Gjennomgått i samarbeid med Norsk forening for klinisk sexologi 20. august 2024

Sexolog

En sexolog er en fagperson som hjelper mennesker med sexologiske utfordringer. Arbeidet utføres gjennom opplysningsarbeid, rådgivning, forskning og/eller medisinsk og psykologisk behandling.

Arbeidsoppgaver

Sexologer jobber med veiledning, rådgivning og behandling. Fra generell kartlegging og vurdering, til spesialisert behandling og intensiv psykisk hjelp. Dette gjør det sexologiske arbeidet veldig spennende, og arbeidshverdagen variert. Samtidig stiller det store krav til følelsesmessige omstillinger og refleksjon knyttet til din egen kompetanse i møter med pasienter og brukere.

Vanlige arbeidsoppgaver kan være:

  • øke helsekompetanse blant barn og ungdom, ved å gi tilpasset og kunnskapsbasert informasjon, samt opplæring om f.eks. prevensjon og seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
  • støtte og løfte frem ulike talenter og hjelpe med identitetsutforskning tilknyttet kjønn og seksualitet
  • jobbe med utfordringer som kan oppstå i forbindelse med sykdom og skade, eller som senskader av grenseoverskridende seksuelle erfaringer
  • rådgivning og veiledning til enkeltpersoner eller par, i forhold til bruk av hjelpemidler, utførelse av øvelser, problemer med lyst, endring av tankemønstre osv.
  • folkeopplysning på ulike arenaer som skoler, organisasjoner, helsestasjoner osv.
  • klinisk sexolog, avhengig av grunnutdanningen, kan du også tilby psykoterapi

En sexolog utfører arbeid på ulike nivåer:

  • Individ: arbeid med en eller flere personer på sykehus, familievernkontor, helsestasjoner, rehabiliteringsinstitusjoner osv.
  • Gruppe: Veiledning av klasser, utsatte grupper, personer med langvarige sykdommer og smerte mm.
  • Befolkning: Opplysningsarbeid i media, debatter på TV og radio, innspill til rapporter og politikernes arbeid

 

Tittelen sexolog er ikke beskyttet. Det vil si at alle som jobber med informasjon og rådgivning om seksuelle problemer kan kalle seg sexolog.

I Norden finnes det en egen godkjenningsordning for sexologer gjennom NACS (Nordic Association for Clinical Sexology). Når du er godkjent, kan du bruke bokstavene NACS etter tittelen. Du vil da også kunne registreres på www.finnensexolog.no, slik at andre kan finne deg og din kompetanse. Denne godkjenningsordningen er viktig for å ivareta høy faglig kvalitet. 

 

For å få NACS-autorisasjon og mulighet til å kalle seg "klinisk sexolog", kreves det blant annet en treårig helse- eller sosialfaglig utdanning, videreutdanning på høyskole-/universitetsnivå i sexologi,  veiledning og erfaring fra klinisk sexologisk arbeid.

Hvor jobber sexologer?

Noen sexologer har privat praksis. Men et flertall av sexologer jobber på sykehus, helsestasjoner, familievernkontor og lignende. 

Viktige egenskaper for en sexolog

En grunnleggende egenskap blant dyktige sexologer er «den gode nysgjerrigheten», og evnen til å kunne undre deg over det store seksuelle mangfoldet. Samtidig bør du være forberedt på å utfordre dine omgivelser, og selv bli utfordret på egne holdninger og fordommer. Som sexolog er det veldig viktig å være nysgjerrig, respektfull og ikke ta for raske konklusjoner.

Hvordan utdanner du deg til sexolog?

Se oversikt over relevante utdanninger i Norge

UiA har i flere år tilbudt et forhåndsgodkjent utdanningsløp som gir deg mulighet til å søke om NACS-godkjenning, gitt at veiledning, praksis og anbefaling foreligger. Godkjenningsordningen  har endret seg i 2024, og utdanningen vil sannsynligvis endre seg i takt med dette. Du kan lese mer om dette på Norsk Forening for klinisk sexologi sin hjemmeside

Bedrifter: Hvor jobber sexologer?

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Bedrifter med sexologer

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned

  • 3460155 - SEXOLOGISK RÅDGIVER

Andre yrker

Aktivitør går tur med bruker.

Aktivitør

Aktivitøren planlegger og gjennomfører aktiviteter for ulike brukere.
Lege kikker i øret på en pasient

Allmennlege

Allmennlegen er som regel den som møter pasienten først, og mange jobber som fastlege.
Ambulansearbeider i førersetet på en ambulanse.

Ambulansearbeider

Som ambulansearbeider jobber du i ambulansetjenesten med akuttmedisin og rykker ut ved akutt sykdom eller skade.
Anestesilege setter en sprøyte på en person

Anestesilege

Anestesilegen har ansvar for å gi pasienter bedøvelse og smertelindring.
Lege injiserer innsovningsmiddel i hånden til pasient mens en anestesisykepleier bedøver pasienten med oksygenmaske.

Anestesisykepleier

En anestesisykepleier tar vare på pasienter før, under og etter de får bedøvelse for operasjoner, undersøkelser og behandlinger.
To ansatte på et apotek som hjelper en kunde over disken

Apoteker

Som apoteker er du daglig leder for et apotek, og har både faglig og administrativt ansvar.
En apotektekniker står bak disken og ekspederer en kunde

Apotektekniker

Apotekteknikeren ekspederer legemidler og informerer kundene om trygg og riktig bruk av legemidler.
Kvinnelig pasient konsulterer kvinnelig arbeidsmedisiner.

Arbeidsmedisiner

Som arbeidsmedisiner er du lege med spesialisering på sykdommer som oppstår i arbeidsmiljøet.
Pasient tar hørselstest

Audiograf

Som audiograf er du ekspert på hørsel og hjelper mennesker med hørselsproblemer.
Illustrasjonsbilde av ei jente med cochlea implantat som leker med et annet barn.

Audiopedagog

En audiopedagog arbeider med mennesker som har utfordringer med hørsel og kommunikasjon.
En kvinnelig psykiater snakker med en liten jente på kontoret

Barne- og ungdomspsykiater

En barne- og ungdomspsykiater er lege med videreutdanning i behandling av barn og ungdom med psykiske lidelser.
En voksen og et barn ser på en tegning sammen

Barne- og ungdomspsykolog

En psykolog som er spesialist i barne- og ungdomspsykologi tilbyr undersøkning og behandling til barn og ungdom som opplever ulike psykiske helseutfordringer. Psykologen kan også arbeide med forebyggende og helsefremmende tiltak.