Jeg er skolelei, hva gjør jeg nå?

Skole kan være skikkelig slitsomt noen ganger. Hvis du føler deg skolelei akkurat nå, skal du vite at du ikke er alene. Heldigvis finnes det løsninger.

Velg etter interesse

Videregående skole tilbyr en rekke spennende veier du kan velge mellom. Her kan du velge din egen vei, basert på dine interesser, talenter og personlige egenskaper. Når fagene er gøy, kan skolehverdagen bli mer givende og enklere å mestre.

Det finnes fem studieforberedende og ti yrkesfaglige utdanningsprogram å velge mellom. En studieforberedende retning åpner dørene for videre studier ved universitet eller høgskole. Hvis du velger et yrkesfaglig utdanningsprogram, kan du gå rett ut i arbeidslivet etter fullført utdanning. Yrkesfaghåndboka er for deg som går yrkesfag, eller vurderer å velge det. 

Se hvilke utdanningsprogram du kan velge mellom

Det er jo faktisk mulig å ende opp i et yrke du har som hobby. Liker du for eksempel å bygge og skape noe? Kanskje studieprogrammet bygg og anleggsteknikk er noe for deg. Eller er du glad i å spille instrumenter eller danse? Sjekk ut musikk, dans og drama. 

Ta en titt på interessesiden vår, og se om hobbyen din kan bli til yrket ditt. Visste du at det finnes over 600 forskjellige yrker? 

Se alle yrkene her

Snakk med noen

Hvis du opplever at du føler deg skolelei – snakk med noen. Ta kontakt med venner, familie, foreldre eller foresatte, eller en klassekamerat. Du vil sannsynligvis føle deg bedre etterpå. Det å lufte tankene sine og få innspill fra andre kan gjøre situasjonen lettere. Det du føler på nå har garantert noen rundt deg også kjent på. Lytt til deres erfaringer og rådene de har å komme med.

Et annet alternativ er å snakke med rådgiveren på skolen din, eller en karriereveileder. Disse menneskene kan hjelpe deg med å se hvilke muligheter du har, og hjelp deg til å ta det riktige valget for deg. Vit at det å snakke med en karriereveileder er både gratis og anonymt, og tjenesten er åpen for alle.

Snakk med en karriereveileder

Rett til å ombestemme seg

Hvis du føler at du har valgt feil utdanningsprogram, er du heldigvis ikke låst. For visste du at du har rett til omvalg? Omvalg betyr enkelt og greit at du kan bytte utdanningsprogram, eller at du bytter programområde innenfor samme utdanningsprogram. Du kan bytte så mange ganger du vil frem til det kalenderåret du fyller 19 år. For å være mer nøyaktig:

  • Du kan gjøre omvalg til et lavere trinn, for eksempel velge et nytt utdanningsprogram på vg1 etter at du er ferdig med vg2
  • Du kan gjøre omvalg på samme trinn, for eksempel ved å velge et nytt programområde på vg2
  • Ved omvalg får du utvidet tid inntil to år, slik at du kan fullføre opplæringen
  • Det er ikke omvalg hvis du tar samme vg1, vg2 eller vg3 en gang til, men det kan være mulig hvis linjen har plass

Et annet alternativ er noe som heter kryssløp. Kryssløp betyr at du fullfører vg1 på ett utdanningsprogram, og deretter søker du på et programområde innenfor et annet utdanningsprogram på vg2. Noen steder er det mulig å bytte fra vg1 studiespesialisering til vg2 yrkesfag. Snakk med rådgiveren på skolen din for å finne ut om dette kan være noe for deg. 

Ulike veier til fag- eller svennebrev

Målet for mange er å få et fag- eller svennebrev. Det gjør deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet, gir ofte høyere lønn, og du sitter igjen med et kvalitetsstempel på fagkunnskapen din. 

Visste du at det er ulike måter å gå fram på for å få fagbrev eller svennebrev? Den vanligste måten, er å få teoretisk opplæring på skole i to år, og deretter jobbe to år i bedrift for praktisk opplæring. Det kalles for hovedmodellen. 

En annen måte å ta fag- eller svennebrev på er noe som kalles full opplæring i bedrift. Du kan begynne som lærling i en bedrift rett etter ungdomsskolen. Samtidig som du er lærling, må du ta de obligatoriske fellesfagene. I tillegg må du huske at bedriften du jobber i må være en godkjent lærebedrift som tar ansvar for opplæringen din.

En tredje måte å gå frem er praksisbrevkanditat. Det er perfekt for deg som ikke ønsker å ta et fullt fagbrev. Med en varighet på to år, inkludert praktisk opplæring, ender du opp med et praksisbrev. Skulle du ønske å ta fagbrev senere, har du mulighet til det.

Se alle de ulike veiene som leder til fag- eller svennebrev

Historier som endte godt

Vi i Utdanning.no har snakket med mennesker i mange ulike yrker. Historiene til disse menneskene har vi publisert slik at andre kan få et innblikk i flere forskjellige yrkesliv. Flere av menneskene vi har snakket med, har selv opplevd å være skolelei.

– Jeg hadde lyst på en arbeidsplass hvor jeg slipper å sitte stille på et kontor. Det var viktig for meg å velge en yrkesretning hvor jeg kunne jobbe med hendene og ha mulighet til å jobbe utendørs. Jeg var litt skolelei da jeg gikk på ungdomsskolen, så jeg var bestemt på å velge yrkesfaglig studieretning. Her kan du ta en titt på arbeidslivet til flysystemmekaniker.

– Jeg var ekstremt skolelei og ville ha et yrke hvor jeg fort kunne komme ut i jobb. Få et innblikk i hverdagen til en dimensjonskontrollør her

– Jeg hadde tenkt på helt andre ting, vurderte å gå idrettslinje, tenkte også på å studere medisin. Men jeg var skolelei, ønsket å lære meg et praktisk yrkesfag, så jeg søkte på kokkeskole. Les historien til en kokk her

– Jeg kjente meg litt skolelei og var ikke så interessert i å fortsette på skolebenken. Via rådgiveren på skolen fikk jeg øynene opp for det å bli voksenlærling og endte opp som voksenlærling på Inderøy Slakteri. Jeg har en interesse for mat og matproduksjon, noe som bidro til valget mitt. Les intervjuet med en pølsemaker her

Vil du vite mer?

Sist oppdatert: 22. november 2024