Personlig assistent

– Som personlig assistent skal du fungere som brukeren din sine hender og bein, sier Susannah Pokolo.
Portrett av Susanna Pokolo
Susannah Pokolo, 25 år
Brukerstyrt personlig assistent
Prima Assistanse, Ålesund
Intervjuet er mer enn to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.
«Det kreves ingen utdanning, men det er ønskelig med helsefaglig bakgrunn og førerkort. »
― Susannah Pokolo
Tekst og foto:
Jonina Reynisdottir
Publisert: 03.08.2021
«Det kreves ingen utdanning, men det er ønskelig med helsefaglig bakgrunn og førerkort. »
― Susannah Pokolo
«Det jeg liker best med denne jobben er at den er meningsfull. Jeg bidrar til å gjøre noen sin dag litt lettere. »
― Susannah Pokolo

Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg valgte å jobbe som personlig assistent fordi jeg alltid har likt å jobbe med mennesker. Søsteren min jobbet som personlig assistent, og jeg ble anbefalt å begynne, så da ønsket jeg å prøve det. Jeg har selv fagbrev som helsefagarbeider, noe som ble sett på som positivt når jeg søkte på jobben.

Image
Kvinne med rosa bluse står foran hylle i butikken og lukter på et duftlys.

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg? 

– Når man jobber som personlig assistent så jobber man for mennesker, unge eller eldre, som har ulike begrensninger eller plager som gjør at de trenger hjelp i hverdagen. Dette kan være for eksempel noen som er lam, døv, blind, som har psykisk utviklingshemming eller noe annet. Jeg har en bruker som jeg jobber 100 prosent hos. Det betyr at jeg skal fungere som hans eller hennes armer og ben, slik at brukeren får gjort de gjøremålene denne ønsker. Det første jeg gjør er å kjøre hjem til brukeren på morgenen. Brukeren står opp klokken ni og jeg kommer inn på rommet for å si god morgen. Jeg spør om brukeren vil ha noe å drikke, og deretter begynner jeg med personlig pleie og stell, altså en vanlig morgenrutine, som å pusse tenner, børste hår, finne frem klær og lignende. Hvis brukeren skal dusje, hjelper jeg til med det. Deretter lager jeg frokost for brukeren. De bestemmer selv hva de ønsker å spise.

Utover dagen ønsker brukeren ofte å gjøre andre aktiviteter, som å møte familie eller venner, sykle seg en tur eller noe annet, og det bistår jeg med. Noen brukere vil kanskje se på tv, gå på kino, på kafé eller gå og se i butikker. Hvis brukeren går ut av huset uten meg, pleier jeg som regel å rydde litt eller gjøre klart til middag. Det er brukeren som bestemmer hva de ønsker å spise, og jeg får som regel instrukser mens jeg lager mat, slik at matretten blir slik de ønsker. Det er ikke jeg som handler maten, men familiemedlemmer. Noen personlige assistenter handler mat for sine brukere.

Opplegget til brukeren bestemmes egentlig ganske mye etter hvilke plager eller begrensninger brukeren har, og hvordan hverdag deres er. Noen brukere er bare barn og går på skole, mens andre er eldre og trenger mye hvile. Ofte må man samarbeide tett med sykepleiere eller annet helsepersonell. Jeg må samarbeide med sykepleier fra hjemmetjenesten. Sykepleieren kommer på morgenen sammen med meg, og gjør morgenstellet. Deretter drar de, og da er jeg alene. Jeg trenger ikke å gjøre noe journalføring med min bruker, men det kan være at andre personlige assistenter må gjøre det.

Vaktene mine er enten på morgen eller kveld, fra 09–17 eller fra 17–23.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Det kreves ingen utdanning, men det er ønskelig med helsefaglig bakgrunn og førerkort. Selv har jeg fagbrev som helsefagarbeider og har jobbet på sykehjem.

Hvem passer ikke dette yrket for? 

– Du bør ha gode språk- og kommunikasjonsferdigheter. Det er ikke hos alle brukere det er nødvendig å være fysisk sterk, det spørs på begrensningene brukeren har. Denne jobben kan passe for ganske mange.

Hva liker du best med yrket ditt? 

– Det jeg liker best med denne jobben er at den er meningsfull. Jeg bidrar til å gjøre noen sin dag litt lettere. Jobben er sosial og givende, og jeg lærer mye om mennesker.

Hva liker du minst med yrket ditt? 

– Akkurat nå er det faktisk ikke noe jeg kan si jeg ikke liker med denne jobben.

Image
Kvinne med rosa bluse sitter på sofa og leser på mobil på en kafé.

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for? 

– Du må være tålmodig. Du må også være bevisst på at du er i hjemmet til noen andre, så du må vise respekt. Du må vite når du skal trekke deg unna, for eksempel hvis brukeren har besøk av familie eller venner, og når du skal steppe inn hvis brukeren skulle trenge hjelp.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Jeg tenker at det er positivt å ha arbeidserfaring som personlig assistent hvis du ønsker å jobbe innen helse- og sosialfag. Det man gjør som personlig assistent er tett tilknyttet det mange sykepleiere gjør i hjemmetjenesten. Selv studerer jeg til å bli barnehagelærer, og jeg tror denne jobben kan bidra positivt på min CV, i og med at jeg får erfare mennesker med ulike begrensninger og belastninger.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket? 

– Det er jeg ikke sikker på, så da må jeg referere til tarifflønn for personlig assistenter. 

Hvordan ser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– Jeg tror det er enkelt å få jobb, men det kommer an på brukeren og hvordan du er. Det er brukeren som velger deg til stillingen. Den søknaden du skriver, sendes til brukeren.

Tilhørende utdanninger

Helsearbeiderfag

Du lærer å gi omsorg, grunnleggende sykepleie og miljøarbeid for pasienter og brukere av helse- og sosialtjenesten.

Finn studier
Eldreomsorg

Du lærer om aldring, helse, sykdommer og lidelser hos eldre.

Finn studier
Barsel- og barnepleie

Du lærer å planlegge, organisere og iverksette pleie og omsorg under svangerskap, fødsel, barseltid, og til nyfødte, premature eller syke barn, samt pårørende.

Finn studier
Helsefag

Du lærer om hvordan helsearbeid møter og ivaretar nye behov og utfordringer i samfunnet. Utdanningen gir deg viktig kunnskap for å jobbe innen helse- og sosialsektoren.

Finn studier
Oppvekstfag

Du lærer om barns utvikling og behov, og hvordan du kan skape trygge og inkluderende læringsmiljøer gjennom pedagogisk arbeid og tilrettelegging.

Finn studier
Miljøarbeid

Du lærer om hvordan du kan bruke miljøarbeid for å tilrettelegge det fysiske, psykiske og sosiale miljøet for å øke livskvalitet.

Finn studier