Sivilingeniør
Hvorfor valgte du å bli sivilingeniør?
– Jeg har alltid vært glad i teknologi, og på skolen var det i naturfag og matte jeg hadde de beste karakterene. Så lenge jeg kan huske har jeg visst at jeg ville bli ingeniør. Man kan bli sivilingeniør innenfor mange områder, og hvorfor det ble innenfor det feltet jeg jobber i, som er vann og miljøteknikk, er litt tilfeldig. Jeg startet med å ta en bachelor som byggingeniør. Det tredje og siste året på bacheloren hadde jeg noen fag som dreide seg om vann og miljø. Det var veldig interessant for meg, og gjorde at jeg ønsket å studere det mer. Jeg tok derfor en master i vann og miljøteknikk. Masteroppgaven var inngangen til den stillingen jeg har nå.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Dagen min begynner mellom klokka 7 og 8. Jeg starter PC-en og går gjennom mailen min. Der ligger det ubehandlede mailer fra dagen før og nye mailer som har kommet inn. Så bruker jeg litt tid på å besvare mailene, og da må jeg prioritere mellom det som haster og det som kan vente. Deretter begynner jeg å arbeide med de arbeidsoppgavene som er satt for uka. Dagene er planlagte for en-to uker siden, så jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre. Vi har ganske stramme fremdriftsplaner.
Vi driver stort sett med hovedforsyningsanlegg. Det er store vannledninger som skal frakte vann fra renseanlegg til ulike soner i en kommune. Jeg jobber for det meste med hovedvannledninger som strekker seg 8–10 kilometer fra høydebasseng til høydebasseng. Akkurat nå jobber jeg med et stort prosjekt som skal koble vannledninger fra Fredrikstad og Sarpsborg til Oslo. Her er det mange ulike fagfelt som må inn for å få optimalisert arbeidet. Og så er det mange krav for hvordan dette skal gjøres som må tas hensyn til.
Jeg er en potet, så jeg gjør egentlig litt av alt. Jeg fungerer både som prosjektleder, men jeg gjør mye av faget i tillegg. Det kan bestå av tegninger, beskrivelser, beregninger, rapporter og ikke minst kundekontakt. Jeg modellerer mye, som vil si å lage 3D-tegninger i et dataprogram.
I løpet av dagen har jeg mange ulike møter som går ut på å avklare og formidle informasjon. Det er ulike statusmøter, kontraktoppfølgingsmøter og jevnlige prosjekteringsmøter. Det kan gjerne være to-tre møter i løpet av en dag. Etter et møte er det mye etterarbeid. Du skal gjerne formidle informasjon til andre fagfolk, eller du skal endre eller utrede noe. Mye av tida går med til det.
Jeg samarbeider med mange fagfolk innenfor forskjellige områder. Det kan være folk som jobber med byggesøknader, maskiningeniører, bygningsfolk, og de som jobber med miljørelaterte ting. Kommunikasjon er en viktig del av hverdagen vår.
Hva kreves for å kunne jobbe som sivilingeniør?
– For å kalle seg sivilingeniør, må man ta en master i ingeniørfaget. For mange er den naturlige veien å gå og ta et studieforberedende utdanningsprogram på videregående, og deretter studere til ingeniør. Men å ha en praktisk forståelse er en stor fordel i jobben som ingeniør. Derfor kan det være positivt å ha et fagbrev i bunn før du begynner på utdannelsen. Da må du i tilfelle ta et påbygningsår før du starter på ingeniørstudiene.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Du bør like teknologi, naturfag og matematikk. Du bør også være glad i samfunnsutvikling og nytenkning. Og hvis du i tillegg trives med kommunikasjon og samhandling, er du langt på vei.
Det er ulike typer ingeniører, så dette yrket kan passe for både introverte og ekstroverte. Du får så mange muligheter, så du kan velge den retningen som passer deg best.
Hva liker du best med å være sivilingeniør?
– Det er så mye. Noe av det jeg liker best er friheten jeg har når jeg sitter og jobber. Jeg kan utforske, tenke fritt og bruke tid på å tenke nytt. En annen ting jeg liker er samarbeid med andre, kommunikasjonen, å bli kjent med andre, se verden fra andre perspektiv og å lære fra andre. Jeg liker også mulighetene yrket gir deg. Du har god lønn, det er en bra arbeidsplass, og du har fleksibel arbeidstid der du også har muligheter for hjemmekontor.
Hva liker du minst?
– Innimellom er det veldig mye å gjøre. Du får tidspress på deg, og du må levere. Det kan bli litt stress. Men det er mye opp til deg hvordan du planlegger dagene. Hvis du følger fremdriftsplanen, og det du har blitt enig om, og hvis du i god tid sier fra om at du for eksempel trenger flere ressurser eller mer tid, vil det som regel løse seg.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Det er mange muligheter som sivilingeniør. Jeg jobber for et privat selskap, men man kan også jobbe for kommunen eller staten. Så kan man starte privat firma. Eller man kan bli lærer.
Du kan også finne en interessant problemstilling, og så kan du videreutdanne deg og få en doktorgrad. Etter det er det kanskje mest naturlig å jobbe på en utdanningsinstitusjon som forsker.
Hva tjener en sivilingeniør?
– Startlønna er på rundt 650 000 kroner. Jo mer erfaring du har, jo mer får du. Etter ti år vil jeg si at snittlønna er på mellom 850 000–900 000.
Hvordan er sjansene for å få jobb som sivilingeniør?
– Som ingeniør innenfor vann og miljøteknikk er sjansene store. Det blir utdannet veldig få ingeniører innenfor dette feltet, så her vil jeg tro sjansene for å få jobb er nesten 100 %. Men Norge skriker generelt etter teknologer. Det er behov for ingeniører innenfor en rekke felt som blant annet maskin og elektronikk. Derfor skal det ikke være noe problem å få seg jobb som sivilingeniør.
Tilhørende utdanninger
Sivilingeniør
For å bli sivilingeniør må du ta en femårig utdanning innen teknologi. Du kan enten starte direkte på et femårig masterprogram innenfor teknologiske fag eller ta en bachelor i ingeniørfag etterfulgt av et toårig masterprogram i teknologi.
Finn studierIngeniør
En ingeniørutdanning kombinerer realfag og teknologifag, og gir kunnskap om samspillet mellom teknologi, miljø og samfunn.
Finn studierVidereutdanning for ingeniører
En videreutdanning gir deg spesialisert kunnskap innen det valgte fagomårdet.
Finn studier