Nøkkelinformasjon

Utdanning innen ernæring gir deg kompetanse på hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Riktige kostråd er viktig for å forebygge livsstilssykdommer. Det finnes flere retninger innen ernæring, enten man ønsker å jobbe med forebyggende helse, forskning eller med pasienter.

En klinisk ernæringsfysiolog er autorisert helsepersonell og har kunnskap om hvordan ulike sykdommer påvirker behov for og omsetning av næringsstoffer.

Samfunnsernæring gi kunnskap om hvordan ulike samfunns- og miljømessige forhold påvirker ernærings- og helsesituasjonen i en befolkning. Andre retninger innen ernæring er ernæringsbiologi og human ernæring.

Autorisasjon og titler

Klinisk ernæringsfysiolog og ernæringsfysiolog er beskyttede titler som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. Per i dag er det kun Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø som tilbyr utdanning som kvalifiserer for norsk autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.

Titlene ernæringsekspert, ernæringskonsulent, ernæringsrådgiver og lignende er ikke beskyttet.

Utdanninger

Det finnes 22 utdanninger innen dette feltet.
Tittel Sorter synkende Studienivå Lærested Kravkode Førstegang Ordinær
AEPTS: Årsstudium Personlig Trener - Spania Årsstudium Active Education Lokalt opptak Lokalt opptak
Bachelor i ernæring Bachelor, 3 år Atlantis Medisinske Høgskole Lokalt opptak Lokalt opptak
Bachelor i ernæring Bachelor, 3 år Bjørknes Høyskole Lokalt opptak Lokalt opptak
Bachelor i fysisk aktivitet og ernæring Bachelor, 3 år Høyskolen Kristiania Lokalt opptak Lokalt opptak
Bachelorprogram i human ernæring Bachelor, 3 år Universitetet i Bergen MEROD 41.30 52.50
Ernæring - bachelor Bachelor, 3 år UiT Norges arktiske universitet MEROD Alle Alle
Ernæring og prestasjon Lavere nivå Høyskolen Kristiania Nettstudier Lokalt opptak Lokalt opptak
Ernæring, bachelorprogram Bachelor, 3 år Universitetet i Agder MEROD Alle Alle
Ernæring, mat og kultur, årsstudium Årsstudium Universitetet i Agder Generell studiekompetanse 46.20 53.10
Klinisk ernæring Master, 5 år Universitetet i Oslo MEROD 50.80 59.60
Klinisk ernæring - master Master, 2 år UiT Norges arktiske universitet Lokalt opptak Lokalt opptak
Kost og ernæring Lavere nivå Atlantis Medisinske Høgskole Lokalt opptak Lokalt opptak
Kosthold og coaching Lavere nivå Active Education Lokalt opptak Lokalt opptak
Master i helsevitenskap - samfunnsernæring Master, 2 år OsloMet – storbyuniversitetet Lokalt opptak Lokalt opptak
Masterprogram i ernæring - Human ernæring Master, 2 år Universitetet i Bergen Lokalt opptak Lokalt opptak
Masterprogram i klinisk ernæring Master, 2 år Universitetet i Bergen Lokalt opptak Lokalt opptak
Mat, kosthald og helse Lavere nivå Høgskulen i Volda Lokalt opptak Lokalt opptak
Mat, kultur og konservering Lavere nivå Høgskulen i Volda Lokalt opptak Lokalt opptak
Årsenhet i ernæring og helse Årsstudium Høyskolen Kristiania Nettstudier Lokalt opptak Lokalt opptak
Årsstudium i ernæring og helse Årsstudium Høyskolen Kristiania Lokalt opptak Lokalt opptak

  • Master, ernæring, helse- og miljøfag, toårig (769921)
  • Master, ernæring, toårig (769917)
  • Master, klinisk ernæring, femårig (769937)
  • Bachelor, ernæring, treårig (669941)
  • Ernæring og helse, lavere nivå (669904)
  • Ernæring, helse og miljøvern, toårig (669902)
  • Heimkunnskap, lavere nivå (669928)
  • Høgskolekandidat, ernæring, toårig (669954)
  • Kost og ernæring, lavere nivå (669903)
  • Cand.mag.-utdanning, ernæring (669935)
  • Cand.scient.-utdanning, ernæring (769906)
  • Dr.scient.-utdanning, ernæring (869902)
  • Videreutdanning for helse- og sosialsektoren, ernæring og helse (669971)