Image
En skredder måler livet til en kunde
Lenke
Adobe stock / Africa Studio

Yrkesbeskrivelse

Herreskredder

En herreskredder syr tilpassede herreklær.

En herreskredder syr klær som er individuelt tilpasset kunden. Herreskredderen tar mål for å finne riktig størrelse og lager mønstre som brukes når klærne skal sys. Skreddersøm betyr at plagget er et håndverksprodukt som er tilpasset kundens egne mål og som gir en perfekt passform. Slike klær er dyre, men kan holde i mange tiår. Kontakt med kunder og personlig rådgivning er en viktig del av yrkesutøvelsen, og snitt, materiale og farge velges sammen med kunden.

Vanlige arbeidsoppgaver for en herreskredder:

  • valg av materialer
  • måltaking, mønsterutforming og prøving på kunde
  • søm på maskin og for hånd
  • veilede kunder om valg og stell av klær
  • justering og tilpasning av klær

Som herreskredder må du ha et bevisst forhold til mote, form, farger og klær. Du må kunne lage skisser og arbeidstegninger, og presentere ideer og ferdige arbeider på en god måte.

Hvor jobber herreskreddere ?

Herreskredderen kan være ansatt i industribedrifter, butikker eller teatervirksomheter. Skreddere kan også være selvstendig næringsdrivende.

Personlige egenskaper

Du bør like å ha kontakt med mennesker, og ha gode samarbeidsevner. Du må ha interesse for design og håndverk og ha god form- og fargesans.

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring.

Etter- og videreutdanning
Du kan ta mesterbrev i herreskredderfaget. Les mer om mesterutdanning.

Hva jobber herreskredderutdannede som?

Kilde: Statistisk sentralbyrå. Tall fra høsten 2022. Forklaring til statistikken

  • 416603 - Herreskredderfaget, Vg3 (gammel ordning)

Hva er de vanligste utdanningene for herreskreddere ?

Kilde: Statistisk sentralbyrå. Tall fra høsten 2022.

Bedrifter

Herreskredder i hele landet
Hele landet

Her finner du en oversikt over bedrifter som har stillinger i dette yrket eller lignende yrker. Dette kan være nyttig for den som leter etter arbeidsplass, læreplass eller hospiteringsplasser. Oversikten kan også være nyttig for skoler som vil finne bedrifter de kan samarbeide med.

Vigo

Informasjon om løpende lærekontrakter og godkjente lærebedrifter hentes fylkesvis fra Vigo. Alle landets fylker har inngått en driftsavtale med Vigo og Utdanning.no for å få denne informasjonen presentert våre nettsider.

Vi henter nye data fra Vigo og oppdaterer informasjonen om lærlinger og lærebedrifter hver natt.

NAV

Arbeidslivsinformasjon får vi fra Nav sitt Arbeidsgiver- og arbeidstakerregister (Aa-registeret).

Arbeidsgivere plikter å registrere sine ansatte i Aa-registeret, blant annet med riktig stillingstittel. Det er 9000 ulike stillingstitler (STYRK-koder) å velge mellom. Noen yrker har mange detaljerte og dels overlappende underkategorier, eksempelvis rørleggere, og andre yrker mangler en egen kategori, eksempelvis hematologer. Dette betyr at det alltid vil forekomme noen unøyaktigheter og feilregistreringer.

Vi har knyttet flest mulig av Nav sine 9000 stillingstitler opp mot 600 yrkesbeskrivelser på Utdanning.no. Dette er en manuell prosess og feil kan forekomme. Vi jobber kontinuerlig med å kvalitetssikre disse koblingene og tar gjerne imot innspill.

Noen stillingstitler fra Aa-registeret er koblet til mer enn én yrkesbeskrivelse. Stillingstittelen "Spesialarbeider (Snekker)" er for eksempel knyttet opp mot yrkene "Møbelsnekker", "Trevaresnekker" og "Industrisnekker". Om en legger sammen stillingstall for disse enkeltyrkene vil det samlede stillingstallet bli for høyt.

Vi innhenter nye data fra Aa-registeret og oppdaterer arbeidslivsinformasjonen slik at vi har nye data på morgenen den 13. i hver måned.

  • 7432111 - HERRESKREDDER
  • 7432113 - SKREDDER
  • 7432106 - SKREDDERMESTER

Sist kvalitetssikret den 21. februar 2022, av Faglig råd for håndverk, design og produktutvikling