlingssentre.
Korleis er det å jobbe som pleiemedarbeider ?

Pleiemedarbeider
Sondre Johan Wikran Larsen
Viktige egenskaper for en pleiemedarbeider
For å jobbe som pleiemedarbeider må du være glad i mennesker. Du må kunne vise omsorg og vise hensyn og respekt. Du må både kunne arbeide selvstendig og kunne samarbeide med andre yrkesgrupper og med pårørende.
Kva tener pleiemedarbeidere?
Lønnen nedenfor representerer en større gruppe som består av flere yrkesutøvere innen pleie. Derfor vises også lønnsstatistikk for lærlinger.
Korleis utdannar du deg til pleiemedarbeider ?
Det kreves ingen formell utdanning for å kunne jobbe som pleiemedarbeider. Noen kursagenter tilbyr kurs rettet mot pleiemedarbeidere. De fleste virksomheter tilbyr også opplæring til nyansatte og har interne kurs. Fagorganisasjonene tilbyr også kurs til sine medlemmer som er relevante for pleiemedarbeidere.
Personer som er i lønnet arbeid kan bli realkompetansevurdert, få opplæring på arbeidsplassen og ta fagbrev på grunnlag av dette. Ordningen kalles fagbrev på jobb. Hvis du er pleiemedarbeider, kan det være relevant å ta fagbrev som helsefagarbeider.
Kva for ei utdanning er vanlegast for pleiemedarbeidere?
Bedrifter: Kor jobbar pleiemedarbeidere?
Her finn du ei oversikt over bedrifter som har stillingar i dette yrket eller liknande yrke. Dette kan vere nyttig for den som leitar etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplassar. Oversikta kan også vere nyttig for skular som vil finne bedrifter dei kan samarbeide med.
Bedrifter med pleiemedarbeidere
Vigo
Informasjon om løpande lærekontraktar og godkjende lærebedrifter blir fylkesvis henta frå Vigo. Alle fylka i landet har inngått ein driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert nettsidene våre.
Vi hentar nye data frå Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlingar og lærebedrifter kvar natt.
NAV
Arbeidslivsinformasjon får vi frå Navs Arbeidsgivar- og arbeidstakarregister (Aa-registeret).
Arbeidsgivarar pliktar å registrere sine tilsette i Aa-registeret, mellom anna med rett stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitlar (STYRK-kodar) å velje mellom. Nokre yrke har mange detaljerte og dels overlappande underkategoriar, eksempelvis røyrleggjarar, og andre yrke manglar ein eigen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil finnast nokre unøyaktigheiter og feilregistreringar.
Me har knytt flest mogleg av Nav sine 9000 stillingstitlar opp mot 600 yrkesskildringar på Utdanning.no . Dette er ein manuell prosess og feil kan finnast. Vi jobbar kontinuerleg med å kvalitetssikre desse koplingane og tek gjerne imot innspel.
Nokre stillingstitlar frå Aa-registeret er kopla til meir enn éi yrkesskildring. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er til dømes knytt opp mot yrka "Møbelsnikkar", "Trevaresnikkar" og "Industrisnikkar". Om ein legg saman stillingstal for desse enkeltyrka vil det samla stillingstalet bli for høgt.
Vi innhentar nye data frå Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgonen den 13. i kvar månad.
- 5139132 - PLEIEMEDARBEIDER
- 5139144 - PLEIEMEDARBEIDER (PSYKISK HELSEARBEID)
- 5139143 - PLEIEMEDHJELPER (PSYKISK HELSEARBEID)
- 5139142 - PLEIEASSISTENT (PSYKISK HELSEARBEID)
- 5139113 - PLEIEMEDHJELPER
- 5139107 - HELSEINSTITUSJONSASSISTENT
- 5139105 - PLEIEASSISTENT
- 5139114 - PLEIER
Andre yrke

Aktivitør

Allmennlege

Ambulansearbeidar

Anestesisjukepleiar

Apotekteknikar

Audiograf

Barnesjukepleiar

Bioingeniør

Biokjemikar

Bioteknolog

Ergoterapeut
