Fakta
Informasjon er oppdatert av Oslo Nye Høyskole
6. mars 2024.
Om studiet
Få inngående kompetanse om hvordan kosthold påvirker oss. Bli ernæringsekspert og bruk kunnskapen til å hjelpe andre til bedre helse og økt livskvalitet.
Ernæring er menneskers behov for næringsstoffer, og hvordan disse fordøyes og omsettes i kroppen ved hjelp av ulike fysiologiske prosesser. Med en bachelor i ernæring tar du et dypdykk inn i en vår tids store utfordringer: Ikke hvordan vi skal skaffe oss nok mat, men hvordan vi skal velge riktig mat. Du lærer om hva som kjennetegner dagens livsstilsykdommer og hvordan de kan forebygges gjennom kostholdet.
Denne bachelorgraden gir deg en solid grunnutdanning, som du kan bruke til forebyggende ernæringsarbeid, rådgiving om mat og kosthold eller veiledning av friske mennesker i ulike faser av livet. Du har også mulighet til å få verdifull praksis gjennom et fireukers feltarbeid i Tanzania* og internship hos relevante organisasjoner eller arbeidsgivere.
*Grunnet koronasituasjonen er det usikkerhet om studieturer blir gjennomført i 2021
Tidligere hadde jeg ikke tenkt over i hvilken grad ernæring passer inn i internasjonal folkehjelp. I Tanzania lærte jeg om den usikre ernæringssituasjonen hos barn og mødre og hvilke følger det får. (…) Jeg forstod virkelig betydningen av og det store behovet for kompetanse innen global ernæring.
- Cecilie Kjeldsberg, tidligere bachelorstudent i ernæring
Studiets oppbygging
I løpet av bachelorgraden vil det væres samlinger med to til fire dagers varighet på campus i Oslo. På samlingene vil det være undervisning i sentrale temaer, gruppearbeid eller praktiske øvelser. Samlingene er også en egnet arena for å møte både likesinnede medstudenter, studieadministrasjonen og foreleserne dine. Datoene for samlingene får du med en gang du starter studiene.
Det vil være obligatoriske samling i følgende emner:
ERN2100 Matkunnskap, kosthold og samfunnsernæring,
ERN2400 Kommunikasjon, psykologi og samfunn
ERN6050 Forebyggende ernæring og helsearbeid i praksis
Opptakskrav
Ernæringsstudiene tilbys på nett. Har du generell studiekompetanse så får du plass på studiet. Du kan også søke med 23/5-regelen eller realkompetanse.
Læringsutbytte
I løpet av tre år har du en rekke fag innen helse og ernæring. Tilnærmingen er praktisk og tar deg tett på mennesker og ulike grupper i samfunnet. Du får erfaring i å hjelpe folk å tilrettelegge kosthold gjennom veiledning og råd. Dette er nyttig kompetanse med direkte relevans for arbeidslivet.
Du vil blant annet lære om
- samfunnsernæring og kosthold
- hormoner og immunsystem
- psykologi og kommunikasjon
- forebyggende ernæring og helsearbeid i praksis
Du har også mulighet til å være med på et spennende fireukers feltarbeid i Tanzania*, du kan også få verdifull erfaring gjennom internship hos relevante organisasjoner eller arbeidsgivere .
Denne bachelorgraden er et nettstudium med noen obligatoriske samlinger på campus i Oslo.
Videre studier
Med en bachelor i ernæring er du kvalifisert til å søke på mange spennende mastergrader, både i Norge og i utlandet. Du kan spesialisere deg innenfor spesifikke retninger av ernæring, som fedme eller samfunnsernæring, eller du kan kombinere graden med studier i for eksempel folkehelse, fysisk aktivitet eller matvitenskap.
Karrieremuligheter
Kompetansen er ettertraktet blant annet i utdanningssektoren, media, idretten, matvarebransjen og på institusjoner og opplysningskontor.
Etter en bachelorgrad i ernæring kan du jobbe som for eksempel
- ernæringsrådgiver
- kostveileder
- frisklivsmedarbeider
- ernæringsansvarlig
Typiske arbeidsplasser kan være
- kommuner
- frisklivsentraler – medarbeidere, i team
- eget firma
- treningssenter
- prosjekter innenfor folkehelse