Hvorfor valgte du dette yrket?

– Som mange andre ungdommer, så visste jeg ikke hva jeg skulle bli når jeg skulle bli stor. Jeg tenkte at ingeniør kunne være et bra yrke, så jeg begynte på forkurs for ingeniørutdanningen fordi jeg manglet realfag. Det tok meg ett år, deretter var jeg klar til å søke på høyere utdanning. Jeg kunne velge mellom å bli ingeniør innen bygg, data, elektro og mye annet. Jeg tenkte at folk slutter jo aldri å bo, og det betyr at vi aldri vil slutte å bygge. Derfor falt valget på å bli byggingeniør. Jeg studerte på NTNU i Ålesund og ble ferdig der i 2004. Etter å ha jobbet som byggingeniør i flere selskaper, startet jeg opp mitt eget entreprenørselskap i 2014. 

Image
To menn i arbeidsklær ser på betonglegging på en byggeplass.
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Jeg driver mitt eget entreprenørselskap hvor jeg jobber som daglig leder. Jeg starter ofte dagen med å dra på byggeplassen. Akkurat nå har jeg fem byggeplasser. Jeg ser hvordan det går der, snakker med de ansatte, hører om de har alt de trenger, om det er noe utfordringer og om de er i rute. Jeg går over det som er gjort, sjekker kvaliteten og at alt er riktig. Jeg må sikre at de har fulgt tegningene. Vi har kontrakter på hele bygget, fra gravingen til nøkkelen står i døren. Det betyr at jeg har ansvaret for alle som jobber på prosjektet, altså ikke bare mine ansatte, men også innleide elektrikere og rørleggere som er på kontrakt. Jeg må se at de gjør det de skal, noe som krever at jeg har en viss kompetanse innen elektro, rør og ventilasjon. Det viktigste i jobben min er å passe på fremdrift og å gjøre kvalitetskontroll. Vi må følge tegningene og levere den kvaliteten kunden skal ha. Det er essensielt å levere fra seg gode bygg.

Jeg sitter også på kontoret. Da ser jeg over om det er noe jeg må lage, bestille inn eller svare på. Ofte må jeg bestille mye slik at de ansatte ikke må vente på varene – da blir det dødtid, og det er dyrt. For å unngå dette bestiller jeg ting i god tid. Det mest optimale er at med en gang en oppgave er ferdig, så er de ansatte klare for neste. Det slik man skaper god drift, og det er det jeg som må gjøre i stand.

Det er også ofte det er forespørsler fra kunder om anbud på bygg. Da må jeg se på hva de ønsker og kanskje lage noen tegninger. Jeg må også kalkulere pris, og sende over til kontaktpersonen. For å finne ut av prisen på prosjektet må jeg gjøre mange vurderingen. Først må jeg mengde alt, for eksempel vurdere hvor mange kubikk av betong jeg trenger og hvor mye det koster. Jeg må se på hvor mange kvadratmeter av vegg som skal opp, hvor mye isolasjon jeg trenger, samt at jeg må lage en plan for tak, vindu, elektro, rør og lignende. Arbeidskraft er også nødvendig, så det må regnes inn. Alt dette er med på å bestemme kundens pris, og når den er bestemt lager jeg en pakke for kunden. Når alt er klart, sender jeg det over til dem. Hvis kunden synes det er greit, så kan vi begynne med prosjektet. Hvis kunden ønsker prisen eller bygget annerledes, må vi gjøre endringer. Hvis de vil ha bygget billigere, kan vi måtte gjøre reduksjon i kvalitet, størrelse eller annet. Det går mye tid til anbudsregning.

Når vi leverer tilbud, gjør vi det ofte i konkurranse med andre selskaper. Da må vi ha bedre og billigere løsninger enn dem. Som ingeniør handler det mye om å finne gode løsninger.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves studiekompetanse og så en bachelorgrad innen byggingeniørfag. 

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Dette yrket passer i grunnen for veldig mange mennesker, tror jeg. Det finnes mange ulike typer byggingeniørarbeid, og man finner helt sikkert en type som passer for hver enkelt. Det er veldig ulikt å jobbe for en entreprenør og konsulent. Man kan velge det som passer best.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste med å være byggingeniør er at ingen dager er like. Du vet aldri hvilken utfordringer du får, for eksempel hvilke problemer som oppstår på byggeplassen. Alle dager er forskjellige. Du må tenke nytt hver dag. Dessuten er det mange ulike arbeidsoppgaver, du må lære stål, tømring og elektro for eksempel. Du blir kjent med mange ulike mennesker og du får et stort nettverk innen ulike bransjer.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Utfordringen med å være byggingeniør er at alle kommer til deg for å få svar. Når de på byggeplassen lurer på hvordan de skal gjøre noe, så må du svare på det. Hvis de lurer for eksempel på hvor mye betong de skal bruke, om de kan endre på en arbeidsoppgave eller om noe er gjort riktig, så skal du svare og vurdere det. Det er et stort ansvar, men jo mer erfaring du har, jo enklere går dette. Det er lite man kan det første året, men etter hvert som tiden går, så lærer man mer.

Det er også mye tidspress. Kunden forventer bygget sitt klart til en viss dato, og hvis vi blir forsinket må vi betale bøter hver dag. Derfor er det kjempeviktig å være proaktiv og å sørge for å skape fremdrift.

Image
Mann i gule arbeidsklær studerer byggetegninger på et bord
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Som ingeniør i entreprenørbransjen bør du ha bein i nesa og ryggrad. Du må være sterk mentalt. Hvis ikke, varer du dessverre ikke lenge i bransjen. Du blir sliten og faller igjennom. Det er for eksempel vanskelig når du har en plan, men så kommer ikke elektrikeren når han har lovet. Det er ditt ansvar, så da må du få han dit. Du må kreve at andre holder driften oppe og at alle ledd fullfører sin del etter avtalen. Det er en viss type personlighet som klarer seg i lengden.

Hvis man jobber som byggingeniør hos konsulent, så sitter man på et kontor og gjør jobben derfra. Da har du ikke det samme trykket. De skal levere fra seg tegninger og ha møter, men i entreprenørbransjen er det hardere bud.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Du kan jobbe som byggingeniør for entreprenør, konsulent eller byggherre. Du kan så spesialisere deg i for eksempel HMS, kvalitetssikring eller annet. Du trenger ikke å ha hele ansvaret slik jeg har. I de større firmaene, som Skanska og Veidekke, så har de én ingeniør per funksjon. Du kan også bli teknisk tegner, lage illustrasjoner eller bli byggeleder på kundesiden. Da jobber du for kunden, den som kjøper bygget, og skal sikre at selskapet som bygger gjør en god jobb og at det er fremdrift. Du kan også gå videre inn i administrasjon, økonomi eller prosjektledelse. Når du har blitt ingeniør er du ettertraktet mange steder.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Jeg tror det er normalt å tjene alt ifra 450 000 til 550 000 kroner som nyutdannet byggingeniør. 

Hvordan er sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De tror jeg er veldig gode. Vi må ofte si nei til oppdrag fordi vi ikke har nok kapasitet. I år og i fjor har det vært ekstremt høy etterspørsel og mange kundeoppdrag. Jeg tror at det er veldig gode muligheter som byggingeniør.

Tekst:
Jonina Reynisdottir
Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.