Arbeidsleder i bygg og anleggsbransjen

– Det gøyeste er jo å se at de tingene du har planlagt fungerer, forteller Christer.
Mann med skjegg i gul arbeidsuniform
Christer Stavnem , 38 år
Produksjonsleder
Backe Rogaland
«For å si det med andre ord, så må du kunne ha flere baller i lufta og være fleksibel.»
― Christer Stavnem
Tekst og foto:
Kathrine Vikne Holth
Publisert: 27.11.2023
«For å si det med andre ord, så må du kunne ha flere baller i lufta og være fleksibel.»
― Christer Stavnem
«Det beste med jobben er å omgås folk, og treffe mange forskjellige mennesker i løpet av en arbeidsdag.»
― Christer Stavnem

Hvorfor valgte du å bli arbeidsleder?

– Jeg har sett for meg å jobbe i bygg- og anleggsbransjen siden videregående. Først startet jeg med å ta fagbrev og jobbet cirka 10 år som fagarbeider. Deretter begynte jeg å jobbe som BAS (en som detaljstyrer arbeidet ute i produksjonen og samarbeider tett med produksjonsleder), i cirka fem år. Etter som tiden har gått har det bare blitt mer ansvar og oppgaver og du utvikler deg selv.

Image
Mann i arbeidsklær står ved skrivebord og leser av måleren på et teknisk apparat.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– En vanlig dag kan bestå i å lede betongarbeidet på tildelte prosjekter, i samarbeid med øvrige ledere. Jeg er ansvarlig for at arbeidet blir utført i henholdt til beskrivelser, godkjente og oppdaterte tegninger. Jeg passer også på at alle avtaler, timeverk og lover og regler som gjelder blir overholdt.

Det er også veldig viktig med tilsyn med HMS og sørge for at dette blir ivaretatt.  I løpet av en dag kan jeg ha 70 telefonsamtaler, men det gøyeste er jo å se at de tingene du har planlagt faktisk fungerer.

Hva kreves for å kunne jobbe som arbeidsleder?

– Det kreves at du har fagbrev og erfaring, og selvsagt personlig egenskaper. Du må kunne klare å jobbe sammen med andre mennesker, også i team, motivere andre kollegaer og få de til å spille på lag. Interesse for bransjen og å holde seg faglig oppdatert er en annen forutsetning. Det som er endret, er at fagbrevene innen betongfaget har en annen tittel nå enn da jeg tok fagbrev. Den gangen tok man fagbrev som forskalingssnekker eller jernbinder, jeg er usikker på hva tittelen er i dag.

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Dette yrket passer for de som liker utfordringer i hverdagen, som liker å omgås andre mennesker og som blir motivert av å finne de gode løsningene. Hvis du vil ha muligheten til å kunne påvirke og liker å si meningen din, kan dette være den rette jobben. Du må også selvsagt være praktisk anlagt for å vite hvordan du skal utføre ting. Det handler om å ha forståelse og være strukturert. Det er veldig viktig med læringsvilje og å kunne tilegne seg ny kunnskap. For å si det med andre ord, så må du kunne ha flere baller i lufta og være fleksibel. Jeg vil si at dette yrket ikke passer for deg som kun har teoretisk bakgrunn eller trives best med å jobbe helt alene.

Hva liker du best med å være arbeidsleder?

– Det beste med jobben er å omgås folk, og treffe mange forskjellige mennesker i løpet av en arbeidsdag. Det gøyeste er jo å se at de tingene du har planlagt fungerer. Når du ser resultatene man skaper sammen som et team og alle får bidra. Det er få dager som er like.

Hva liker du minst?

– Det blir vel litt det med mennesker da. Hvis det er mye negativ energi eller negative mennesker generelt, kan det bli vanskelig å samarbeide eller jobbe sammen.

Image
Mann i arbeidsklær sitter ved skrivebord og skriver på en datamaskin.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– De som velger å ta fagbrev kan etter endt læretid begynne på teknisk fagskole. Du kan  jobbe deg oppover gjennom erfaring og etter hvert få mer ansvar både som produksjonsleder, prosjektleder og arbeidsleder. Jeg er jo produksjonsleder og planlegger, det går litt hånd i hånd.

Hva tjener en arbeidsleder?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror det er veldig forskjellig på landsbasis. De fleste som har denne jobben har mye erfaring, du kommer ikke rett fra skolen i denne stillingen her. Gjennomsnittslønn for alle ansatte i Norge er 638 000 kr per år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hvordan er sjansene for å få jobb som arbeidsleder?

– Hvis du har ambisjoner, interesse for faget, pågangsmot og lærevilje, så øker dette sjansen for å få en slik type jobb. Større bedrifter har naturligvis et større behov enn mindre bedrifter. Mange bedrifter ønsker kandidater som kan ta teknisk fagskole, eller man kan få denne jobben uten formell utdannelse hvis man har lang erfaring.

Tilhørende utdanninger

Tømrerfag

Du får kompetanse om bygging og montering av trekonstruksjoner og innredningsarbeid i nybygg og ved rehabiliteringer.

Finn studier
Anleggsmaskinførerfag

Du lærer å ta i bruk og vedlikeholde anleggsmaskiner og tilleggsutstyr på en forsvarlig måte. Planlegging og gjennomføring hører også med.

Finn studier
Ledelse

Du lærer om ledelse i ulike bransjer og fagfelt.

Finn studier
Bygg

Du lærer om forvaltning, drift og vedlikehold av bygg, bygningsfysikk, bygningsproduksjon, betong-, tre- og stålkonstruksjoner.

Finn studier
Klima, energi og miljø i bygg

Du lærer om moderne tekniske løsninger for inneklima, energieffektivitet og miljø i bygg, med fokus på prosjektering og drift av varme-, kjøle- og ventilasjonsanlegg.

Finn studier
Byggingeniør

Du lærer å utrede, prosjektere og planlegge prosjekter og å lede og administrere byggeprosjekter.

Finn studier