Sminkør

– Jeg får en egen ro når jeg jobber med å sminke folk. Det gir meg muligheten til å være kreativ, sier sminkør Karina.
En kvinne med rødlig hår og rosa t-skjorte smiler mot kamera. Veggen bak henne er grå.
Karina Austvik, 39 år
Sminkør/frisør
Benoni+Rosa Frisør, Tromsø
«Dette yrket passer for alle som er interessert i å sminke. Bransjen er i endring hele tiden. Så du er nødt til å være oppdatert.»
― Karina Austvik
Intervju:
Sylwia Sørensen
Publisert: 24.02.2023
«Dette yrket passer for alle som er interessert i å sminke. Bransjen er i endring hele tiden. Så du er nødt til å være oppdatert.»
― Karina Austvik
«Hvis noen er fornøyd med den jobben du har gjort, så snakker de gjerne om det med andre. Jeg kan får som regel kunder som allerede har hørt om meg. »
― Karina Austvik

Hvorfor valgte du å bli sminkør?

– Jeg gikk på en linje som het tegning, form og farge. Jeg hadde lyst til å jobbe med noe kreativt, men visste ikke om jeg burde velge interiørarkitekt eller blomsterdekoratør. På skolen ble det lagt ut reklame for makeup-skolen. Det var det som faktisk gjorde at jeg ville bli sminkør. Jeg hadde ikke hørt om en sånn utdanning før, og syntes at det så spennende ut.

Det var et stort hopp å dra fra lille Bardu til Oslo. Det var litt skummelt å flytte hjemmefra for første gang, og til et sted hvor jeg ikke kjente noen. Men det var deilig å oppleve en storby, og det var artig på skolen. Det var mye spennende opplegg der, med hele spekteret innen makeup, fra spesielle effekter, teatersminke, brude-makeup, til film og foto.

Image
En kvinne med rødlig hår og rosa t-skjorte står med ryggen mot kamera. Hun legger sminke på en kvinne som sitter vendt mot kamera.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Hver dag er forskjellig. Jeg jobber både som sminkør og frisør, så det er mye forskjellig som står på planen, avhengig av om jeg ble booket inn til en jobb, tar imot kunder med timeliste, eller drar ut på oppdrag. Jeg har arbeidstid fra klokken 09.00 til 17.00, og av og til fra 12.00 til 19.00. Men hvis jeg vil, kan jeg jobbe fra morgen til kveld. Noen ganger jobber jeg på kvelden, eller må stå opp kjempetidlig om morgenen en helg for å kjøre langt fra Tromsø og jobbe før et bryllup.

Når jeg får telefon fra en brud, avtaler jeg prøvetime med henne først. Der setter jeg gjerne av to timer for å ha nok tid til å snakke med henne. Som regel kommer de fleste kvinner med mange bilder og inspirasjoner, og har tanker rundt makeup. Jeg synes at det beste er å være ærlig. Hvis jeg vet at vi ikke får til det som ønskes, eller at det ikke passer til den personen, så sier jeg bare det. I de tilfellene får jeg beskjed om at jeg bør sminke som jeg tror er best. Det hender også at det kommer noen til meg som ikke har peiling på hva de vil. De stoler på meg, og jeg får fritt spillerom. Hvis det er noe med sminken som kunne bli gjort bedre, så snakker vi om det, og jeg ordner den effekten som ønskes. Det skaper tillit, spesielt hos helt nye personer som aldri har vært hos oss før.

Hva kreves for å kunne jobbe som sminkør?

– Du må like å jobbe med folk, og ikke være redd for å på by litt på deg selv. Det er viktig å være hygienisk med alt utstyr som man bruker, og ikke minst være nøye. Det trenger ikke alltid å være ryddig, men man bør ha en viss kontroll. Når man jobber under tidspress er det viktig å være punktlig, seriøs og å planlegge godt. Jeg har jobbet på teater, i kulturhuset og opera. Jeg sminket også til musikaler, musikkvideoer og magasiner, og kan si at man lærer seg å jobbe veldig effektivt, og ikke minst å bli vant til å takle stress.

Mange selvlærte sminkører er kjempeflinke. Flere og flere lærer seg mye om sminke på YouTube og TikTok. Men når du går på skole, får du mer dybdekunnskap. Du lærer deg også stilhistorien fra 20-tallet til nå, og får kunnskap om både klær, makeup og hår. For å gi oss erfaring tok skolen oss med på mange forskjellige arrangementer, som musikkvideoer og moteshow. Da samarbeidet vi med frisører og folk fra motebransjen. Etter at jeg var ferdig, fikk jeg diplom som bekrefter min kunnskap. Jeg vil definitivt anbefale å gå på skole. Det finnes mange forskjellige typer skoler hvor man kan lære seg å sminke. Hvis du allerede har et yrke, for eksempel frisør, kan du ta en tilleggsutdanning. Det er også mulig å ta forskjellige kurs med fokus på for eksempel fotosesjon.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for alle som er interessert i å sminke. Bransjen er i endring hele tiden. Så du er nødt til å være oppdatert. Mange sminkører jobber mot klokka hele tiden. Det er selvfølgelig stress, men etter hvert blir man vant til det. Så du bør vite at dette yrket også innebærer å jobbe i høyt tempo, å være punktlig og forberedt, og å takle stress.

