Økonomisjef
Hvorfor valgte du å bli økonomisjef?
– På videregående hadde jeg regnskap- og økonomifag, og interesserte meg veldig for det. Jeg liker å jobbe med tall og synes det er kjekt å få to streker under svaret. Etter videregående tok jeg først utdanning innen eksport markedsføring, deretter utdannet jeg meg til siviløkonom på Handelshøgskolen i Bergen.
Jeg har jobbet i 15 år i forskjellige stillinger, blant annet som skatterevisor og økonomikonsulent før jeg så at Byggfag AS ønsket en økonomi- og IT-sjef. Det virket som en spennende mulighet til å være med på å påvirke arbeidshverdagen og utviklinga i selskapet. Dette er en interessant jobb med mye frihet og ansvar. Jeg har vært her i seks og et halvt år nå.
Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?
– Jeg jobber stort sett på kontoret foran pc-en. Arbeidsoppgavene mine er blant annet å godkjenne fakturaer og sørge for at alt som har med regnskap og lønn i selskapet er riktig. Jeg jobber også med IT og butikkdatasystemer. Vi er et kjedekontor for alle Byggfag-butikkene i landet, og da kan arbeidsdagen min også bestå av mange telefoner fra butikkene som trenger hjelp til å finne ut av ting i butikkdatasystemet.
Ellers er jeg i møter med daglig leder, og butikkene. Da er det både fysiske møter og digitale møter. I det daglige er det en kollega av meg som fører regnskapet i selskapet, mens jeg har et mer overordnet ansvar. Når hun har ferie, er det jeg som gjør denne jobben.
Som økonomisjef må jeg også utarbeide en del rapporter til daglig leder og styret, for å vise hvordan det går med selskapets økonomi og utvikling. Da ser vi om vi er på rett vei eller om det er noen avvik.
Siden Byggfag AS er en liten organisasjon har vi også muligheten til å påvirke andre fagfelt enn kun økonomi. Min arbeidsdag kan også bestå av opplæring eller fagsamlinger med de andre butikkene. Her på kjedekontoret vårt er vi ni ansatte i tillegg fire byggingeniører som tegner hus, hytter og garasjer. Vi har ganske flat struktur i organisasjonen vår, det vil si at det er kort mellom de ansatte i forhold til innkjøp, salg og markedsføring.
Hva kreves for å kunne jobbe som økonomisjef?
– Det finnes ikke en egen økonomisjefutdanning. Jeg er utdannet siviløkonom, det betyr at jeg har en femårig økonomiutdanning. I tillegg har jeg jobbet som blant annet skatterevisor og økonomikonsulent, så det er nok mer kombinasjonen av utdanning og erfaring som gjør deg kvalifisert til å jobbe som økonomisjef.
Du må ha økonomiutdanning og være interessert i tall, økonomi, regnskap, lover og regler. En økonomisjef må være systematisk, ryddig og innovativ i forhold til det å kunne ta i bruk nye systemer for at selskapet skal bli enda bedre. Du må ha gjennomføringsevne og gjennomslagskraft, samt gode Excel-kunnskaper.
Dessuten er det en stor fordel å ha gode sosiale egenskaper. Å kunne skape gode relasjoner både med kollegaer, kunder og butikkene er viktig i denne jobben.
Hvem passer dette yrket for, og hvem passer det ikke for?
– Dette yrket passer til deg som er nøyaktig og som liker å jobbe med tall. Hvis du er en person som liker å løse saker raskt, er selvstendig, men også god til å jobbe i team, vil du passe i yrket.
Er du derimot unøyaktig, uinteressert i tall og lite selvstendig, vil du ikke passe som økonomisjef.
Hva liker du best med å være økonomisjef?
– Det er muligheten til å påvirke mange ulike sider i selskapet. Vi er et lite selskap, så da har jeg muligheten til å bruke kompetansen min på ulike fagfelt. Det er deilig når budsjettet jeg laget i fjor stemmer med drifta i selskapet.
Jeg setter også pris på å hjelpe butikkene våre med butikkdatasystemene. Det er kjekt å slå av en prat med de ansatte ute i butikkene, være uformell og skape gode relasjoner. Det gjør arbeidshverdagen mer interessant og givende.
Hva liker du minst?
– Det er lite. Men som en person som liker å ha kontroll og gi svaret med en gang, er det kjedelig når jeg er avhengig av andre for å besvare henvendelser og løse saken kjapt og enkelt.
Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?
– Avhengig av utdanning, erfaring og interesse kan du jobbe i mange ulike selskaper. Økonomer trengs i alle bransjer.
Hva kan man forvente i lønn som økonomisjef?
– Det avhenger av utdanning og ansvar i jobben. Jobber du i et lite selskap med mindre ansvar og risiko vil lønna ligge på 600.000 kroner og oppover. Lønna stiger med ansvaret i stillingen og kompleksiteten i selskapet. Det er ikke uvanlig med lønn over en million kroner i større selskaper.
Hvordan er sjansene for å få jobb som økonomisjef?
– Det er behov for folk med økonomiutdanning i alle selskaper og bransjer. Det er gode muligheter dersom man ønsker å jobbe med økonomi.
Men man går ikke rett fra skolebenken og inn i en økonomisjefstilling. Det er lurt å bygge seg opp erfaring først, jobbe med ulike fagfelt innen økonomi, regnskap og lønn før du søker på en økonomisjefstilling. Det er også ofte slik at stillinger blir besatt internt i et selskap eller via rekrutteringsbyråer, så det handler litt om å bli kjent med folk, gjøre en god jobb som blir lagt merke til og skaffe seg erfaring.
Tilhørende utdanninger
Økonomi og administrasjon
Studier innen økonomi og administrasjon er tverrfaglige og gir innsikt i ulike sider ved økonomi og administrasjon, som regnskap, finans, revisjon, organisasjon og ledelse.
Finn studierØkonomi og regnskap
Du lærer om økonomistyring, regnskap og personaladministrasjon, og hvordan disse områdene henger sammen for å sikre god drift og utvikling av bedrifter.
Finn studier