Hvorfor valgte du dette yrket?

– Det var ikke noe jeg valgte, men noe jeg bare ble. Tipper jeg begynte å lage musikk som 12 åring. Når jeg gikk på Noroff fagskole på linjen, lyd -og musikkproduksjon traff jeg mange likesinnede. Det var ett år med musikk og faglig påfyll det meste av døgnet. Vi inspirerte og lærte av hverandre. Jeg var usikker på om jeg kunne leve av musikk, og tok en bachelor i Økonomi på BI med tanke på å jobbe med musikk.

Jeg hadde flaks og var god nok. I dag lever jeg av å lage musikk, og det gikk fort fra ingenting til å bli ganske stort i norsk målestokk. Nå gleder jeg meg til en inspirasjonsreise til LA og er nominert til spellemannsprisen.   

Image
Lisens
1

Hvordan er en vanlig arbeidsdag for deg?

– Å lage musikk er ikke en fest, men hardt arbeid. Ofte starter en låt med at jeg leker med lyder. Jeg kan ikke spille noe instrument, men trykker på et midikeyboard til jeg finner noe interessant. Noen ganger er det en bevisst tanke om å skape noe, andre ganger prøver jeg ikke å tenke og plutselig kommer det noe som er kult! Når jeg jobber med en artist oppfordrer jeg til begynne å synge melodien uten ord. Vi jobber helt til vi finner noe interessant, og når vi har funnet noe vi kan bygge videre på skriver vi ord til det melodien. Artisten og jeg jobber ofte sammen fire til fem timer, for å gjøre en låt ferdig. Etterpå har jeg litt etterarbeid. Jeg hjelper ofte til med teksten hvis ikke artisten skriver selv. I store selskaper har man gjerne mer separerte roller. I Norge må du være hele fabrikken. Jeg kan gjøre alt på en låt fra A til Å og gjøre jobben til en lydtekniker.

En sjelden gang lager jeg musikk om natten, men prøver å styre unna. Når jeg er i flyt merker jeg ikke at tiden går.

Kvalitet gjennom kvantitet er mitt motto. Jeg tror at ved å lage mye musikk vil noe bli bra, og det lever jeg litt etter. Det jeg vet på forhånd er lydlandskapet, men vet sjelden nøyaktig hvilken artist jeg skal bruke. Å lage en låt kan ta en dag, men flaskehalsen er at artisten skal ha mulighet til å komme. Jeg produserer for det meste hip hop, R & B og Trap.

Jeg har også en del administrative oppgaver som fakturering og booking av artister.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg har alltid drevet med musikk og det kommer selvsagt godt med. Tok linjen IB (International Baccalaureate) ved Kongsberg videregående og rett etter begynte jeg på Noroff på Lyd og musikkproduksjon. Fordi jeg var usikker på om jeg kunne leve av musikkproduksjon, tok jeg også en bachelor i Business administrasjon på BI. Tanken bak var å få en jobb i musikkbransjen.

Hvem passer ikke dette yrket for?

– Har du ikke god arbeidskapasitet, er pliktoppfyllende og kommer godt overens med andre, så blir dette et vanskelig yrke. Er du ikke åpen for kritikk og ikke ha noe ønske om å bli bedre, er dette definitivt ikke et yrke for deg. Du må også takle å leve i økonomisk uforutsigbarhet.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det beste er å ha kreativ frihet og de øyeblikkene som er så store at jeg glemmer tid og sted. Da er det magisk å lage musikk.

Hva liker du minst med yrket ditt?

– Jeg liker det minst når det føles som en jobb jeg ikke liker. Også pengebiten er utfordrende.

Image
Lisens
1

Hva slags type folk vil du anbefale denne jobben for?

– Du må først og fremst ha en høy grad av selvinnsikt for å kunne vurdere om det du lager er bra eller ikke. Jeg vil nok påstå at du bør være musikalsk, men du trenger verken å spille et instrument eller kunne noter. Å ha god smak og være genuint interessert er vitalt. Selv tenker jeg nesten alltid på musikk. Du må forsøke enormt mye, og går du ikke lei – ja da har du en mulighet!

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Man kan jobbe med musikk for film, TV, reklame eller bli lærer. De aller fleste har enkeltmannsforetak. Vi er økonomisk knyttet sammen med management, plateselskap og publishing. De er nesten som kollegaer.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– Gjør du det godt i Norge tjener du et sted mellom 300 000 til 1.5 millioner. Jeg er så tidlig i karrieren at jeg vet ikke hva jeg tjener.

Hvordan anser du sjansene for å få jobb innen dette yrket?

– De er dessverre ikke gode, med tanke på fast jobb. Du må starte for deg selv og være knallgod. Ikke gi opp, ikke tenk på timelønnen, men vær lykkelig og gi det en real sjans.

    

Vær oppmerksom på at dette intervjuet er over to år gammelt. Det kan ha skjedd endringer i yrket etter intervjuet ble publisert.