Jobbveileder

– Jeg liker at jeg får gjort en forskjell i menneskers liv, sier Rebecca.
En kvinne med blå overdel og sort hår.
Rebecca Wikarta Hansen, 30 år
Jobbveileder
NAV Porsgrunn
«Du må være glad i å jobbe med mennesker, og det å kunne motivere mennesker ut i jobb er en viktig del av jobben.»
― Rebecca Wikarta Hansen
Tekst og foto:
Vetle Mørch Tvedt
Publisert: 17.02.2025
«Du må være glad i å jobbe med mennesker, og det å kunne motivere mennesker ut i jobb er en viktig del av jobben.»
― Rebecca Wikarta Hansen
«Det er mange som videreutdanner seg innen psykisk helse, barn og ungdom, rusomsorg, veiledning eller karriereveiledning.»
― Rebecca Wikarta Hansen

Hvorfor valgte du å bli jobbveileder? 

Jeg var ferdig med bachelor i psykologi, og ønsket å jobbe med mennesker. Jeg hadde en plan om å studere videre, men jeg ønsket mer jobberfaring først. 

En stilling som jobbveileder på NAV Porsgrunn ble utlyst, og jeg kjente meg veldig igjen i stillingsbeskrivelsen. Det stod at man må ha tro på at alle mennesker kan lykkes i arbeidslivet, og at man må være en raus person. Jeg liker å motivere andre mennesker, og så på dette som en givende jobb. 

Image
En kvinne med sort hår og blå overdel. Hun står med en mann og ser på lapper med utlyste stillinger på en vegg. De er på et kontor

Hvordan er en vanlig arbeidsdag?

En vanlig arbeidsdag starter rundt klokken 08.00 eller 09.00. På NAV har vi fleksitid, det betyr at vi har en kjernetid fra klokken ni til halv tre hvor alle ansatte skal være på kontoret. Da kan man velge å starte så tidlig som klokken syv eller åtte eller jobbe sent til klokken fire eller fem. 

Dagen starter med å logge seg inn og få opp de systemene som skal opp. Jeg sjekker også mail, det er viktig for å få med seg all informasjon fra kollegaer og alle møteinnkallinger. Så dagen starter med å sjekke alle systemene. 

Noen ganger har du møter med arbeidssøkere hele dagen. Hvis man ikke har att oppfølging på en ny arbeidssøker, er det første man gjør å kartlegge. Det er forskjellige avdelinger her, det gir forskjellige kartlegginger. For eksempel om du jobber på ung-avdeling kan det være kartlegging med rus, mens hvis du har med flyktninger å gjøre er det mer kartlegging rundt språk. Når kartleggingen er fullført starter jobbsøkerprosessen, med CV, søknader og hvilke jobber de kunne tenke seg.

Jeg snakker også med arbeidsgivere. Dagen er ofte fylt med møter, både internt og med arbeidssøkere, arbeidsgivere eller praksismøter. Det kan hende man har en jobbmesse man forbereder seg til. 

En stor del av jobben er også å skrive referater, følge lovverk, samarbeide på tvers av avdelinger og snakke med arbeidsgivere eller tiltaksarrangører.

Hva kreves for å kunne jobbe som jobbveileder?

– Det er flere veier inn i yrket. I utlyste stillingsannonser kreves det ofte minimum bachelorgrad innen sosialfaglig bakgrunn, pedagogikk, psykologi, sykepleier, vernepleier, HR eller økonomi. Jeg har en bachelor i psykologi.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

Du må være glad i å jobbe med mennesker, og det å kunne motivere mennesker ut i jobb er en viktig del av jobben. Jobben passer for folk som er selvgående, god på kommunikasjon og relasjonsbygging. Tålmodighet, tydelighet og raushet vil jeg si er gode egenskaper for denne jobben. 

Denne jobben passer kanskje ikke de som ikke ønsker så mye kontakt med mennesker eller som ikke tør å ringe arbeidsgivere eller er lite kontaktsøkende.

Hva liker du best ved å være jobbveileder?

Det jeg liker best er å se folk, som har vært utenfor arbeidslivet lenge, lykkes med å få jobb. Jeg liker at jeg får gjort en forskjell i menneskers liv, selv om jeg kanskje er et lite mellomstopp i veien videre så føler jeg at jobben er verdifull og at man gjør en forskjell. 

Hva liker du minst?

Det er litt vanskelig å svare på, men det er spesielt når arbeidssøkeren ikke klarer å nå opp til kravene til arbeidsmarkedet. Det er mange der ute med mye god kompetanse som ikke får en sjanse fordi de ikke har formell utdannelse eller fordi de ikke kan språket godt nok. 

Image
En kvinne med sort hår og i blå overdel sitter foran en PC og smiler. Hun er på et kontor.

Hvilke andre muligheter finnes det innenfor yrket? 

Det er mange som videreutdanner seg innen psykisk helse, barn og ungdom, rusomsorg, veiledning eller karriereveiledning. Det er mange veier å gå, ofte kan man søke om permisjon til eksamener og studiedager hvis man ønsker å studere samtidig som man jobber. 

Hva tjener en jobbveileder?

Det kommer litt an på ansiennitet, altså hvor mange år man har hatt i arbeidslivet og om det er kommunalt eller statlig. Det kommer også an på om man har fagbrev, og master i tillegg til bachelor. Som regel starter man et sted mellom 530–550 000.

Hvordan er sjansene for jobb som jobbveileder? 

Det kommer helt an på hvor man bor, i mer tettbygde byer så kan det være stor etterspørsel både i privat og offentlig sektor. Det er mange som jobber som jobbveiledere eller jobbkonsulenter for rekruttering og bemanningsbyrå. I NAV i Vestfold og Telemark er det stadig mange jobber utlyst, da folk er i permisjoner grunnet svangerskap, folk flytter og bytter jobber. 

Tilhørende utdanninger

Pedagogikk

Du lærer om undervisning, oppdragelse, læring og utvikling.

Finn studier
Samfunnsfag

Samfunnsfag er en fellesbetegnelse for fag som sosiologi, statsvitenskap, historie, samfunnsgeografi og samfunnsøkonomi.

Finn studier
Karriereveiledning og rådgivning

Du lærer å veilede unge og voksne, slik at veisøkere blir mer bevisst på egne ønsker og muligheter når det kommer til valg av utdanning og yrke.

Finn studier
Veiledning

Du lærer om pedagogisk veiledning av blant annet lærlinger, kollegaer og andre.

Finn studier
Sosialt arbeid (sosionom)

Du lærer om å forebygge, løse og redusere sosiale problemer for ulike utsatte grupper, som for eksempel familier, unge, rusavhengige, flyktninger også videre.

Finn studier