Hvorfor valgte du å bli skoleassistent?

– Jeg har to års arbeidserfaring som skoleassistent i India, hvor jeg jobbet med barn i alderen tre til fem år. Det likte jeg godt. Da jeg kom til Norge i 2020 så begynte jeg på norskkurs, og jeg hadde praksis på denne skolen. Jeg fikk så pedagogisk assistentkurs fra rektor, og begynte å jobbe som skoleassistent her i etterkant.

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg begynner på jobb klokken halv ti og jobber med barn i alderen seks til ni år. Dette er en montessoriskole; vi bruker andre undervisningsmetoder og materiale enn offentlige skoler. I klasserommet er vi én lærer og to assistenter. Som assistent er min jobb å hjelpe barna med de oppgavene de får - uten å gi de svaret. Hvis et barn trenger ekstra hjelp, så går vi ofte inn på et grupperom. Noen elever ser videoer, andre vil lese og mange vil tegne. Gjennom dagen undervises det i matte, språk, geografi, naturfag og andre fag. Noen ganger har vi kulturelle fag, hvor jeg underviser i yoga eller lager mat fra India eller andre land.

Etter klokken halv tolv så er det pause. Da kan barna ha lyst til å gå ut og få frisk luft. Jeg hjelper de med å ta på seg uteklær, og så går vi ut og leker. Jeg blir med. Når vi er ute så er vi på husken, vi spiller fotball, leker i sandkassen eller hopper tau. Ofte gir jeg barna fart på husken. Vi voksne har også ulike pedagogiske uteleker som vi steller i stand for barna. En lek kan være at barna skal finne ulike ting som beskriver ordet "høst". Da finner de høstblader i ulike farger.

Etter skolen så jobber jeg på SFO hver dag. SFO begynner klokken halv tre og varer til klokken fem. 

Hva kreves for å kunne jobbe som skoleassistent?

– Man trenger ikke å ha utdanning for å jobbe som skoleassistent. Selv har jeg tatt pedagogisk assistentkurs, og skal ta mer utdanning for å bli lærer.

I denne jobben må du kunne snakke godt norsk, barna forstår ikke engelsk. 

Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?

– Som skoleassistent er det positivt å være en glad og hjelpsom person. Noen barn trenger ekstra hjelp, da må man kunne forklare ting til de og hjelpe de på ulike måter. Man må vite når man skal være stille, slik at barna kan tenke selv, og når man skal forklare mer. Du må kunne snakke godt med andre. Jeg snakker mye med lærerne og foreldrene til barna. Hvis du ikke vil jobbe med barn og ikke liker skoler, så er kanskje ikke denne jobben for deg.

Hva liker du best med å være skoleassistent? 

– Jeg liker å leke med barna og finne på gøye ting med de. Jeg liker også å bruke montessorimaterialet til undervisning, som puslespill og cue cards. Montessoriklasserommene er veldig fine.

Hva liker du minst?

– Hvis barna ikke forstår noe, kan det være vanskelig å finne gode måter å forklare de det slik at de kommer frem til svaret selv. 

Image
Lisens
1

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan være assistent på skoler og i barnehage. Hvis man utdanner seg så kan man for eksempel bli lærer eller barnehagelærer

Hva tjener man som skoleassistent? 

– I fjor, da jeg fikk utdanningen min godkjent av NOKUT, tjente jeg 420 000 kroner i året. 

Hvordan er sjansene for å få jobb som skoleassistent?

– Det er vanskelig å få jobb som skoleassistent. Får man jobb, så får man ofte deltidsjobb eller vikariat. Når man har utdannelse så er det lettere å få jobb. 

Tekst:
Jonina Reynisdottir