Som sminkør jobber du veldig tett på folk. Så du må like å jobbe med dem. Derfor passer ikke dette yrket så bra for de som har litt angst for å være nær andre.

Hva liker du best med å være sminkør?

– Jeg får en egen ro når jeg jobber med å sminke folk. Det gir meg muligheten til å være kreativ. Hvis sminken ikke passer kan den bare vaskes bort. Makeup gir så mange muligheter, for eksempel kan man gi et nytt uttrykk til noen. Det trengs ikke så mye sminke for å få en «ny look». På den måten kan man gi ny selvtillit til den man sminker. Jeg liker å jobbe med mennesker. Som sminkør kommer jeg veldig nært folk.

Hva liker du minst?

– Jeg liker minst å måtte stå opp kjempetidlig. Det skjer når jeg jobber ute på lokasjoner. Noen ganger, i tillegg til at man starter å jobbe tidlig, går det tid til kjøring til kunden, så man må stå opp ekstra tidlig. Det er ikke artig.

Image
En kvinne med rødlig hår, rosa t-skjorte og svarte bukser legger sminke på en kvinne som sitter i en stol. Rundt dem er stoler, hyller og en sofa. På hyllen står det sminke og diverse utstyr. Bildet er tatt innendørs.
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Det er ganske mange muligheter. Du kan jobbe med mye forskjellig. Det handler litt om hva du har lyst til å jobbe med. Du kan jobbe på teater, TV og film. Der kan man også jobbe med spesialeffekter, lage proteser for å forandre helt på ansikt og kropp. Det er veldig mange som jobber med sosiale medier, tar bilder eller lager videoer. Så man kan også samarbeide med dem. Du kan også jobbe i motebransjen, og sminke bak scenen før catwalk. Du har muligheter til å jobbe i magasiner, hvor det er mange fotoshoots. Du trenger ikke nødvendigvis å kun sminke jenter, det er veldig mye stilig sminke for menn også.

Mange sminkører, spesielt de som ikke bor i store byer, kombinerer å sminke med et annet yrke. Jeg tok selv ekstrautdanning som frisør. En ting er at det gir trygghet, men jeg merket at å sminke og å jobbe med hår ofte går hånd i hånd. For eksempel vil kvinner både bli sminket og få ordnet håret før bryllup. Bare på grunn av det får man mer erfaring. Flere sminkører går et steg videre og blir stylist. De jobber med både sminke og klær i for eksempel magasiner eller på TV.

Hva tjener man som sminkør?

– Du kan tjene ganske bra som sminkør, men det er veldig avhengig av om du er ansatt eller jobber som frilanser. Når du jobber som frilanser er din inntjening avhengig av hvor mange oppdrag du får, hvor godt oppdragene er lønnet, og hvor mye du jobber. Når det kommer til satsene som sminkør, kan det være på cirka 2 500 til 3 000 kroner for cirka fire timer. Reklamejobber er bedre betalt, og kan være fra 10 000 til 12 000 kroner. Det er de som ansetter frilansere og betaler per oppdrag som setter standarden. De fleste som søker makeup artister har et bestemt beløp som de vil tilby. Dessverre er det mange makeup-lærere som sier til ferske makeupartister at man må jobbe mye gratis for å bygge portefølje.

Hvordan er sjansene for å få jobb som sminkør?

– Da jeg tok utdanningen, hørte vi at vi må jobbe litt gratis for å få en fot innenfor forskjellige plasser, skape seg et navn, og bli kjent med folk. Når du jobber med makeup handler det faktisk mye om hvem du kjenner. Derfor må man jobbe litt for å skaffe seg et nettverk.

Hvis du vil jobbe bare med sminke, så bør du være i de største byene for å ha nok jobb. I tillegg bør du i starten være , og legge ut CV der hvor du har lyst til å jobbe. Hvis du er frilans og jobber for deg selv, så kan du jobbe hele tiden, hvis du ønsker det og har nok oppdrag.

Når du jobber i Nord-Norge eller mindre steder, er det vanskelig å satse bare på å jobbe som sminkør. Men uansett hvor du er, så er det ekstra viktig å opparbeide seg et godt rykte. Hvis noen er fornøyd med den jobben du har gjort, så snakker de gjerne om det med andre. Jeg får som regel kunder som allerede har hørt om meg. Så spesielt på mindre steder får ofte makeupartister oppdrag på grunn av jungeltelegrafen.

Tilhørende utdanninger

Make-up, skjønnhet og velvære

Utdanningen gir kunnskap og mye praksis i bruk av sminke til ulike formål.

Finn studier
Maskør- og parykkmakerfag

Du lærer om parykktilvirkning og frisering, maskering og tredimensjonalt modellarbeid.

Finn studier