Fakta

Lærested:
Sted:
Levanger
Studietype:
Lavere nivå
Studieform: Undervisning ved lærestedet
Studietempo: Deltid
Studiepoeng:
30

Informasjon er oppdatert av Nord universitet

.

Om studiet

Lӕr deg sørsamisk - og få en eksklusiv og ettertrakta kompetanse! På studiet Sørsamisk begynnernivå del 4 får du bygge videre på din språkkompetanse i sørsamisk. Begynnernivåemnene er rettet mot de som ønsker å arbeide for å styrke samisk språk, kultur og samfunn ved å ta i bruk språket og legge til rette for flere språkdomener der sørsamisk kan bli brukt. På del 4-emnet lærer du å bruke sørsamisk i akademiske og profesjonelle kontekster, og studiet kvalifiserer deg for inntak på sørsamisk bachelorgrad eller lӕrerutdanning på Nord universitet. Utdanningen gir deg mange muligheter innen arbeidslivet. Behovet for kompetanse i sørsamisk språk og kultur er stort både innenfor barnehager, skoler, helse og offentlig forvaltning, både innen kultursektoren og som språkkonsulenter og oversettere.Er du klar for å bli profesjonell i sørsamisk? Start med å søke Sørsamisk begynnernivå del 4!

Formål

Emnet Sørsamisk begynnernivå del 4 skal bidra til å fremme kompetansen i sørsamisk både innenfor og utenfor det samiske forvaltningsområdet. Formålet er at studentene skal føle seg trygge på å bruke språket i mange ulike situasjoner og på lengre sikt i yrkessammenheng, f.eks. i barnehage, skole og forvaltning både muntlig og skriftlig. Studentene skal også ha et solid grunnlag for videre studier i sørsamisk språk og kultur: Etter del 4 får man kompetanse til å ta sørsamisk lӕrerutdanning eller bachelorgrad i sørsamisk.

Studiet er et samarbeid mellom de sørsamiske språksentrene Aajege, Gïelem nastedh og Sijti jarnge; Grong videregående skole, Namdal studiesenter og Nord universitet.

Struktur

Emnet er samlings- og nettbasert og er lagt opp med 50 % progresjon, slik at det skal kunne kombineres med jobb og andre studier. Emnet inkluderer fysiske samlinger (2-dagers samlinger i Levanger), språkkaféer (ca 2 pr måned) og ukentlig nettbasert oppfølgning mellom de fysiske samlingene

Innhold

Studiet inneholder språklӕre (grammatikk og setningslӕre, morfologisk og syntaktisk analyse), praktisk sørsamisk (muntlig og skriftlig) og litteratur (prosa og faktatekster). I løpet av studiet blir sørsamisk brukt mer og mer som undervisningsspråk. Oppnådd kompetanse vil være tilsvarende Det felles europeiske rammeverket for språk, nivå B2.

Undervisningsopplegg

Undervisning ved institusjonen

Opptaksinformasjon

Opptak til studieprogrammet krever generell studiekompetanse. Søker må i tillegg kunne dokumentere gjennomført Sørsamisk begynnernivå del 3 eller språkkunnskaper på tilsvarende nivå.

Kan ikke dokumentasjon på samisk språk legges frem, er det adgang til å gjennomføre et opptaksintervju.

Hvis du ikke har generell studiekompetanse, kan du likevel bli vurdert for opptak hvis du har samisk tilknytning. Opptak gis da etter unntak i § 3-5 i opptaksforskriften.Ved Nord universitet gjelder bestemmelsen for de som har samisk tilknytning etter følgende alternativer:

• Søkere i en samisk familie med barn. - Samisk familie kan dokumenteres ved signert erklæring av tredjepart, som for eksempel erklæring fra skolen eller barnehagen som barna går på.

• Samiske søkere som ønsker å lære seg språket. - Kort brev der søker beskriver sin tilknytning til samisk språk og kultur. • Ansatte ved offentlige institusjoner i samiske områder - Signert erklæring fra arbeidsgiver.

• Ikke-samiske søkere bosatt i samisk område. - Dokumentasjon av bostedsadresse.

Hvis det er flere søkere enn studieplasser, må vi rangere søknadene. Vi rangerer da søknadene i prioritert rekkefølge etter punktene 1 til 4 under. Dette gjelder også søkere med generell studiekompetanse.

Har du samisk tilknytning bør du derfor laste opp dokumentasjon på det, selv om du har generell studiekompetanse

1. Søkere i en samisk familie med barn som får samisk opplæring.

2. Samer som ønsker å lære seg språket.

3. Ansatte ved offentlige institusjoner i samiske områder

4. Ikke-samiske søkere bosatt i samiske områder.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten

- har kunnskap om verbbøying i alle tempus og modus, aktiv og passiv

- har kunnskap om bredere bruk av kasus

- har kunnskap om andre grammatiske kategorier: ordklasser (adjektiv, adverb, adposisjoner) og ordstilling (attributt, adverbial, predikativ)

- har kunnskap om hvordan ordformer og setninger analyseres

- har kunnskap om spontan muntlig interaksjon (f.eks. samtaler og diskusjoner) og i forberedt muntlig produksjon (f.eks. presentasjoner)

- har kunnskap om å lese og analysere tekster på sørsamisk

- har kunnskap om å skrive tekster om ulike temaer

- har kunnskap om sørsamenes språkhistorie

- har kunnskap om de andre samiske dialektene og uralske slektsspråk.

Ferdigheter

Studenten

- kan snakke med god uttale og intonasjon

- forstår de viktigste forskjellene mellom de sørsamiske hoveddialektene

- kan bruke forståelig ordbøyning, mer kompliserte setningsstrukturer og faste uttrykk i egne tekster og spontan tale.

- kan analysere ordformer (i kasus- og verbbøyning) og setninger (subjekt, objekt og verb)

- kan delta med flytende tale i samtaler om ulike kjente og abstrakte temaer og opprettholde og motivere sine synspunkter

- kan forberede og gi en presentasjon på sørsamisk om et allment tema som er i sitt interessefelt.

- kan respondere på andres presentasjoner, stille spørsmål, gi strukturert respons og motivere sine synspunkter på sørsamisk

- kan skrive sammenhengende tekster i alle tempus (presens, preteritum, perfekt partisipp, pluskvamperfektum), modus (gerundium) og i aktiv og passiv tilpassa sjangeren.

- kan skrive essay om sine akademiske, profesjonelle eller personlige interesser, motivere sine synpunkter og veie fordeler og ulemper opp imot hverandre

- kan lese og forstå lengre faktatekster som er skrevet på en populærvitenskapelig måte

- kan lese og forstå lengre skjønnlitterære tekster

Generell kompetanse

Kandidaten

- kan bruke ulike ordbøker og digitale studieverktøy for å lette språklæring

- kan bruke sørsamisk i hverdagssituasjoner både muntlig og skriftlig

- kan lese, forstå og gjenfortelle samiske fortellinger

- kan bruke ord og uttrykk i relasjon til samisk kultur og tradisjon og samfunn

- kan reflektere over sin egen opplæring og opplӕringsstrategier

- kan følge og aktivt delta i undervisning ved universitet på sørsamisk

Kvalifikasjon/tittel

Generell Kvalifikasjon 30 SP