Valg av programfag
Programfag er fag du velger på videregående som passer til det utdanningsprogrammet (linjen) du har valgt. Programfagene skal hjelpe deg med å bli god på akkurat det du vil lære mer om.
Programfag er fag du velger på videregående som passer til det utdanningsprogrammet (linjen) du har valgt. Programfagene skal hjelpe deg med å bli god på akkurat det du vil lære mer om.
Valg av programfag i videregående skole er viktig for å spesialisere seg innen ønsket utdanningsprogram. Hvis du går et studieforberedende utdanningsprogram kan du velge programfag etter vg1, mens yrkesfaglige programmer har felles programfag. Det anbefales å vurdere fag du liker og å sjekke eventuelle krav til videre studier.
I enkelte studieforberedende utdanningsprogram er programfagene faste og felles for alle elevene. Velger du studiespesialisering kan du selv velge hvilke programfag du vil fordype deg i, etter bestemte krav. Dette forklarer vi nærmere lenger ned i artikkelen. I yrkesfaglige utdanningsprogram er programfag faste og felles for alle elevene.
På vg1, det første året, har alle både fellesfag og programfag. Fellesfagene består av norsk, matematikk, engelsk, naturfag, samfunnsfag, geografi og kroppsøving. Hvis du går studieforberedende, begynner du med valgfrie programfag på vg2.
På vg2 velger du programområde innenfor utdanningsprogrammet ditt. Du må fortsette med fellesfag, og velger programfag etter bestemte regler.
Eksempel fra studiespesialisering med realfag
Hvis du går vg2 studiespesialisering med realfag må du velge to programfag fra realfagsområdet, begge skal være på 140 timer hver. Hva du kan velge kommer an på hvilke fag skolen tilbyr. Sjekk nettsiden til skolen din eller snakk med en rådgiver.
Når du tar samme programfag over to år (for eksempel kjemi 1 på vg2 og kjemi 2 på vg3), kalles dette en fordypning. For å få vitnemål fra studiespesialisering må du ha minst to slike fordypninger innenfor ditt valgte programområde.
Mange programfag bygger på hverandre, for eksempel bygger kjemi 2 på kjemi 1. Vanligvis må fag som bygger på hverandre tas i riktig rekkefølge, men etter rektors vurdering kan du i enkelte tilfeller ta et programfag på høyere nivå uten å ha tatt det laveste nivået først. Uansett må du videreføre to programfag fra vg2 til vg3 for å møte kravet om fordypning.
På vg3, fortsetter du med undervisning i skole. I tillegg må du fortsette med minst to av programfagene du valgte på vg2.
Hvis du går et yrkesfaglig utdanningsprogram, har du fellesfag som norsk, engelsk, matematikk, naturfag og kroppsøving, og programfag. Programfaget gir en generell introduksjon til yrkesfeltet du har valgt.
Se hvilke fag du har på vg1 yrkesfag
På vg2 velger du programområde innenfor ditt utdanningsprogram. På vg2 kan du øke din spesialisering og får mer tid til yrkesfaglig fordypning
Se hvilke fag du har på vg2 yrkesfag
Den vanligste veien til yrkeskompetanse er hovedmodellen, og betyr at du går to år på skole før du jobber to år som lærling i bedrift. Hvis du følger hovedmodellen, er du ute i læretid i vg3.
Men, visste du at det er flere måter å få fagbrev på? Les mer om veien til fagbrev her.
Les mer om ordningene som gir yrkeskompetanse
Uansett hvilket utdanningsprogram du velger, er det viktig å tenke gjennom valgene dine. Se på hvilke fag du liker og mestrer, og undersøk om det er spesielle fag du trenger for videre studier eller yrkesvalg. Snakk gjerne med en karriereveileder eller rådgiver på skolen din hvis du er usikker. Husk at det finnes mange veier til målet, og at du har mulighet til å ta opp fag senere hvis du skulle ønske det.