Fakta
- 51.90 (primær)
- 53.90 (ordinær)
Informasjon er oppdatert av Universitetet i Bergen
27. november 2024.
Om studiet
Studieprogrammet i havteknologi gir deg bred kompetanse innen sentrale temaer med spesialfokus på marin måle- og styringsteknologi samt marine installasjoner. Programmet er strukturert for å utvikle din evne til å forstå nåværende teknologi og bidra til videreutvikling av fremtidig havteknologi i en helhetlig sammenheng med tilhørende teknologi og samfunnsbehov.
Hva lærer du?
Utforskning, kartlegging og overvåking av marine miljøer og ressurser er avhengig av teknologi utviklet for bruk i havet, og kontinuerlig videreutvikling av denne teknologien er avgjørende.
Som student i havteknologi lærer du:
- Å forstå og videreutvikle eksisterende havteknologi med fokus på innovasjon og nytenkning
- Avanserte temaer innen marin akustikk, optikk, måleteknologi og instrumentering
- Å bruke anvendt fysikk og teknologi for å løse praktiske utfordringer
- Grunnleggende og spesialiserte emner innen matematikk, fysikk, statistikk og dataprogrammering
- Praktiske ferdigheter gjennom laboratoriearbeid og praksisopphold i virksomheter eller forskningsinstitusjoner
Målet med programmet er å gi studentene avansert kunnskap innen sentrale temaer i havteknologi, og å utvikle evnen til å forstå og bidra til fremtidens teknologiske løsninger i marine næringer.
Studiehverdag
Masterprogrammet i havteknologi er et femårig fulltidsstudium som kombinerer forelesninger, kollokvier, laboratoriearbeid, praksisopphold og ekskursjoner. Studiet er delt inn i to hovedkomponenter:
- Emnedel (240 studiepoeng): Grunnleggende emner i matematikk, fysikk, dataprogrammering og statistikk. Du tar også spesialiserte emner innen havteknologi, innovasjon eller mikroøkonomi. Praksisopphold i virksomheter eller forskningsinstitusjoner er inkludert i studiet.
- Masteroppgave (60 studiepoeng): Et veiledet forskningsprosjekt som gir deg muligheten til å fordype deg i et spesifikt tema innen havteknologi.
I løpet av en typisk uke har du 20–25 timer med forelesninger, seminarer og praktiske øvelser. I tillegg kommer selvstudium, ekskursjoner og praksisperioder.
Du får tidlig innføring i fagfeltet gjennom introduksjonsemner i første semester og praksisopphold i tredje eller fjerde semester.
Studiet har et tett samarbeid med næringslivet og forskningsmiljøer i regionen, som bidrar med praksisplasser, lærere og oppgaver til masterprosjekter.
Hva kan du jobbe som?
Med en mastergrad i havteknologi er du kvalifisert for en bred rekke karrieremuligheter innen marine næringer, som:
- Teknologiselskaper som utvikler marine sensorer og observasjonsplattformer
- Subsea-selskaper som bruker fjernstyrte og autonome undervannsroboter (ROV/AUV)
- Fiskeindustrien, som benytter akustiske sensorer for innhøsting av marine ressurser
- Havbruksnæringen, som bruker marin sensorteknologi for miljøovervåking
- Forsknings- og utdanningsinstitusjoner som Havforskningsinstituttet og Nansensenteret for miljø og fjernmåling
Studiet gir også et solid fundament for videre doktorgradsstudier og forskning innen havteknologi.
Verdiskapningen i den marine næringen i Norge er i rask vekst, og behovet for eksperter innen havteknologi vil være stort i overskuelig fremtid. Dette gjør at kandidater fra programmet er svært ettertraktet på arbeidsmarkedet.