Nøkkelinformasjon
Lærested
Studiested
Nivå
FagskolestudiumStudiepoeng
30.0Semester
Kostnader
Offentlig finansiert
Studieform
Nettstudium, nettstøttet, samlingsbasertStudietempo
DeltidSøknadsfrist
1. februarOppstartsdato
HøstGodkjenninger
- Nokut
- Lånekassen
Om studiet
Landets første høyere yrkesfaglig utdanning for baker- og konditorer! Baker- og konditorbransjen har sterkt behov for å ruste dagens bakere og konditorer for fremtiden. Bransjen er under omstilling og behovet for rett kompetanse er en viktig forutsetning for videre vekst.
NYHET!
Baker- og konditorbransjen er en bransje i omstilling, der riktig kompetanse er en forutsetning for videre vekst. Bransjen har mange små og store bedrifter lokalisert i hele Norge, som har behov for kompetanseutvikling på alle utdanningsnivåer. Ny teknologi og det grønne skiftet er sentrale drivere for utvikling og vedlikehold av kompetansen i bedriftene, men også dybdekunnskap om råvarer og moderne bakeprosess er viktig. Dersom næringen skal kunne tilpasse seg til fremtidens utfordringer, er det et behov for formalisert kompetanse over fag- og svennebrevnivå.
Gjennom bransjeprogrammet for mat- og drikkevareindustrien, har organisasjonene Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge samarbeidet med Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse om å finne målrettede utdanningstilbud for alle som jobber i mat- og drikkebransjen.
Fagskolen i Viken er blitt tildelt midler via bransjeprogrammet til å utvikle studiet i samarbeid med baker- og konditorbransjen. Studiet Spesialisering baker- og konditorfaget vil bidra til økt kunnskap innen bedrifts- og produksjonsledelse, produktutvikling og nødvendige kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier.
Undervisningsopplegg
Studiet har et omfang på 30 studiepoeng og er inndelt i 3 emner. Studiet organiseres som nettbasert studium med fysiske samlinger i Sørumsand, som gjennomføres på deltid på 2 semester, over 1 skoleår. Totalt omfang iberegnet egenstudier antas å være omtrent 750 timer. Utdanningen ligger på fagskolenivå 5.1 i Nasjonalt Kvalifikasjonsrammeverk. Utdanningen inneholder ikke praksis.
Studiet består av tre emner. Hvert emne gir 10. studiepoeng.
- Råvarenes egenskaper, bruksområder og kjemi i produksjonsprosessen(10.stp.)
- Produksjons- og bedriftsledelse (10.stp.)
- Kvalitets- og produksjonsprosesser i bakerier og konditorier (10.stp.)
Opptakskrav
Les om opptakskravene til fagskoleutdanning på Samordna opptak ››
a) Relevant fag- eller svennebrev
Søkere som kan dokumentere at de skal gjennomføre fag-/svenneprøve etter opptaksfristen, kan tildeles plass med vilkår om bestått prøve i løpet av første semester. Legg ved lærekontrakten ved søknaden, som dokumentasjon på at du skal avlegge fagprøven i løpet av påfølgende semester.
Les mer om opptakskravene i studieplanen.
Opptaksinformasjon
Oppstart på dette studiet er høsten 2024, men du kan søke allerede fra 1.februar gjennom Samordna opptak.
Ønsker du mer informasjon om hver enkelt emne, finner du mer informasjon i studieplanen i fanen til høyre. Ved spørsmål om studiet kan du ta kontakt med oss: vikenfs@viken.no
Karrieremuligheter
Studiet vil bidra til å forbedre dine kunnskaper og ferdigheter som fagperson innen bakeri- og konditoribransjen, eller i lederroller innenfor sektoren. Du vil etter gjennomført utdanning ha lagt et grunnlag for livslang læring og kontinuerlig omstilling.