Dimensjonskontrollør

– Uansett hva jeg måler er en brøkdel av en millimeter av stor betydning, forteller Kris.
En mann med halvlangt hår og bart, smiler til kamera. Han er ikledd refleksjakke og hvit hjelm. Bildet er tatt innendørs.
Kris Helminen, 22 år
Dimensjonskontrollør
Testpartner, Mosjøen
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
« Yrket trenger ferskt blod og tar du fagbrev, får du jobb.»
― Kris Helminen
Tekst og foto:
Bente Haraldstad Delmas
Publisert: 24.11.2022
« Yrket trenger ferskt blod og tar du fagbrev, får du jobb.»
― Kris Helminen
«Du trenger ikke å være en atlet, men det er dager man står i ro i flere timer.»
― Kris Helminen

Hvorfor valgte du å bli dimensjonskontrollør?

– Jeg var ekstremt skolelei og ville ha et yrke hvor jeg fort kunne komme ut i jobb. Planen var å bli bilmekaniker som faren min. Så skiftet han yrke og ble dimensjonskontrollør. Jeg ble invitert til sommerfest hos hans arbeidsgiver, Aker Solutions to år på rad og fikk en introduksjon til yrket dimensjonskontrollør. Enden på visa var at jeg la bilmekanikerplanene på hylla og ble lærling hos faren min. Jeg mekker bil på fritiden og er fornøyd med valget mitt. Jobben er spennende, utstyret er høyteknologisk og under stadig utvikling. Det er for få av oss, og bransjen sliter med rekruttering.

Image
En mann ikledd refleksfarget arbeidsdrakt og hvit hjelm står midt i en hall og ser inn i et måleinstrument.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Arbeidsmengden forandrer seg fra dag til dag. En dag har jeg lite å gjøre og neste dagen er det fullt kjør med overtid. Jeg jobber på verft i Sandnessjøen hvor vi blant annet produserer rør og undervannsstrukturer til offshore, og moduler til land. Alle dager starter med at jeg sjekker mailboksen og går gjennom dagens oppgaver med formannen. Ofte er det målinger som haster, og de prioriteres.

Jobben min er å kontrollere dimensjoner på ulike konstruksjoner og med ulike typer laserkikkerter. Alt jeg måler er kritiske punkter som skal monteres inn i noe annet. Jeg velger selv hvilken type kikkert jeg skal bruke til de ulike målingene. Jeg setter kikkerten på et stativ og er veldig nøye med at det står støtt. Enkelte jobber har mikroskopiske toleranser og at kikkerten står i vater er av stor viktighet for at målene blir nøyaktige. For å kunne ta mål må jeg sette magneter på det jeg skal måle. Jeg plotter inn måldata etter en tegning på kikkerten. Laserstrålene treffer magnetene og jeg plasserer krysset i midten av magneten, trykker inn og lagrer målene i kikkerten. Å se inn i kikkerten er som å se inn i en vanlig kikkert.

På de store modulene benytter jeg 3D-modeller. I og med at jeg er den eneste her på verftet som driver med akkurat dette, så er jeg min egen sjef og velger selv hvilket utstyr jeg skal benytte og hvor jeg skal sette magnetene. I løpet av en travel dag kan jeg ta opptil 10–15 målinger. Struktur tar lengre tid og da mener jeg undervannskonstruksjoner og eller store moduler.

Uansett hva jeg måler er en brøkdel av en millimeter av stor betydning. Det nytter ikke å stresse, og «en ting av gangen» er et mantra. Gjør jeg en feil så må jeg si ifra. Konsekvensene av feilmålinger kan bli kostbare, tidkrevende og de vil alltid bli oppdaget. Fram til i dag har jeg heldigvis aldri målt feil.

En annen del av jobben er å sitte på kontor og lage rapporter som sendes til sjefer og kunder. Det er en fin kombinasjon og jeg er cirka 50 prosent ute i hallen og resten av tiden på kontoret. Jeg har mange utenlandske kollegaer og engelsk er arbeidsspråket.

Det høres kanskje litt komplisert ut det jeg driver med, men det er ikke det. Å lese tegningene korrekt, gjøre beregninger og aldri stresse er det aller viktigste.

Hva kreves for å kunne jobbe som dimensjonskontrollør? 

– Selv tok jeg vg1 Teknologi- og industrifag og vg2 Industriteknologi. Da jeg begynte som lærling kunne jeg ingenting om 3D -modeller eller å lese tegninger, og måtte lære det samtidig som jeg lærte dimensjonskontroll. Min anbefaling er å bli platearbeider først og lære å lese tegninger og så ta et dobbelt fagbrev. Nettopp det å lese tegninger er en stor og viktig del. Er du ikke er god i matte, så blir du det i denne jobben. Selv var jeg elendig i matte, men ble automatisk god i jobben.

Det er et krav å snakke godt engelsk. Du trenger ikke å være en atlet, men det er dager man står i ro i flere timer. Du bør ikke ha klaustrofobi hvis du jobber med rør. Av og til må jeg inn i trange plasser og inn i hull for å plassere magneter. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for? 

– Er du utålmodig passer det ikke. Ting tar tid og det kan være mye venting. Enkelte jobber tar også lang tid å måle. Du må kunne jobbe i høyt tempo og kunne håndtere stress. Hver måling må være nøyaktig og det nytter ikke å slurve.

Du må være god på å samarbeide. Godt humør er viktig. Jeg samarbeider med prosjektleder, formann, sveiser og mange andre. Du må være dønn ærlig og si ifra hvis det har skjedd en feil. Det nytter ikke å lure unna feil – alt vil bli fulgt opp og oppdaget.

Hva liker du best med å være dimensjonskontrollør? 

– Jeg liker å få lov til å styre litt selv, også utfordringene med nye ting og at vi er i evig vekst. Nytt utstyr og nye måter å måle på er spennende og gjør at yrket ikke blir kjedelig. Det sosiale er en annen ting jeg liker godt. Jeg er nødt til å snakke med folk.

Hva liker du minst?

– De dagene jeg ikke har noe å gjøre kan bli lange, men av erfaring vet jeg at i morgen er det en ny dag og det å ha lite å gjøre varer aldri lenge.

Image
En mann sitter foran en Pc-skjerm hvor han ser gjennom og systematiserer data fra de siste målingene. Han er ikledd en grå hettegenser, svarte arbeidsbukser og svart lue.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De aller fleste jobber i produksjon av rør, struktur og mange har en reisejobb. Du kan bli landoppmåler eller drive med andre typer målinger, for eksempel veimålinger. Andre muligheter er å ta kurs i skanning. Selv har jeg både lyst til å jobbe offshore og prøve å ha en reisende jobb. Det er også mulig å videreutdanne seg til ingeniør for eksempel via y-veien.

Hva tjener man som dimensjonskontrollør?

– En nybegynnerlønn ligger rundt 450 000 kroner i året. Med dobbelt fagbrev og ansiennitet stiger lønnen. Det er mulig å tjene veldig godt, spesielt på rigg.

Hvordan er sjansene for å få jobb som?

– De er veldig, veldig gode. Vi har søkt lenge etter folk uten å finne noen. Yrket trenger ferskt blod og tar du fagbrev, får du jobb.

Tilhørende utdanninger

Dimensjonskontrollfag

Du lærer å bruke måleutstyr og lærer å kontrollere og verifisere detaljer og sammenstillinger i mekanisk industri.

Finn studier