Portrettbilde av oversetter Lene Stokseth.

YrkesintervjuOversetter favoritt ikon

– Det er viktig å ha stor respekt for og stor glede av språket, sier Lene Stokseth.

Lene Stokseth
54 år
Oversetter
Frilanser, Bergen

Hvorfor valgte du dette yrket? 

– Jeg visste ikke at jeg skulle bli oversetter. I mange år jobbet jeg som journalist og redaktør i bokbransjen, men da jeg flyttet til Bergen ville jeg prøve noe nytt. Jeg var bestemt på at jeg ville begynne for meg selv. Da ble det oversetting, fordi jeg alltid har likt å skrive. Nå oversetter jeg både skjønnlitterære bøker og sakprosabøker og synes det er veldig gøy med så stor variasjon.                     

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Om morgenen skal ungene på skolen, og deretter er jeg på kontoret mitt fra klokken åtte. Jeg bruker å ha den originale boka i PDF-fil på den ene halvdelen av dataskjermen, og mitt eget dokument med oversettingen på den andre halvdelen av skjermen når jeg jobber. Da oversetter jeg direkte og slår opp i ordbøkene når jeg er usikker. I løpet av en dag er det mange ord som må slås opp for at jeg skal være sikker på å finne de rette nyansene. Tidligere brukte jeg fysiske ordbøker, som det lå massevis av rundt på kontoret, men nå finnes alt elektronisk. Når jeg oversetter boka den første gangen, noterer jeg meg ting jeg skal sjekke opp senere. Det kan være at jeg skriver en parentes hvor det står “sjekk opp dette”. Hvis problemet tar mer enn et par minutter å fikse, hopper jeg over det og oversetter videre. Jeg er svært opptatt av flyten i arbeidsprosessen, spesielt i den første runden med boka. Jeg bruker også tid på å google ting, lese artikler og spørre eksperter. Innimellom får jeg noen til å lese et avsnitt for meg slik at jeg kan forsikre meg om at det høres bra ut. Oversetting handler mye om å skjønne hva forfatteren vil si, tone, stil og nyanser. Når jeg har oversatt boka den første gangen, går jeg gjennom for å rette opp alle merknadene mine. Arbeidsdagen er som regel ferdig klokka fire, og det varierer veldig hvor mange sider jeg oversetter i løpet av en arbeidsdag. 

lenestokseth_oversetter_foto_av_teresagrotan.jpg

Oversetter Lene Stokseth sitter i en stol og leser ei bok.
Lisens: 
All rights reserved.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket? 

– Jeg har min utdanning inne språk, men det er også mulig å ta en translatøreksamen som gir muligheten til å oversette for eksempel rettsdokumenter og oppdrag fra næringslivet. Det er viktig å ha stor respekt for språket, og ikke minst ha stor glede av det. En del skriveerfaring er også et pluss. Hvis du er strukturert og leverer oppdragene i tide, får du flere oppdrag. Selvdisiplin er derfor en viktig egenskap som oversetter, spesielt hvis du er frilanser som meg. For å gjøre en god jobb som oversetter må du være en god leser. Det er viktig å kunne forstå stilen i teksten og nyansene i språket når du leser. Du må skrive godt norsk, være nysgjerrig, tålmodig og i stand til å finslipe teksten. Rett og slett være litt perfeksjonist. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

Det eneste hinderet må være hvis du er blind, ellers tror jeg dette yrket passer til alle. Har du riktige hjelpemidler og skriveverktøy, tror jeg også en dyslektiker kan gjøre en god jobb som oversetter. Det handler om å være ekstra nøye. 

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Jeg liker at det er så mye variasjon i jobben. Jeg får oversette både romaner, krim og spenning, bøker om psykologi, historie, naturvitenskap og mye mer. Selv om jeg sitter ved samme datamaskin hver dag er det spennende å kunne leke med språk. Dessuten er det deilig å være sin egen sjef.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Det må være usikkerheten som frilanser. Ingen er forpliktet til å gi meg jobb. Akkurat nå har jeg mye å gjøre, men jeg kan aldri være sikker på hvor lenge de gode tidene vil vare. Mange synes at det er vanskelig å leve med den økonomiske usikkerheten. Jeg anbefaler oversetteryrket for mennesker som er glad i å lese og skrive, men husk at det er vanskelig å få innpass i forlagsbransjen. Folk som er tålmodige og pliktoppfyllende vil passe godt til dette yrket. 

lenestokseth_oversetter_foto_av_teresagrotan_2.jpg

Oversetter Lene Stokseth sitter på et kontor og ser inn i en dataskjerm, mens hun taster på tastaturet.
Lisens: 
All rights reserved.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Hvis du tar translatøreksamen kan du for eksempel jobbe med oversetting av juridiske dokumenter. Det er også mulig å jobbe med teksting av film og TV – audiovisuell oversetting – eller oversette fagbøker, manualer, brosjyrer med mer. 

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Lønnen til en oversetter kan variere veldig. Jeg er frilanser og får betalt for hvor mye jeg gjør. I forlagsbransjen bruker vi en normalkontrakt der honoraret regnes ut etter en avtalt sats basert på hvor mange tegn (med mellomrom) det er i oversettelsen. Ifølge en medlemsundersøkelse NFF (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening) gjorde i 2015, har flesteparten av faglitterære oversettere over 500.000 kroner i årslønn. 

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Det er ikke så lett å få jobbe med å oversette bøker, fordi det er veldig vanskelig å få den første sjansen eller boka. Det er jo begrenset med bøker som skal oversettes, men du må ikke gi opp. En lur idé kan være å prøve seg på noen sider med ulike tekster først, som kan legges ved CV-en. Hvis du vil oversette bøker, er det en fordel å ha bodd i et annet land en stund, fordi oversetting av bøker handler mye om kulturforståelse. Et annet tips for å øke jobbmulighetene som oversetter er å satse på andre språk enn de fleste bøker oversettes fra, for eksempel et asiatisk språk. 

 

Tekst: Ingvild Hegge Eriksen

    • For å gjøre en god jobb som oversetter må du være en god leser.
    • Folk som er tålmodige og pliktoppfyllende vil passe godt til dette yrket.
    • Jeg må slå opp mange ord for å være sikker på å finne de rette nyansene.

Yrkesbeskrivelser

Utdanningsbeskrivelser